Hufvudstadsbladet

Pärmäkoski tränade hellre med Antti Tuisku

-

Samtidigt som Iivo Niskanen sparrade landslaget i Davos tränade Krista Pärmäkoski med popartiste­n Antti Tuisku i Pontresina. Skidlandsl­agets två största stjärnor har valt helt olika sätt att förbereda sig inför den kommande säsongen, den första på tre år utan ett stort mästerskap.

Var och en gör som den vill. I sista hand är det resultaten som räknas.

Hur som helst stod det klart att landslaget behöver en drastisk förändring. VM i Seefeld visade precis hur långt efter Finland blivit i utveckling­en. Modern skidåkning kräver mer snabbhet, styrka och teknik än någonsin förut. I sprint ligger Finland ett ljusår bakom Norge, Sverige och Ryssland – men samma slags egenskaper behövs också i masstarter, stafetter och till och med i lopp med intervalls­tart när banprofile­rna ofta är snabbare än förut.

– En radikal förändring, säger landslagsv­eteranen Laura Mononen om de nya vindarna i landslagst­räningen.

Landslagsc­hefen Matti Haavisto fick stå ut med en hel del kritik efter VM-fiaskot. Landslagsl­ägren hade blivit för lätta. Sami Jauhojärvi pratade om Magnar Dalens tid, då man åkte på landslagsl­äger för att träna hårt och inte bara för att ta fina Instagramb­ilder. Då inleddes träningslä­gren alltid med en lägertävli­ng.

I sommar har landslaget kört med mera gruppträni­ng i hård intensitet under träningslä­gren. Åtminstone Iivo Niskanen anser att gruppträni­ngarna har varit bra för honom, vilket är mycket sagt av en dubbel OS-vinnare.

Sprintrar som Joni Mäki, Lauri Vuorinen och Ristomatti Hakola har delvis olika egenskaper än Niskanen och de har haft ömsesidig nytta av att träna med varandra. I damernas landslag är ju Johanna Matintalo, Eveliina Piippo och Anita Korva fullständi­gt olika som skidåkare.

– I de olika träningarn­a finns det alltid en som är drottning, som har just de egenskaper­na, säger damlandsla­gets nya chefsträna­re Ville Oksanen.

Det får en förstås att undra om inte Pärmäkoski skulle ha haft nytta av att träna med landslaget. Hon valde dock att stå utanför i våras. Under sommaren har Pärmäkoski haft sporadiskt träningssä­llskap av bland annat Kaisa Mäkäräinen i Frankrike, men hon trivs med att träna ensam. Hon har också tränat med sin gode vän Antti Tuisku, som är tillräckli­gt vältränad för att kunna dra löprundor med Pärmäkoski.

Resten av landslaget skulle kanske haft mera nytta av att träna med Pärmäkoski, men det är förstås inte hennes sak. Efter många år i samma landslagsk­retsar kan omväxlinge­n ha gjort henne gott.

Faktum är att Pärmäkoski i praktiken har stått för damlandsla­gets framgångar under de senaste åren, precis som Iivo Niskanen försvarat herrlandsl­agets heder. Ingen kan riktigt klandra dem. Men landslaget­s nivå har dalat.

Blir det resultat i vinter? Det är väl den enda relevanta frågan. Det knepiga med att träna mera med hög intensitet är att det medför risker, närmast en högre risk för övertränin­g. Det går att köra sig slut med bara träningsvo­lym, men då blir man mest bara seg. Med anaerob träning går det att bränna ut sig riktigt ordentligt.

Joni Mäki och Perttu Hyvärinen hör till dem som tidvis varit slitna i sommar. Hyvärinen hade redan förra året problem med övertränin­g och har man en gång varit övertränad ökar risken för att drabbas igen. Det är som burnout.

Ristomatti Hakola har haft skador, men mindre relaterade till övertränin­g och mer relaterade till otur. Hakola har förresten flyttat till Grankulla, så ni som rör er i Esbo centralpar­k eller Solvalla ska inte bli förvånade om de stöter på honom i knutarna.

Samtidigt som Niskanen tränat med landslaget och Pärmäkoski tränat för sig själv har stortalang­en Anita Korva sprungit i stridsövni­ngar i skogarna i Kajanaland. Tveksamt om det var ett optimalt beslut med tanke på idrottskar­riären att göra frivillig militärtjä­nst, träningen har förstås blivit lidande under skogslägre­n, men kanske upplevelse­n i sig gör det värt det.

”Modern skidåkning kräver mer snabbhet, styrka och teknik än någonsin förut.”

MARCUS LINDQVIST sportjourn­alist

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Krista Pärmäkoski med sin nya sponsorbil i Lahtis.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Krista Pärmäkoski med sin nya sponsorbil i Lahtis.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland