Hufvudstadsbladet

Erdogan träffar Pence och Pompeo i dag

President Recep Tayyip Erdogan har tackat ja till att träffa både amerikansk­a och ryska ledare. Mötet med amerikaner­na ska hållas i dag. Erdogan meddelar på förhand att han inte kommer att backa från planen att upprätta en så kallad säker zon i Syrien.

- HBL-TT-AFP-REUTERS

Recep Tayyip Erdogan är ansvarig för instabilit­eten i regionen, säger USA:s utriksesmi­nister Mike Pompeo i en intervju med Fox Business Network.

Efter att först ha sagt att han inte är intressera­d av att träffa Pompeo och USA:s vicepresid­ent Mike Pence meddelade den turkiske presidente­n senare under gårdagen att han trots allt kommer att träffa dem. Mötet ska hållas i dag, meddelar det turkiska presidentk­ansliet enligt nyhetsbyrå­n AP.

Pompeo sade till Fox Business att de förväntar sig att träffa president Erdogan personlige­n.

– Det är viktigt att vi får prata med honom. Vi måste få till stånd en vapenvila. Sedan kan vi börja bygga upp allt igen.

Vägrar förhandla med kurder

Erdogan underströk i går ännu en gång att offensiven avslutas när den planerade säkra zonen är upprättad på den syriska sidan av gränsen, och det är inget som Turkiet kommer att förhandla om.

– De säger till oss att vi ska utlysa vapenvila. Vi kan aldrig utlysa vapenvila, sade Erdogan enligt tidningen Hurriyet, och lade till att det gäller tills Turkiet har rensat gränsen från ”terrororga­nisationen”, och syftar på den kurdiska YPGmilisen.

Erdogan sade också att han inte är intressera­d av att förhandla med den kurdiska milisen i norra Syrien.

– Det har aldrig hänt i Turkiets historia att staten sitter vid samma bord som en terrororga­nisation, sade presidente­n under ett tal i parlamente­t, där han rådde kurderna att dra sig tillbaka från området.

Det snabbaste sättet att avsluta offensiven vore om kurderna i området lägger ned vapnen och drar sig tillbaka från den så kallade säkra zonen, säger Erdogan.

Turkiet vill upprätta en zon som sträcker sig trettio kilometer från gränsen in i norra Syrien, från Manbij till den irakiska gränsen. Planen är att flytta dit upp till 2 miljoner av de 3,6 miljoner syriska flyktingar som finns i Turkiet.

Enligt Erdogan har 1 000 kvadratkil­ometer av syriskt territoriu­m hittills ”befriats från separatist­ernas terrororga­nisation”.

President Erdogan, som lät sig intervjuas på ett flygplan väg hem från Azerbajdzj­an, sade sig inte vara oroad över att den syriska regimens styrkor har gått in i staden Manbij.

– Regimens intåg i Manbij är inte en så väldigt negativ utveckling för oss. Varför? För att det är deras eget land, sade han och lade till att det viktiga för Turkiet är att få bort den kurdiska milisen.

Vill se tillbakadr­agande

Rysslands president Vladimir Putin har via telefon diskuterat konflikten i Syrien med Erdogan, där han även bjöd in honom till Ryssland för ett arbetsmöte.

Erdogan tackade ja till inbjudan och ledarna var överens om behovet av att förebygga konfrontat­ioner mellan den turkiska armen och de syriska styrkorna, uppger Putins kansli i ett uttalande. Där står även att Putin tog upp farhågor om ”terroriste­r som försöker rymma och infiltrera grannlände­r” under offensiven. Initiative­t till samtalet kom från Turkiet, enligt Kreml.

Syriska kurder söker skydd i Irak

Turkiets offensiv av sitt södra grannlands nordliga hörn har inneburit startskott­et på en flyktingvå­g som nu även inkluderar Irak.

Uppemot 500 syriska kurder uppges ha tagit sin tillflykt till den autonoma regionen Irakiska Kurdistan.

Mellan 2014 och 2017 blev Irak tillflykts­ort för över en miljon flyende undan Islamiska staten.

– Syriska kurder som redan bor i Irakiska Kurdistan som hade rest för att besöka släktingar i Syrien har tvingats återvända till följd av bombattack­er, säger Ismail Ahmed, chef för den irakiska gränsprovi­nsen Dohuks humanitära avdelning.

Rapporter om fortsatta strider mellan kurdiska styrkor och turkisk militär har lett till att den syriska regeringen har skickat trupper till den tidigare USA-stödda kurdiska frizonen.

 ?? Foto: Burhan ozBilici/tt-aP Photo ?? USA:s president Donald Trump anses ha gett Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fria händer i norra Syrien. I dag ska Erdogan träffa Trumps närmaste medarbetar­e som har i uppdrag att försöka ställa situatione­n till rätta.
Foto: Burhan ozBilici/tt-aP Photo USA:s president Donald Trump anses ha gett Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fria händer i norra Syrien. I dag ska Erdogan träffa Trumps närmaste medarbetar­e som har i uppdrag att försöka ställa situatione­n till rätta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland