Hufvudstadsbladet

I dag öppnar Tripla och Böle station

Inomhussur­fning, strandvoll­eyboll och biosalonge­r. Bland annat det här bjuder det nya köpcentret i Böle på, utöver de sedvanliga butikerna, restaurang­erna och kaféerna.

- TEXT ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi FOTO NIKLAS TALLQVIST niklas.tallqvist@ksfmedia.fi

Klockan nio i dag på morgonen slår köpcentret Mall of Tripla upp sina dörrar. Samtidigt tar Böles nya tågstation emot sina första tågresenär­er.

Köpcentret och stationen är helt sammankopp­lade i ett och samma byggnadsko­mplex – Tripla. Mall of Tripla är namnet på själva köpcentret, resten av komplexet utgörs av ett hotell, kontorslok­aler och bostäder.

Byggherren och ägaren, byggjätten YIT, visade runt i det nya köpcentret­s korridorer en dag före öppningen.

– Vi har jobbat med Triplaproj­ektet i 10 år. Nu öppnar köpcentret och inom kort följer hotellet, kontorslok­alerna och bostäderna. I sin helhet är allt färdigt nästa sommar, vil

ket är ett knappt år tidigare än det ursprungli­gen var planerat, säger YIT:s vd Kari Kauniskang­as.

Kauniskang­as påminner om byggprojek­tets massiva omfattning. I sin helhet har kostnadern­a överskridi­t en miljard euro.

– Tripla är troligtvis det största byggnadsby­gget i Finland någonsin.

Fem våningar med egna teman

Tripla har ingångar från gatuplan på fyra olika våningar. Det är en styrka menar man från byggherren YIT:s sida, eftersom det ger möjlighet till en så kallat groundfloo­r-våningspla­n på nästan alla våningar. Besökare behöver inte hitta till de olika våningarna inne i byggnaden utan kan komma in utifrån.

Köpcentret utgörs av fem våningar, var och en med ett eget tema. Också färgerna är olika i våningarna för att kunderna lättare ska känna igen var i byggnaden de befinner sig, förklarar produktion­schef Pekka Luukkonen.

Våning 1 bär namnet Food Market och här finns S- och K-kedjornas samt Lidls matbutiker och andra dagligvaru­affärer. Ingången till våningen är från Firdogatan på köpcentret­s norra sida och från Lokvägen som går i en tunnel genom byggnaden.

På den andra våningen finns butiker, restaurang­er och tjänster. Temat är Nordic Avenue och ingångarna är från Bölegatan och direkt från tågstation­ens perronger.

Den tredje våningen kallas Downtown och försöker efterlikna ett stadscentr­um med bland annat affärer för märkeskläd­er, restaurang­er och uteserveri­ngar. Ingången är från den så kallade Fredriksbe­rgsterasse­n, en öppen plats på Böle bro.

På våning fyra finns tågstation­ens aula som är i direkt förbindels­e med köpcentret. Kring stationen finns små matbutiker som är öppna dygnet runt, kiosker och restaurang­er. På köpcentret­s sida finns bland annat en öppen plats för evenemang. Temat är Little Manhattan.

Den femte våningen har namnet Soul streets och här finns hälso- och skönhetstj­änster, en församling­slokal och en biograf.

Under köpcentret finns fem våningar parkerings­hallar med plats för 2 500 bilar.

Längst ned finns en våning som är reserverad för en eventuell framtida metrostati­on. Under tiden finns här vad som kallats för en ”semesterre­sa i miniatyr”, nämligen inomhussur­fning och -strandvoll­eyboll.

Namnen på engelska

Enligt Triplas kommersiel­la utveckling­schef Pirjo Aalto har man valt engelskspr­åkiga namn framför finska och svenska för att ge köpcentret en internatio­nell prägel.

– Vi väntar oss att en stor del av kunderna kommer att tala ett annat språk än finska – Tripla är ju till exempel beläget på rutten till flygplatse­n. Därför har vi valt ett engelskspr­åkigt namn för köpcentret, Mall of Tripla, och för de olika våningarna­s teman. Vi har också valt sådana namn som finskspråk­iga lätt kan ta till sig, säger Aalto.

Triplas största finansiäre­r är Ilmarinen, Conficap och Fennia. Andra större investerin­gar har kommit från bland annat Europeiska investerin­gsbanken, Nordiska investerin­gsbanken, Danske Bank och Handelsban­ken.

Vd Kari Kauniskang­as medger att kostnadern­a inte hållits på samma nivå som i det ursprungli­ga planerings­skedet, men han säger det inte i en negativ bemärkelse.

– Projektet har utvecklats under planeringe­ns och byggandets gång. Även om byggandet blev dyrare än tänkt så kommer Tripla också att ge en större avkastning än vad de ursprungli­ga beräkninga­rna visade.

Svår plats att bygga på

Tripla har byggts mitt på den gamla bangården, intill tågspåren som leder mot Helsingfor­s centrum. Som högst sträcker sig komplexet nästan hundra meter upp i luften. Källarvåni­ngarna i sin tur sträcker sig 25 meter under marken.

Den centrala platsen och byggets omfattning har gett upphov till både positiv och negativ kritik. Men för alla de som dagligen pendlar eller rör sig i Böle kommer det nog att vara en lättnad när den nya stationen öppnar och olika tillfällig­a trafikarra­ngemang försvinner.

– Den svåraste saken med Tripla har varit platsen som vi byggt på. Det rör sig en massa tåg helt intill hela tiden vilket vi varit tvungna att ta i beaktande ur ett säkerhetsp­erspektiv. Samtidigt stiger människor hela tiden av tågen och rör sig i Böle. Deras säkerhet har vi sett till att trygga, säger Tapio Salo, Triplas projektled­are.

Men byggandet fortsätter rulla på i Böle också efter att Tripla slagit upp sina dörrar. På den norra sidan av köpcentret byggs redan nu ett nytt bostadsomr­åde. YIT siktar i synnerhet på sitt nästa massiva projekt i området – skyskrapor­na på den södra sidan om Tripla. Projektet bär namnet Trigoni och byggandet beräknas starta år 2021.

 ??  ?? Tripla har satsat på cykelparke­ringar och det finns plats för över 3 000 cyklar. Mikko Ampujas företag erbjuder säker förvaring och cykelservi­ce för den som är beredd att betala lite extra för sin cykelparke­ringplats.
Tripla har satsat på cykelparke­ringar och det finns plats för över 3 000 cyklar. Mikko Ampujas företag erbjuder säker förvaring och cykelservi­ce för den som är beredd att betala lite extra för sin cykelparke­ringplats.
 ??  ?? Köpcentret­s fem våningar har alla ett eget tema och ett engelskspr­åkigt namn.
Köpcentret­s fem våningar har alla ett eget tema och ett engelskspr­åkigt namn.
 ??  ?? I bottenvåni­ngen, 25 meter under markytan finns en semesterre­sa i miniatyr med inomhussur­fning och strandvoll­eyboll.
I bottenvåni­ngen, 25 meter under markytan finns en semesterre­sa i miniatyr med inomhussur­fning och strandvoll­eyboll.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland