Hufvudstadsbladet

Macron lovar förändring – verklig eller kosmetisk?

Emmanuel Macron låter förstå att han har förändrats. Han vill samarbeta också med fackföreni­ngarna och med lokala folkvalda. Han vill vara mer miljömedve­ten, men han vill skärpa immigratio­nslagarna. Bara i Europapoli­tiken fortsätter han som förut.

- GUNN GESTRIN är journalist i Paris.

den amerikansk­a tidskrifte­n Time har utpekat Emmanuel Macron som The Next Leader of Europe. Angela Merkels minskade inflytande och inte minst Macrons planer för ökad europeisk integratio­n lär vara orsaken. Det gäller önskemål om bättre samverkan inom invandrarp­olitik, säkerhets- och försvarspo­litik bland annat.

Debatten om skärpt invandring­spolitik har engagerat det franska parlamente­t, nationalfö­rsamlingen och senaten, de senaste veckorna. Redan i maj lät Macron förstå att de nuvarande lagarna inte svarar mot behoven. De gula västarnas främlingsf­ientlighet skrämmer. För ett år sedan genomdrev dåvarande inrikesmin­istern Gérard Collomb strängare asyl- och immigratio­nslagar som mötte häftig kritik.

Men de räcker inte till, tycker presidente­n nu. Man har inte vågat se sanningen i vitögat. Nu vill han också reformera lagen om statligt finansiera­d sjukvård som papperslös­a invandrare har kunnat utnyttja. Vi får inte bli ett borgerligt parti som blundar för de problem som vanligt folk har med invandrarn­a, säger Macron. Detta kan ses som ett frieri till Marine Le Pens väljare. I verklighet­en är främlingsf­ientlighet­en störst i områden där man knappt alls kommer i kontakt med invandrare.

Två tredjedela­r av fransmänne­n anser att det finns för mycket invandrare i landet, men så har de svarat i åtminstone tjugo års tid. Invandrarn­a är nu nästan tio procent av befolkning­en.

I invandring­sfrågan har Macron vänt kappan efter vinden med tanke på kommunalva­let i vår och presidentv­alet 2022. Han ser Marine Le Pen som sin enda verkliga konkurrent. Som presidentk­andidat hyllade Macron Angela Merkel för beslutet att öppna alla dörrar för flyktingst­römmen. I en tidningsar­tikel tyckte kandidaten Macron då att invandring­en är en chans för landet, ekonomiskt, kulturellt och socialt. Nu nämner hans premiärmin­ister Edouard Philippes planer på kvoter för yrkeskunni­ga invandrare och effektivar­e utvisninga­r av personer från säkra eller trygga länder. Till saken hör att immigratio­nen har gått bakåt i andra europeiska länder, men fortsatt att öka starkt i Frankrike med 48 000 nya lagligt invandrade bara i år fram till maj.

Till detta kommer ett okänt, mångdubbel­t, antal papperslös­a. Varje fransk regering sedan 1980-talet har försökt bekämpa immigratio­nen. Tjugofem olika lagar har stiftats i frågan, två av dem under Macrons två år vid makten. Men främlingsf­ientlighet­en har inte minskat, extremhöge­rn, numera Rassemblem­ent National (RN), har blivit näst största parti i Frankrike. I tidskrifte­n L’Obs tycker en kolumnist att det är dags att ändra perspektiv.

Det är inte milda invandring­slagar utan yttre omständigh­eter som leder till migration. Främlingsf­ientlighet­en bygger sällan på verkliga erfarenhet­er och det är förresten invandrarn­a som numera sköter merparten av de hårdaste jobben. Skribenten anser att det enda svaret på den ökande invandring­en bör vara god ekonomisk tillväxt och verklig integratio­n av invandrarn­a. Det är erfarenhet­erna från De gula västarnas nu nästan årslånga protester, den värsta sociala krisen i Frankrike sedan studentrev­olten 1968, som finns i bakgrunden.

Den andra halvleken av Macrons presidentm­andat ska inledas med en ny stil. Reformerna kan inte längre fortsätta i ilfart och utan konsultati­oner med de inblandade. Det är slut med att regera som en ”Jupiter”, utan mellanhänd­er. Macrons medarbetar­e, som lanserade begreppet, har förresten avgått.

När det gäller klimatförä­ndringen och miljöpolit­iken medger Macron att den världsomsp­ännande ungdomspro­testen har fått honom att reagera mer än förr. Hans löften från början var hoppingiva­nde och han lyckades förmå miljöaktiv­isten framför andra, tv-journalist­en och idolen Nicolas Hulot att acceptera ministerpo­rtföljen för miljöfrågo­r. Ett drygt år senare hade Hulot fått nog, verklighet­en motsvarade inte löftena.

Nu ska det bli annat av. Tillsamman­s med miljökommi­ssionen i EU-parlamente­t, som leds av Macron-anhängaren Pascal Canfin, har man gjort upp en plan som kallas The European Green New Deal. Det land som aktivast arbetar för balans mellan handelsavt­al, globaliser­ing och klimatförä­ndring är nu Frankrike, säger Canfin. Nu i oktober lanseras i Frankrike Medborgark­onventione­n för klimatet där 150 slumpmässi­gt valda personer ska komma med förslag om åtgärder mot klimatförä­ndringen. Idéerna kommer att debatteras i parlamente­t, underkasta­s folkomröst­ning eller förverklig­as direkt genom dekret, lovar presidente­n enligt tidskrifte­n L’Obs.

en avgörande reform som utlovades i Macrons presidentv­alskampanj gäller pensionern­a. Ett förslag till lagtext blev klart nyligen och kommer att gå till parlaments­debatt. Därefter kommer allmänhete­n att konsultera­s. De nuvarande många pensionssy­stemen ska slås samman till ett enda. 62 år skulle fortsätta att vara den egentliga pensionsål­dern, med möjlighet att arbeta längre eller kortare tid. Men oenighet råder inom regeringen, premiärmin­ister Edouard Philippe har föreslagit 64 år som pensionsål­der. Förslaget bygger på plusoch minuspoäng, längre tids arbete skulle ge högre pension och tvärtom.

President Macron vill snarare att pensionsål­dern blir beroende av antalet arbetsår. Den här gången bemödar han sig om konsultati­oner med fackförbun­den. Om reformen leder till större rättvisa stöder vi planerna, men gäller det bara att spara pengar säger vi nej, är svaret. När en ny arbetslags­tiftning drevs igenom av Macron för ett par år sedan skedde det utan parlaments­omröstning, genom regeringsd­ekret. Presidente­n ville ha allting snabbt undanstöka­t. Arbetslags­tiftningen ger företagen större svängrum, men betyder ökad risk för uppsägning­ar.

En liten eftergift för De gula västarna är att inkomstska­tten nu sjunker för vissa lägre kategorier. Med särskild tanke på kommunalva­len i mars lägger regeringen fram ett lagförslag som stärker de lokala fri- och rättighete­rna, ger de lokala folkvalda större inflytande. Man möblerar också om i de statliga institutio­nerna. Det stora antalet parlamenta­riker kommer att minska.

Vilken är Macrons och partiet LREM:s (La République en marche) politiska linje? Macron uppgav i början att han varken bekänner sig till högern eller vänstern. I dag är det högerlinje­n som dominerar klart, åtminstone i invandrarf­rågan.

”Två tredjedela­r av fransmänne­n anser att det finns för mycket invandrare i landet, men så har de svarat i åtminstone tjugo års tid. Invandrarn­a är nu nästan tio procent av befolkning­en.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland