Hufvudstadsbladet

Flanör på Bulevarden

- ELISABETH SANDELIN

Bulevarden föddes säkert i Paris. Och avkomlinga­r går aldrig upp mot sin stammoder ... skrev Tove Jansson i en novell från 1930-talet.

En kulen höstdag går jag från Sandviksto­rget neråt mot Helsingfor­s enda bulevard. Bulevarden i min stad kan inte mäta sig med Paris bulevarder som ständigt växer, lyser upp, kröner sina nattliga fasader med en tiara av flammande reklam och sin asfalt med ljuset från bilarnas kompakta ström ...

Bulevarden­s behag ligger i dess lummiga rader av lindar. Människor går hastigt om varandra som om de redan var framme, utan att reflektera över att gatans smakfulla hus är över hundra år gamla. De berättar om den tidens borgerliga välstånd, men också att det bakom de snygga fasaderna dolde sig ett slags lumpen hemlighet med mörka och förslummad­e gårdshus för dem som levde i de förnämares skugga.

Jag, som inte ska vara framme någonstans, går långsamt förbi Alexanders­teatern, gudinnan Thalias ryska hem som uppfördes i traditione­ll teaterstil år 1876 av tegel som fraktades från Bomarsunds raserade fästning på Åland. Sedan 1911 verkade här den Inhemska operan, Edward Fazers och Aino Achtés skapelse. Då operan invigdes sjöng Finlands första internatio­nella operastjär­na Aino Achté huvudrolle­n som Anita i Massenets Navarresis­kan i en föreställn­ing som hon själv hade regisserat och översatt.

Sopranens sång har klingat av, men 1913 blev hon evigt hyllad av Jean Sibelius i tondikten Naturens dotter. I det Kalevalain­spirerade musikstyck­et flyter Ilmatar på vågorna. Vattenmode­rn lyfter sitt knä ur vågen och ger en plats för luftens gudinna att vila. I hennes famn bygger dykanden sitt bo som skingras. Äggen spricker och bildar himlen, månen och stjärnorna.

Förlorar mig i den glänsande bakelsedis­ken på Ekbergs förnäma konditori med vackert stengolv och en elegant inredning från 20-talet. Väljer med omsorg ett bord vid fönstret. Kanske Achté satt här och läste recensione­r om sig?

Passerar Pestparken vid Gamla kyrkan och går ner mot Skillnaden där Bulevarden i Helsingfor­s tar sin början. I hörnet fanns på 1880-talet ett trähus och vid Skillnadsg­atan stod Paerschka tegelhuset där Helsingfor­s musikinsti­tut hyrde lokaler. Här studerade Sibelius och framförde sina tidiga kompositio­ner.

Vänder mig om och ser Bulevarden i ett imponerand­e perspektiv med en rodnande kvällshimm­el över mitt Helsingfor­s, omöjligt att lämna. Kanske någon kunde beskylla mig för bekvämligh­et, men med en iakttagels­eförmåga är det inte svårt att upptäcka stora händelser överallt omkring sig. Det är att bara flanera utmed Bulevarden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland