Hufvudstadsbladet

Warren hamnade i skottglugg­en

I en tid då president Trump har förorsakat ett nytt krig i Mellanöste­rn, hans administra­tion är i gungning och han själv hotas av riksrätt, känns sakliga diskussion­er kring viktiga frågor aningen tråkiga.

- JURI VON BONSDORFF HBL:s medarbetar­e i Washington DC

Demokrater­nas tolv presidentk­andidater plöjde igenom ett dussintal teman på tre timmar. Politisk stapelvara som hälsovård, skatter, abort, vapenlagar och sysselsätt­ning varvades med de mer akuta frågorna om riksrätt och Syrien. Därtill behandlade man drogkrisen, de gigantiska teknologif­öretagens makt och kandidater­nas hälsa.

Det var uppenbart att Massachuse­tts senator Elisabeth Warren var tisdagskvä­llens måltavla. Den energiska vänsterkvi­nnan är för närvarande den enda som kommer i närheten av Joe Biden i opinionsmä­tningarna. Hon attackerad­es av minst hälften av kandidater­na, mest för att hon inte vill vara riktigt tydlig kring frågan om hon ämnar höja skatterna för medelklass­väljarna för att betala för hälsovårds­reformen som skulle ge alla statlig sjukvård. Men Warren är svår att komma åt. Hon har ett svar på det mesta och agerar med stort självförtr­oende.

Joe Biden, som enträget håller tätpositio­nen i tävlan om partiets kandidatur, har utsatts för en outsinlig salva av attacker från Donald Trump som beskyllt honom och hans son Hunter för korruption. Biden försvarade sig med att han på intet sätt som vicepresid­ent hjälpt sonen, som haft konsultupp­drag för företag i Ukraina och Kina. Biden hävdade att han inte gjort någonting fel och gick i stället till motoffensi­v och krävde att blickarna riktas tillbaka på den han anser vara huvudskurk­en i dramat, president Trump.

Ingen av demokrater­na var korkad nog att hoppa på vicepresid­enten och i praktiken gå Trumps ärende. I stället ifrågasatt­e Corey Booker, den vältalige senatorn från New Jersey, varför man över huvud taget tvingar en respektera­d statsman som Biden att svara på dylika frågor. Även om Bidens försvar inte var värst övertygand­e, vållade frågan honom föga skada. I övrigt var han åter en gång inte speciellt skarp i debatten. Han fumlade i resonemang­en ibland och snubblade över orden titt som tätt.

Den 78-årige BernieSand­ers gjorde comeback efter att ha drabbats av en hjärtinfar­kt för ett par veckor sedan. Han intygade att han är frisk och att han mår strålande. Till det yttre var Sanders sig lik; oborstad och energisk. Till skillnad från tidigare debatter var Sanders den här gången till och med lite rolig, som när han skämtade om att han inte var hög trots att han stöder användning­en av marijuana i medicinskt syfte. Han plockade också poäng när han i en stund av allvar tackade alla, även sina rivaler på debattscen­en, för de kärleksful­la hälsningar han fått. Sanders, som tappat terräng till tätduon under de senaste veckorna, behövde visa att han fortfarand­e är sig själv och det lyckades han med.

Riksrättsf­örfarandet mot president Donald Trump diskuterad­es givetvis och fältet var enhälligt i att beslutet att starta processen är det rätta. Det påmindes dock om att klimatförä­ndringen och andra problem inte ”åker på semester” medan fokus är på Trump. Fördömande­t av Trumps truppreträ­tt från Syrien var också enhälligt. Den gemensamma ståndpunkt­en var att beslutet är ett svek som leder till att förtroende­t för USA raseras. Krigsveter­anen och borgmästar­en från South Bend i Indiana, Pete Buttigieg, var speciellt upprörd.

Ingen av kandidater­na bakom tättrion Biden, Warren och Sanders kan räkna med ett dramatiskt uppsving utifrån denna debatt. Men Buttigieg, Amy Klobuchar och KamalaHarr­is fick klart godkänt och fortsätter att jaga det lyft som skulle placera dem i en bättre position inför det första primärvale­t i Iowa i februari.

 ?? FOTO: SAUL LOEB/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Hårdast gick kandidater­na på Massachuse­tts senator Elizabeth Warren som i de senaste opinionsun­dersökning­arna har gått upp i ledningen.
FOTO: SAUL LOEB/LEHTIKUVA-AFP ■ Hårdast gick kandidater­na på Massachuse­tts senator Elizabeth Warren som i de senaste opinionsun­dersökning­arna har gått upp i ledningen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland