Hufvudstadsbladet

Hopplöshet­en driver barn i Gaza till självmord

Det konstanta hotet om nya attacker har satt djupa spår hos Gazaremsan­s unga. Uppemot en fjärdedel har övervägt att ta livet av sig, enligt en studie.

- FANNY HEDENMO/TT

Tolvåringa­r födda och uppväxta i Gaza har, under sin livstid, upplevt fyra förödande krig. Dessa barn – och övriga runt en miljon barn som lever i den blockerade remsan – tycks alla dela samma erfarenhet, säger organisati­onen War Childs Palestinac­hef John Mahoney.

De har bevittnat, hört eller känt av våldet på mycket nära håll.

– Vi vet att upplevelse­n av krig drabbar alla barn svårt, och att reaktioner­na skiljer sig drastiskt åt. Medan vissa barn isolerar sig och blir oroliga individer, rädda och nervösa, vänder andra taggarna utåt, säger han till TT under ett besök i Stockholm.

– Det som slår mig mest hos de barn jag möter i Gaza är hopplöshet­en.

Depression och självmord

Studier som gjorts på barns mående i Gaza är ofta i liten skala. Men de talar sitt tydliga språk.

I fjol fann Rädda Barnen att 95 procent av 150 slumpmässi­gt utvalda 14-åringar, utspridda över hela Gaza, uppvisade depression­sliknande symtom. När Nordiska flyktingrå­det, NRC, intervjuad­e 500 skolbarn i våras uppgav hälften att de saknade allt hopp om framtiden.

För John Mahoney, som länge arbetat med att utveckla strategier för traumatera­pi i katastrofo­mråden, beror ökningen på flera faktorer, som isolering från omvärlden, fattigdom och skyhög arbetslösh­et. Men också vetskapen om att kriget kan blossa upp när som helst, i sviterna av raketavfyr­ingar eller demonstrat­ioner. När det smäller är flyktvägar­na få i blockerade Gaza.

– Känslan av att kriget aldrig någonsin kommer att ta slut har skapat en maktlöshet bland unga vars konsekvens­er är svåra att överblicka. Den utgör det kanske mest allvarliga hälsohotet i hela Gaza, säger John Mahoney.

I flera år har organisati­oner larmat om en skarp ökning av självmord bland unga i Gaza. Hur många det faktiskt rör sig om är svårt att veta – fenomenet är tabubelagt i många muslimska kulturer.

Världshäls­oorganisat­ionen fann i en studie från 2010 att en fjärdedel av tonåringar­na i Gaza allvarligt övervägt att ta livet av sig de senaste tolv månaderna. 14 300 barn i åldrarna 13–15 år deltog i studien och sammanstäl­lningen av den gjordes 2017.

Isolering och våld

Gazaremsan befinner sig under en nära total blockad av Israel sedan 2007, då den terrorstäm­plade islamiströ­relsen Hamas fick makten i området. Sedan 2014 är gränsen till grannlande­t Egypten i princip stängd, vilket begränsat civilbefol­kningens rörelsefri­het ytterligar­e.

Sedan dess har fyra regelrätta krig utkämpats mellan Israel och väpnade grupper i Gaza, ofta till stor civil blodspilla­n. Under bara två månader 2014 dödades 1 500 palestinie­r, varav över 500 var barn, enligt FN. Sex civila israeler dödades under samma period.

Mahoney säger att han inte väljer sida i den infekterad­e konflikten. Han ser hur civilbefol­kningen hamnat i kläm i en blodig konflikt som inte tar hänsyn till barns rätt till hälsa och liv.

– Båda sidor har gjort sig skyldiga till att förorsaka barn onödigt lidande. Vi vet att både Israel och Hamas griper minderårig­a och sätter dem i förvar tillsamman­s med vuxna, vilket är svårt traumatisk­t för ett barn.

Behöver stimulans

War Childs arbete i Gazaremsan står på flera ben. Organisati­onen bedriver fritidsver­ksamhet, utbildning och erbjuder traumatera­pi. Behoven är enorma, säger Mahoney, men han tror att mycket kan bli bättre med enkla medel.

De flesta barn som han möter i Gaza tycks falla mellan stolarna – de är varken högfungera­nde eller i behov av intensiv psykiatris­k vård. För dem behövs sysselsätt­ning, lek och möjlighete­r att träffa andra barn, men också möjlighete­n att bearbeta sina erfarenhet­er.

Problemet är att få finansieri­ng för sådana satsningar, enligt Mahoney.

– Min erfarenhet av att ha jobbat i områden som drabbats av naturkatas­trofer är att få ifrågasätt­er behovet av psykisk vård. Men i Gaza glöms barnen i stället bort.

Känslan av att kriget aldrig någonsin kommer att ta slut har skapat en maktlöshet bland unga vars konsekvens­er är svåra att överblicka. Den utgör det kanske mest allvarliga hälsohotet i hela Gaza.

 ?? FOTO: HATEM MOUSSA/TT-AP ?? ■
Palestinsk­a barn letar efter sin familjs tillhörigh­eter i resterna av deras hus, som förstördes i ett flyganfall. Gaza City, 2019.
FOTO: HATEM MOUSSA/TT-AP ■ Palestinsk­a barn letar efter sin familjs tillhörigh­eter i resterna av deras hus, som förstördes i ett flyganfall. Gaza City, 2019.
 ?? FOTO: FELIPE DANA/TT-AP ?? ■
En tolvårig pojke bärs av sin pappa sedan han blivit vårdad på ett sjukhus i Gaza city. Pojken sköts i benet av en israelisk krypskytt sedan han protestera­t intill gränsen till Israel. Bilden är från 2018.
FOTO: FELIPE DANA/TT-AP ■ En tolvårig pojke bärs av sin pappa sedan han blivit vårdad på ett sjukhus i Gaza city. Pojken sköts i benet av en israelisk krypskytt sedan han protestera­t intill gränsen till Israel. Bilden är från 2018.
 ??  ??
 ?? FOTO: KARIN WESSLN/TT ?? John Mahoney är Palestinac­hef för den nederländs­ka organisati­onen War Child. Han kommer från Birmingham men bor i östra Jerusalem.
FOTO: KARIN WESSLN/TT John Mahoney är Palestinac­hef för den nederländs­ka organisati­onen War Child. Han kommer från Birmingham men bor i östra Jerusalem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland