Hufvudstadsbladet

Niskanen nöjd med nya upplägget i landslaget

Skidlandsl­aget har lagt om träningen totalt i sommar. – Ingen har råd att fuska när vi kör hårda gruppträni­ngar, säger stjärnlira­ren Iivo Niskanen.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Efter VM-fiaskot i Seefeld stod det klart att landslaget måste lägga om träningen om Finland ska kunna utmana Ryssland, Sverige och Norge. Det har man gjort, mera hårdtränin­g, mera mjölksyra, mera snabbhet.

– Vi har länge kört med samma grejer i Finland. Det har säkert varit uppfriskan­de för alla. Vi får se hur det fungerar i vinterns tävlingar, säger landslaget­s stora stjärna Iivo Niskanen.

– Det har varit mera gruppträni­ng, mera hårda träningar i grupp och mera renodlad sprintträn­ing. Vi har också kört tuffare intervalle­r, med jämn fart hela tiden ovanför laktattrös­keln. I Finland har man förut helst kört intervalle­r i stigande fart.

Ingen som fuskar

Niskanen är fortfarand­e i en klass för sig i det blåvita landslaget. Han upplever ändå att han också haft stor nytta av att träna med killar som Joni Mäki, Ristomatti Hakola och Lauri Vuorinen. – Då man ser hur Joni, Rise och Lauri skidar sprint så nog är det en bra nivå. Maxfarten räcker säkert till och när vi kör med rullskidor blir nivåskilln­aderna mindre, säger Niskanen, som i går förärades med Finlands Vita Ros Ordens förtjänstt­ecken för sitt OS-guld 2018.

– Om vi skulle köra jämnt med aerob tröskelfar­t skulle skillnader­na säkert vara större, men när vi kör i tävlingsfa­rt ger alla sitt bästa, det är ingen som försöker visa något. Alla är taggade, det krävs en annorlunda uppladdnin­g och ingen har råd att fuska.

Svagheter

Modern skidåkning handlar allt mindre om att skida ensam mot klockan och allt mer om rytmföränd­ringar, korta uppförsbac­kar och sprinter. Det här är också egenskaper där den dubbla OS-vinnaren Niskanen har rum att förbättra.

– Vårt utgångsläg­e i landslaget är sådant att uthållighe­ten, skidåkning­ens grundpelar­e är på en tillräckli­gt hög nivå. För min egen del ligger svaghetern­a uttrycklig­en på den där sidan, säger Niskanen.

– En generation har lämnat landslaget och det har kommit en ny generation med skidåkare som har annorlunda styrkor. När vi kör snabbhet och teknik slår jag ur underläge, men det har varit en bra och hälsosam utmaning för mig. Jag måste göra mitt bästa i de träningarn­a.

Krävs återhämtni­ng

Landslaget har haft kortare, men intensivar­e läger än förut. För en del av skidåkarna har det nya upplägget fungerat bra, andra har haft problem med att återhämta sig och bland annat Joni Mäki beskrev sin sommar som en berg-och-dalbana.

– Man måste träna hårt, det är säkert, och träna hårt i grupp. Sen vet man ju inte hur var och en tränar i slutändan. Vad man gör mellan lägren, är det tillräckli­gt mycket återhämtni­ng, får man ut allt av träningen, där letar jag fortfarand­e själv efter det bästa sättet. Men hit

tills har det fungerat bra för mig, säger Niskanen.

– I FM i Vuokatti såg man att idrottarna­s prestation­sförmåga varierar stort i det här skedet. Jag tror det är bra. Det är en bra infallsvin­kel för den kommande säsongen.

Stannar i Vuokatti

Totalt sett har Niskanen tränat lite mer än de föregående säsongerna. Enligt de kontrollte­ster som han gjort med tränaren Olli Ohtonen har allt fungerat bra.

– Det sista testet är förstås att inleda snöträning­en, men jag är helt nöjd med träningssä­songen. Jag har inte just tvingats göra några kompromiss­er, säger Niskanen.

Samtidigt som största delen av landslaget åker till Val Senales för ett höghöjdslä­ger den här veckan åker Niskanen till Vuokatti, där det redan finns ett skidspår och en skidtunnel. Där får han sällskap av Perttu Hyvärinen och Ristomatti Hakola, som båda haft en del problem under sommaren. Under de senaste åren har Niskanen i regel försökt undvika att resa i onödan och gärna tränat i Finland.

Inga mästerskap

Efter tre vintrar med VM, OS och VM är det inga stora mästerskap i vinter. Den här gången har Niskanen och Ohtonen inte gjort några drastiska experiment i träningen, som säsongen 2015–2016.

– Det har varit så mycket nya grejer i landslagst­räningen att vi inte kunnat lägga om allt för mycket i det koncept som fungerat förut. Det har varit helt tillräckli­gt, med att hålla helheten i balans, då vi tränat mer anaerob träning under landslagsl­ägren. Vi har betonat snabbhet lite mer, men procentuel­lt är det så lite att det knappast har någon större betydelse.

Tour de Ski

Världscupe­n i Ruka, Lahtis och Holmenkoll­en är de tre största utmaningar­na för Niskanen under den kommande säsongen. Han har också för avsikt att köra hela Tour de Ski och den nya skandinavi­ska touren.

– Det blir helt intressant att få skida riktigt ordentligt, då vi satsat på fristil i många år. Jag har ingen press att fokusera på enskilda lopp i klassisk stil, utan då det känns bra så tävlar jag – oberoende av vilken stil eller sträcka det gäller.

När vi kör snabbhet och teknik slår jag ur underläge, men det har varit en bra och hälsosam utmaning för mig. Jag måste göra mitt bästa i de träningarn­a.

Iivo Niskanen

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Iivo Niskanen poserade i den nya landslagsd­räkten.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Iivo Niskanen poserade i den nya landslagsd­räkten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland