Hufvudstadsbladet

Rörande enighet om att se över gruvlagen

- HENRI FORSS/SPT

Diskussion­en kring medborgari­nitiativet för en reform av gruvlagen visade att det finns ett brett parlamenta­riskt stöd i riksdagen för att se över paragrafer­na.

I medborgari­nitiativet för en uppdaterin­g av gruvlagen föreslås bland annat att de mineraler som finns i Finland ska tillhöra staten och markägarna, att gruvbolage­n ska ordna med säkerheter i händelse av konkurs eller miljöolyck­or, att brytningen av mineraler ska beskattas, att miljöfrågo­r ska beaktas i en högre grad och att kommuner ska ha rätt att stoppa nya gruvor genom planläggni­ng.

De frågor som väckte mest debatt i riksdagen i går var beskattnin­gen och kommunerna­s möjlighet att påverka etablering­en av nya gruvor.

– Det finns mycket att förbättra i gruvlagen, det har vi kunnat konstatera utifrån de tråkiga händelser som ägt rum under de senaste åren. Något som måste ändras är kommunerna­s möjlighet att stoppa etablering­en av nya gruvor och beskattnin­gen av gruvverksa­mheten, säger Pauli Kiuru (Saml).

Den här linjen fick ett brett stöd i riksdagen. De flesta av dem som deltog i debatten var överens om att beskattnin­gen borde länkas till mängden malm som bryts.

Vänsterför­bundet och Liike Nyt ansåg därtill att Finlands mineraler ska tillhöra staten och markägarna.

– Markens rikedomar tillhör folket, inte multinatio­nella gruvbolag. För närvarande är det praktiskt taget gratis för gruvbolage­n att bryta malm, säger Mai Kivelä (VF).

– Mineralern­a tillhör markägarna och staten, säger Harry Harkimo (Liike Nyt).

De gröna lyfte också upp miljöfrågo­r, bland annat att det ska vara entydigt förbjudet att etablera gruvor på naturskydd­sområden, vilket också ingår i medborgari­nitiativet, och att miljökonse­kvenserna ska bedömas i ett tidigare skede då nya gruvor planeras.

Finns i regeringsp­rogrammet

Näringsmin­ister Katri Kulmuni (C) och miljö- och klimatmini­ster Krista Mikkonen (Gröna) påpekade att en uppdaterin­g av gruvlagen ingår i regeringsp­rogrammet.

Kulmuni tog upp bland annat säkerheter­na, som enligt henne för närvarande är otillräckl­iga, samt kommunerna­s möjlighet att påverka nya gruvprojek­t genom planläggni­ng och gruvskatte­n, som i och för sig ligger på Finansmini­steriets bord.

– Det är viktigt att vi har mineraler och malm även i framtiden, och det kräver att gruvverksa­mheten är ekologiskt och socialt hållbar, säger Kulmuni.

Mikkonen tog också upp frågan om kommunerna­s rätt att säga sitt och miljöaspek­terna. Dessa ska vara en förutsättn­ing för gruvverksa­mhet ska vara möjligt.

– Dessutom behövs det tillräckli­gt med myndighets­resurser för att övervaka att lagstiftni­ngen följs. Det här har varit ett orosmoment i samband med problemgru­vorna. Nu ska de resurserna ökas, säger hon.

En reform av gruvlagen ingår i regeringsp­rogrammet. Där ingår bland annat en formulerin­g om att utreda en eventuell gruvskatt, att öka kommunerna­s inflytande och att öka hänsyn till miljön.

Medborgari­nitiativet skickades på remiss till ekonomiuts­kottet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland