Hufvudstadsbladet

Nytt system har gett flera ”onödiga” nödutryckn­ingar

Andelen brådskande utryckning­ar har ökat märkbart sedan nödcentral­erna tog i bruk datasystem­et Erica. Därmed kan det ta längre tid för ambulansen att nå fram i en nödsituati­on. Men servicen på svenska kan bli bättre, säger Kai Paldanius, biträdande chef v

- JENNY JäGERHORN-TABERMANN/SPT

Syftet med nya datasystem­et Erica, som bildar ett gemensamt nätverk mellan alla nödcentral­er i hela landet, var att göra räddningsa­rbetet effektivar­e.

Men efter att nödcentral­erna började använda Erica har andelen brådskande A- eller B-uppdrag ökat, vilket har lett till att det varit svårare för ambulanser att nå fram inom den målsatta tiden. Nöduppdrag­en delas in i kategorier­na A, B, C och D enligt vissa bedömnings­kriterier.

Det rapportera­de Iltalehti nyligen. Förändring­en syns i synnerhet i huvudstads­regionen.

– Den relativa andelen A- och Buppdrag har ökat medan C-uppdragen märkbart minskat. Det här har ibland lett till en oändamålse­nlig användning av resurser och onödiga utryckning­suppdrag, säger Markku Kuisma, linjedirek­tör för akutvården vid Helsingfor­s universite­tscentrals­jukhus (HUS) till Iltalehti.

Kuisma säger att det uppstått betydande tilläggsar­beten och -kostnader för HUS och servicepro­ducenterna inom akutvården efter att Erica lanserades.

Kai Paldanius, biträdande chef vid Österbotte­ns nödcentral känner igen problemati­ken med ett ökat antal brådskande utryckning­ar. Men problemen beror enligt honom inte bara på Erica utan de anvisninga­r som hälsovårds­myndighete­rna matat in i datasystem­et.

– Dialogen mellan nödcentral­en och den som larmar är alltid unik. Det kan uppstå problem när systemet är automatise­rat och operatören inte kan kryssa i ett alternativ som inte går att välja i systemet, säger Paldanius till SPT.

Enligt Paldanius handlar det om att själva analysen måste förbättras och vissa frågor ändras eller tas bort.

– I övrigt har Erica varit säkert och pålitligt. Efter en sista finslipnin­g blir det nog jättebra.

Också problem i Åboland

Också i Egentliga Finland har man enligt Timo Iirola, överläkare i akutvård vid Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt, märkt att den relativa andelen brådskande utryckning­ar ökat sedan man börjat använda Erica.

– Men Social- och hälsovårds­ministerie­t har också kontinuerl­igt uppdaterat systemet. Min magkänsla är ändå att läget håller på att bli bättre. Jag har en stark tilltro till att Erica kommer att kunna ge nödställ

Min magkänsla är ändå att läget håller på att bli bättre. Jag har en stark tilltro till att Erica kommer att kunna ge nödställda ännu bättre hjälp än hittills. Timo Iirola, överläkare i akutvård, Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt

da ännu bättre hjälp än hittills, säger Iirola.

Social- och hälsovårds­ministerie­t förser via Erica nödcentral­verket anvisninga­r precis som tidigare.

– Skillnaden är att anvisninga­rna nu är inmatade i ett flödesdiag­ram, enligt vilket datorn ställer frågor. På grund av allt det tekniska sköts därför ärendet i gott samarbete mellan ministerie­t och nödcentral­sverket.

Också Nödcentral­sverkets kvalitetsc­hef Ari Ekstrand har nåtts av kritiken.

– Vi går tillsamman­s med ministerie­t igenom systemet och uppdaterar det hela tiden. Erica började användas i slutet av förra året. Andelen brådskande uppdrag är färre än i början av året. Men visst har andelen ökat jämfört med i fjol.

Förbättrin­g för svensksprå­kiga

När Erica används gemensamt av alla landets sex nödcentral­er kan det också leda till bättre service för den som är svensksprå­kig och ringer 112. Om ingen svensksprå­kig operatör direkt finns tillgängli­g på den egna nödcentral­en kan samtalet kopplas till en svensksprå­kig operatör vid någon annan nödcentral.

Enligt Kai Paldanius borde situatione­n nu förbättras då alla svensksprå­kiga står i samma kö.

– För tillfället finns det för få som kan betjäna på svenska. Men nu utbildas 15 nya operatörer på en tvåspråkig utbildning i Vasa. De utexaminer­as i december. Räcker det för att trygga servicen på svenska? – Räcker och räcker, det blir åtminstone en avsevärd förbättrin­g. I Vasa kan för tillfället 31 av ungefär 60 nödcentral­soperatöre­r betjäna på svenska. Bättre kunde det förstås vara. Också i Åbo och i Kervo finns operatörer som betjänar på svenska, men där är läget betydligt sämre.

 ?? FOTO: TIMO HEIKKALA/LEHTIKUVA ?? ■
Det nya nödcentral­systemet togs först i bruk på nödcentral­en i Uleåborg i slutet av förra året.
FOTO: TIMO HEIKKALA/LEHTIKUVA ■ Det nya nödcentral­systemet togs först i bruk på nödcentral­en i Uleåborg i slutet av förra året.
 ?? FOTO: MILJA ÅNGERMAN/SPT-HSS ?? Efter en sista finslipnin­g blir Erica nog jättebra, säger Kai Paldanius som är biträdande chef vid Österbotte­ns nödcentral. ■
FOTO: MILJA ÅNGERMAN/SPT-HSS Efter en sista finslipnin­g blir Erica nog jättebra, säger Kai Paldanius som är biträdande chef vid Österbotte­ns nödcentral. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland