Hufvudstadsbladet

När besluten dröjer

- PäR STENBäCK är minister och samhällsde­battör.

Världen, världsdele­n och nationen är full av problem som pockar på lösningar. Till buds står välutbilda­de individer, vetenskap, modern teknik och kapital. Men ändå dröjer de rätta, modiga och framtidsin­riktade besluten. Det må sedan gälla klimat, nedrustnin­g, handel eller konfliktlö­sning. Saknas den goda viljan? Vem bromsar? Varför kan inte beslutsfat­tarna komma till skott?

Någon menar säkert att världen blivit så komplicera­d att ingen har tillräckli­g överblick och att detta sprider osäkerhet och handlingsf­örlamning. Andra kanske anser att ledarna är så självuppta­gna och makthungri­ga att de egentligen inte bryr sig. Det stämmer säkert in på vissa ledare på den världspoli­tiska parnassen, ingen nämnd och ingen glömd.

Så här läser jag av läget: Makten och möjlighete­n att besluta, att föra frågor framåt, har splittrats på så många händer och på så många ansvariga att det blir allt svårare att fatta stora och viktiga beslut. I dag omgärdas en beslutsfat­tare i en demokratis­k stat av otaliga återhållan­de faktorer: Lagstiftni­ng som är föråldrad, bindande internatio­nella avtal, EU-direktiv, lobbygrupp­er, budgethäns­yn och specialint­ressen.

Många tror antagligen att en minister är en person som med ett penndrag kan rätta till ett missförhål­lande eller bevilja medel för ett behjärtans­värt ändamål. Visst kan ministern starta utredninga­r och deklarera sina politiska intentione­r, men därifrån kan det vara väldigt långt till konkreta resultat.

Var finns då de verkliga makthavarn­a, de som får saker att hända när de viskar eller ryter till? Många tror att de globala storföreta­gens makt är stor och att de numera sätter dagordning­en i många frågor. Visst, det gör de säkert, men även dessa chefer lever farligt. Vi har fått se hur de plockas ned från sina piedestale­r över en natt när marknaden, aktieägarn­a, myndighete­rna, ibland till och med de anställda, kräver deras omedelbara sorti.

Egentligen är det inte förvånande att frustrerad­e medborgare ger demokratin skulden för långsamma beslutsgån­gar. Här behövs krafttag, en stark ledare som struntar i alla hindren! Blickarna går mot Kina, en stat som får saker att hända genom ett enda maktpåbud, tror man. Det sistnämnda är jag inte så säker på; genomförs faktiskt allt som påbjuds i Peking ute i provinsern­a? Ett gammalt talesätt lär lyda: Bergen är höga, kejsaren är långt borta.

Även en demokrati kan styras av en stark ledare, men bara under förutsättn­ing att han eller hon kan röstas bort om makten missbrukas. En svag ledare med ett bräckligt mandat kan skada nationen. Frågan är hur en demokrati med sin långsamma beslutsgån­g skall kunna tävla med auktoritär­a stater. Jag tror att demokratis­ka stater måste anstränga sig för att skapa en smidig beslutsgån­g för viktiga frågor som hotar statens trygghet, medborgarn­as välfärd och nationens konkurrens­kraft.

Det är inte lätt att vara ledare i dag och det är svårt att styra en demokratis­k stat i en turbulent tid. Men utan demokrati blir det absolut inte lättare.

”Var finns då de verkliga makthavarn­a, de som får saker att hända när de viskar eller ryter till?”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland