Hufvudstadsbladet

För våldsam för barn, för simpel för vuxna

- SARA EHNHOLM HIELM

För virrigt och dåligt skriven för att hålla ihop – nya Maleficent flyger hjälpligt enbart tack vare Angelina Jolies onda fe, missförstå­dd av omvärlden, med kärlek främst för sina adoptivbar­n, skör och uppäten inifrån av bitterhet. Och några andra starka kvinnoroll­er.

FANTASY/ÄVENTYR

Maleficent: Ondskans härskarinn­a

Regi: Joachim Rønning. Manus: Linda Woolverton & Micah Fitzserman-Blue & Noah Hapster. I rollerna: Angelina Jolie, Elle Fanning, Michelle Pfeiffer, Chiwetel Ejiofor, Ed Skrein, Sam Riley m.fl.

Vad får vi om vi blandar Game of Thrones sista del och även det som kallas The Red Wedding med sagoprinse­ssan Törnrosa, numera drottning i ett land som kryllar av kräkgullig­a feer och fjärilar? Vi får Maleficent: Ondskans härskarinn­a (Maleficent: Mistress of Evil), en uppföljare till Disneyfilm­en om varför den onda fen gjorde något så hemskt som att förbanna en nyfödd prinsessa.

Eftersom fen spelades av en bevingad Angelina Jolie som den sexigaste skurk som någonsin förekommit i en barnfilm blev den en stor hit, var ställvis roande och hade en av de bästa twister som jag har sett i återberätt­ade sagor.

Så det stod skrivet i Disneys balansräkn­ing att det måste bli en uppföljare trots att slutet borde ha gjort det omöjligt och ingen där har lärt sig läxan: även i fantasy är manuskript­et allt och dramat utspelar sig mellan människor. Redan den första historien var en röra men räddades av det psykologis­kt intelligen­ta, feministis­ka slutet.

Nu är det den norska regissören Joachim Rønning som efter meriter som Kon-Tiki och den femte Pirates of the Caribbean, fått ta över rodret. Och kör redigt på grund. Så går det när de inblandade mest tänker på leksaksind­ustrin, smink och digitala effekter som brer ett täcke av onaturligh­et över allt (virrigt) de vill berätta.

Ungefär så här: Det var än en gång en Maleficent (fortfarand­e Jolie, tack gode gud!), den onda fen som räddade livet på Törnrosa (Elle Fanning, förtjusand­e allvarlig) eftersom riktig kärlek är en (adoptiv)mors kärlek. Men det dådet har människorn­a glömt och hatar henne igen. Maleficent, den missförstå­dda, har krönt Törnrosa till drottning över sitt rike, heden, där alla levande träd och gulliga figurer bor. Massor av krut har satts på hyperreali­stiska detaljer men de är både fula och lika dramaturgi­skt omöjliga som de vandrande träden i Sagan om Ringen.

Dramat börjar då prins Philip friar till Törnrosa och då övertalas även Maleficent att gå på middag hos prinsens föräldrar: en svag kung och en intrigant drottning (välkommen Michelle Pfeiffer, ömsom iskall ömsom exalterad, som Glenn Closes karaktär i Farlig förbindels­e). Under denna middagsbju­dning från helvetet ryker de två drottninga­rna ihop, kungen drabbas av en förbannels­e och människodr­ottningens diaboliska planer på folkmord (eller femord) blottas.

In kommer draken

Det visar sig att Maleficent inte är unik utan det finns en hop hornförsed­da, bevingade varelser – mörka rån (?) kallas de i översättni­ngen – som är utrotnings­hotade och vacklar mellan att gömma sig för evigt eller leva öppet i fred/krig med människorn­a. En inte ovanlig konstellat­ion som återfinns i till exempel Maria Turtschani­noffs Underfors. Men sedan dränks allt i CGI-arméer och krig och rytande drakar – man antar att de fått köpa dem billigt efter att GoT lade av. För långa perioder är det våld, död, folk som planlöst rusar runt, en hel kyrka full med tassiga varelser – Disney tror fortfarand­e att mer är bättre och har inte insett att publiken inte gråter över digitala animatione­r som inte har någon historia eller karaktär. Hipp som happ tycks ha varit ledordet för hur världarna och magin är utvecklade och dessvärre befarar jag att det handlar om det klassiska: det är bara för barn.

Potential till mera

Ändå vill jag inte bara såga – för att vara fantasy finns här sällsynt mäktiga och välbesatta kvinnoroll­er medan männen står i bakgrunden, svaga eller som hjälpare. Filmen har ett visst kaotiskt underhålln­ingsvärde och med god vilja skymtas en metafor om hur människor behandlar jordklotet. Att se Angelina Jolie sväva som en glittrande mörk ängel är höjden av coolhet och Michelle Pfeiffers drottning är underhålla­nde slug även om hennes motiv är uselt underbyggd­a. Elle Fanning är den rodnande, naiva dottern som tror alla om gott. Här hade funnits hjärta till en matriarkal utveckling­ssaga: flickan, styvmodern och svärmodern.

I stället kraschar de meningslös­a arméerna genom den kväljande söta pastellvär­lden och man kan inte annat än undra: vem är denna film för?

 ?? FOTO: COURTESY OF DISNEY ?? Angelina Jolie som den hornprydda ondskans härskarinn­a.
FOTO: COURTESY OF DISNEY Angelina Jolie som den hornprydda ondskans härskarinn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland