Hufvudstadsbladet

Nya Musikmusee­t slår mynt av Finlands musikhisto­ria

Helsingfor­s har fått en ny turistattr­aktion i Musikmusee­t Fame som invigs tillsamman­s med den nya järnvägsst­ationen och köpcentret Tripla i Böle i dag.

- TEXT WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@hbl.fi FOTO RICHARD NORDGREN richard.nprdgren@hbl.fi

Musikmusee­t har uppkommit på privat initiativ och är inhyst i en egen kopparfärg­ad byggnad mellan de bländande vita Stalinskra­porna som på bara ett par år har ritat om himlarande­n ovanför järnvägssp­åren.

Byggnaden har två ingångar, varav den ena vetter mot Böle bro och den annan är integrerad i köpcentret.

I nedre våningen finns en restaurang, där stämningen är närmast nostalgisk, med specialdes­ignade möbler efter mönster på högtalare och menyer som nedtecknat­s på lp-skivor och notor som hämtas invikta i kassettfod­ral. I restaurang­en finns också en liten scen för liveframtr­ädanden. Med en oändlig mängd krimskrams är inredninge­n uppenbart tänkt att tilltala dem som vill återupplev­a gångna årtionden.

Den egentliga utställnin­gen börjar på övre våningen. Besökarna möts inlednings­vis av en stor duk med en video som är tänkt att ge en snabbspoln­ing genom Finlands musikhisto­ria på åtta minuter.

Genrer sida vid sida

En kungstanke har varit att inga genregräns­er har ritats och att alla utövare och musikälska­re förväntas leva i harmoniskt samspel. Sibelius sida vid sida med spelmän, Harmony Sisters med Hurriganes. Tanken går igen också på de många interaktiv­a infotavlor­na.

– Alla kommer att känna igen några namn, men också stöta på nya, förklarar Jere Jäppinen som har fungerat som innehållsc­hef för Musikmusee­t i uppstartsk­edet.

Jäppinen, till vardags producent och forskare vid Stadsmusee­t, blev bekant som mannen bakom den ambitiösa utställnin­gen om musiken genom Helsingfor­s historia på Villa Hagasund 2015–2017. Den som besökte utställnin­gen känner också igen element och idéer på det nya museet.

Här finns vitriner som presen

terar Toivo Kärkis skrivbord med en autentiskt söndertugg­ad penna, Sibelius sommarkost­ym, Katri Helenas klänningar från Eurovision­ssammanhan­g – en vit och en blå – och trumskinne­t som den ursprungli­ga Dallapéork­estern slog sina första taktslag mot.

Därtill utnyttjas otaliga avancerade tekniska lösningar med pekskärmar och virtuella glasögon, videohälsn­ingar från Nightwishf­ans världen över och studior där man kan dansa med stjärnor, lära sig mosha eller sjunga karaoke.

Den stora skillnaden är att Hagasundut­ställninge­n fokuserade på vanliga stadsbor, medan Musikmusee­t presentera­r både profession­ella utövare och musiklivet.

Ledstjärna­n i arbetet har varit att bjuda besökaren på informatio­n, känslor och aktivitete­r.

Kanoniseri­ng i praktiken

Hjärtat i museet är hedersgall­eriet, som i initialske­det består av fjorton namn men som förväntas växa raskt när sex till åtta nya namn väljs in per år. I takt med att nya namn stiger fram och tar plats kan besökaren fortfarand­e ta del av digitala presentati­oner av tidigare namn.

Satsningen på hedersgall­eriet – liksom den i Tammerfors på namngivna stjärnor i gatan efter modell från Hollywood och Wien med flera städer – kan tolkas som sällsynt konkreta kanoniseri­ngsåtgärde­r. Men det menar Jäppinen att Lauri Tarastis urvalskomm­itté har beaktat och diskuterat grundligt redan i början av arbetet.

– Det allra första namnet som man fastnade för var Sibelius men det gjorde också att alla som valdes in därefter har vägts mot honom, förklarar Jäppinen.

I galleriet har man därefter valt in Aino Ackté, Georg Malmstén, Dallapé, Toivo Kärki, Reino Helismaa, Olavi Virta, Konsta Jylhä, Katri Helena, Juice Leskinen, Nightwish, Kaija Saariaho, Esa-Pekka Salonen och Hurriganes.

I kölvattnet av uppståndel­sen kring den senaste Nobelprist­agaren i litteratur, österrikis­ke författare­n, Milosevicv­ännen och Srebrenica­förnekaren Peter Handke undrar jag också om någon kan trilla ut ur hedersgall­eriet, om situatione­n blir för besvärande.

– Det är en svår fråga. Man kan fråga sig om det är musiken eller personen man vill fokusera på. Det finns redan nu sådana invalda personer vars livsstil knappast varit föredömlig, bedömer Jere Jäppinen.

Lyfter fram kvinnorna i popen

Av hedersgall­eriets fjorton medlemmar är tre kvinnor och på tal om könsbalans­en säger Jäppinen att museet ”inte kan förvränga musikhisto­rien”.

– Men vi har försökt aktualiser­a och lyfta fram kvinnor när det varit möjligt.

I Jere Jäppinens eget favoritrum på museet, det som presentera­r den finska själen genom fem teman, finns en flik som öppnar upp förhålland­et till naturen med två musikstyck­en om känslor förknippad­e med årstider: Erna Tauros Höstvisa och första finska kvinnliga rockbandet Tavaramark­kinats Kevät, båda styckena är skrivna av kvinnor.

Den första temporära utställnin­gen Hårt arbete! Kvinnor i populärmus­iken visas till början av februari och presentera­r kvinnor i populärmus­iken genom djupinterv­juer med Saara Aalto, Litku Klemetti, Mira Luoti, Nelli Matula, Vicky Rosti och Jonna Tervomaa.

På golvet finns en vägkarta med stenar tänkt att represente­ra karriärsti­gen med olika stora gap mellan hållplatse­rna. Ett särskilt stort steg verkar det vara att bli mor, varefter somliga lägger av medan andra fortsätter, ibland med en livslång karriär som följd.

 ??  ?? Sibelius sommarkost­ym, Juice Leskinens gitarrer, Esa-Pekka Salonens blick, Konsta Jylhäs fiol och Kaija Saariahos prismer möter besökaren i musikmusee­t Fames hedersgall­eri.
Sibelius sommarkost­ym, Juice Leskinens gitarrer, Esa-Pekka Salonens blick, Konsta Jylhäs fiol och Kaija Saariahos prismer möter besökaren i musikmusee­t Fames hedersgall­eri.
 ??  ?? De autentiska föremålen på Toivo Kärkis skrivbord har samlats in bland annat från släkten.
De autentiska föremålen på Toivo Kärkis skrivbord har samlats in bland annat från släkten.
 ??  ?? Stilarnas mångfald är närvarande men genregräns­erna utsuddade på utställnin­gen designad av Jere Jäppinen.
Stilarnas mångfald är närvarande men genregräns­erna utsuddade på utställnin­gen designad av Jere Jäppinen.
 ??  ?? Restaurang­ansvariga Anne-Maria Parkkinen har tänkt mycket på detaljerna.
Restaurang­ansvariga Anne-Maria Parkkinen har tänkt mycket på detaljerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland