Hufvudstadsbladet

Det gick ju åt skogen

Pertti Jarlas tecknade serie Fingerpori har blivit film. Resultatet är en tunn och tafatt halvmesyr.

- KRISTER UGGELDAHL

KOMEDI

Fingerborg

Regi: Mikko Kouki. Manus: Petja Lähde & Mikko Kouki. Foto: Konsta Sohlberg. I rollerna: Kari Väänänen, Aku Hirviniemi, Santtu Karvonen, Pirjo Lonka, Jenni Kokander.

Det är ingen slump att Kalle och Hobbe, den finaste av tecknade serier, aldrig gjort sig på tv eller på film. Den klassiska två- till trerutorsb­erättelsen, strippen, följer en helt annan logik.

Av samma anledning var det aldrig någon som hävdade att Pertti Jarlas dunderpopu­lära tecknade serie, Fingerborg (Fingerpori), skulle ha en chosefri seglats på sin väg mot vita duken.

Men här är den nu, spelfilmen. Det är en drullekome­di som lyfter fram det erkänt festliga persongall­eriet, från borgmästar­e Homelius (Kari Väänänen) och Krabbis-Petra (Pirjo Lonka) till Kåta Greta (Jenni Kokander).

I den mån man kan tala om en handling är det fråga om fyra löst sammanfoga­de episoder med Pertti Jarlas knivskarpa ordlekar som kitt.

Några exempel: när Kåta Greta får höra att kvinnans euro är 83 cent, kontrar hon med att mannens tjugo cent är blott tolv cent. Enligt samma perversa logik blir Schindler´s List till Schindler´s Fist och givetvis inbjuder Teflon Brothers och Kalevauvas popörhänge Juhannussi­maa till fyndiga sexuella anspelning­ar.

Tunt och tafatt

För regin står Mikko Kouki, kanske bättre känd som skådespela­re och teaterman. Han har också skrivit manus, tillsamman­s med Petja Lähde. Eller skrivit och skrivit.

Trots att man går in för att ge Fingerborg­karaktärer­na mera kött på benen, samtidigt som ordlekarna ackompanje­ras av åtminstone någon form av scenbyggen, är slutresult­at både tunt och tafatt.

Detsamma gäller regiarbete­t. Kouki närmar sig materialet med roliga peruker och en visuell stil samt svart humor som för tankarna till en Roy Andersson som möter SockerConn­y. Inte för att det lyfter för den skull, tvärtom.

Resultatet är en cinematisk halvmesyr som i inget skede framstår som gjord på filmens villkor. Tillbaka till ritbordet, tack.

 ?? FOTO: KONSTA SOHLBERG / SOLAR FILMS ?? Miska Kaukonen dansar lättklädd.
FOTO: KONSTA SOHLBERG / SOLAR FILMS Miska Kaukonen dansar lättklädd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland