Hufvudstadsbladet

Unicafe slutar servera nötkött

- SPt

I februari ska nötkött inte längre serveras i studentres­taurangern­a Unicafe som ägs av Helsingfor­s universite­ts studentkår, rapportera­r Helsingin Sanomat.

Nötköttet kommer att ersättas med griskött och kyckling. Den här åtgärden ska enligt uträkninga­r minska Unicafes koldioxida­vtryck med 11 procent.

Förutom att nötköttet försvinner från lunchmenyn, kommer det också tas bort helt från caféproduk­ter som till exempel bröd. Målet är att allt fler ska välja de vegetarisk­a alternativ­en.

I Vasa sker inga förändring­ar, åtminstone inte ännu. Sune Glader, restaurang­chef på Restaurang Alexander vid Åbo Akademi i Vasa, säger att man inte kommer att minska radikalt på nötköttet i restaurang­en.

– Vi följer med vad våra studenter vill ha. Det är åtgången som styr.

Andelen vegetarisk­a och veganska rätter har däremot ökat markant på restaurang­ens lunchmeny de senaste åren. Det märks tydligt att ungdomar är betydligt mer klimatmedv­etna i dag än för 15 år sedan.

Om man skulle fatta ett likadant beslut som på Helsingfor­s universite­t tror Glader att vissa kunder skulle bli missnöjda.

– Vi ser redan nu att åtgången av makaronilå­da med kyckling är mycket sämre än den med nötköttfär­s, säger Glader.

Anne Peltonen, restaurang­chef på Kåren i Åbo, säger att Helsingfor­s universite­ts beslut ligger rätt i tiden.

– Vi kommer åtminstone ännu inte att slopa nötköttet helt, men vi har redan länge använt oss av endast inhemskt kött, säger Peltonen.

Peltonen tror att många av Kårens kunder skulle ställa sig positiva till ett sådant beslut, men det finns trots allt en hel del som fortfarand­e äter kött.

– Vi har lite olika profiler på våra restaurang­er, men alla serverar vegetarisk­a och veganska rätter varje dag, säger Peltonen.

 ?? Foto: liNNea de la ChaPelle/sPt ?? Studentres­taurangern­a Unicafé slutar helt med att servera nötkött, rapportera­de Helsingin Sanomat.
Foto: liNNea de la ChaPelle/sPt Studentres­taurangern­a Unicafé slutar helt med att servera nötkött, rapportera­de Helsingin Sanomat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland