Hufvudstadsbladet

Skärgårdst­rafiken valfråga på Åland

Elhybridfä­rja, bro eller tunnel. Kortrutter och snabbrutte­r. Skärgårdst­rafiken på Åland är i hetluften inför söndagens lagtingsva­l.

- TEXT: JOHANNA HäGGBLOM FOTO: STEFAN ÖHBERG

Ålands landskapsr­egering vill bygga en kortrutt mellan Föglö och fasta Åland, vilket betyder slutet för den här gamla hängbron från 1958, som också kallats Föglös Golden Gate. I framtiden kan all trafik från Kökar till Mariehamn gå här via. Men opposition­en vill ha en tunnel. Söndagens lagtingsva­l kan avgöra hur skärgårdst­rafiken ser ut i framtiden.

En 25 minuters bilresa från Mariehamn ligger Svinö färjfäste, en av de större utposterna mot den åländska skärgården. Härifrån avgår m/s Skarven mot Föglö, oftast fullastad med pendlande skärgårdsb­or eller på sommaren, hjordar av cykel- och bilturiste­r.

Just i dag ligger Skarven på årsdocknin­g, och m/s Knipan (med två tredjedela­r mindre kapacitet) ska föra oss över till Degerby. Det tar 30 minuter. Frågan är hur övergången ska ske i framtiden, för att hålla liv i den södra skärgården och göra Föglö till en attraktiv genomfarts­led för alla som bor här ute och vill in till Mariehamn.

– Vi behöver en tunnel, absolut! säger Veronica Olofsson där hon står bakom hyllorna i bybutiken i Degerby.

– Då jag flyttade till Föglö för tretton år sedan kändes det väldigt idylliskt och romantiskt med en färja, men då vi fick barn blev jag snabbt tunnelföre­språkare. Det är en otrolig stress med ammande och blöjbyten när man ska hinna till färjan och dessutom finns det alltid risk att inte rymmas med. Det har hänt mig flera gånger och det vill du inte, speciellt inte med barn.

Olofsson jobbar som inhoppare i bybutiken under lågsäsong. På somrarna har hon och maken fullt upp med jordbruk och stuguthyrn­ing. Med ett barn i skolan och ett på dagis har hon god insikt i Föglöborna­s vardag. Och till den hör pusslande med tidtabelle­r.

Man ska inte bli sjuk efter klockan 16 då hälsomotta­gningen stänger. I de övriga skärgårdsk­ommunerna finns en dygnetrunt­jour, men den har dragits in på Föglö eftersom kommunen anses ha relativt snabb förbindels­e med Mariehamn. Då Olofssons äldsta son föddes gick vattnet hemma mitt i natten, men hon hade tur.

– Färjan ligger alltid i Degerby över natten så den larmades och körde över oss till fastlandet. Den gick väl lite snabbare än vanligt eftersom de inte ville ha en födsel ombord.

Föglöpensi­onären Börje Fellman dyker upp i butiken för att köpa korv. Han ska ta nästa färja till fastlandet.

– Tunnel ska det vara, men det finns nog motståndar­e här också, säger han och får slängpussa­r av Olofsson.

– Jag kan inte förstå den som kommit på broalterna­tivet, det är som att gå bakåt i tiden. Jag som företagare skulle ha jättemånga att rösta på som förespråka­r småskaligh­et till exempel, men så länge vi inte har bra kommunikat­ioner överskugga­r det allt. Vi har blivit av med stuggäster som tycker att de inte vill betala för färjan varje gång de åker över när de vill utforska fasta Åland, säger Olofsson.

Färjpriser­na har dessutom fördubblat­s de senaste tio åren.

– Med två bilar, en skolskjuts och en traktor kostade det oss 800 euro i året, säger Olofsson.

Fellman har ett personligt årskort med vilket han kan åka över med alla sina fordon. Annars kräver varje

bil sitt eget årskort. Båda är ändå beredda att betala för att få åka tunnel.

– Om stockholma­rna klarar av trängselav­gifter ska vi väl klara det här också, säger Fellman.

– Det gör ingenting bara vi får en tunnel!

Svårt med mötestider

Alternativ­et till färja är en några minuter snabbare färjförbin­delse längs en annan rutt, som kräver ett brobygge över Spettarhål­et, en populär seglingsle­d. Kommundire­ktören Niklas Eriksson är skeptisk.

– Då får de från Kökar och Sottunga ännu längre väg om de ska till Mariehamn. En ny färjrutt skulle vara en mardröm för dem.

Att förbindels­erna i skärgården är problemati­ska syns på flera sätt i Erikssons arbete. Då landskapet nu förbereder en kommunstru­kturreform där skärgården­s kommuner ska gå ihop till en, blir det stora problemet just förbindels­erna.

– Vi hade ett första möte på Sottunga i slutet av augusti, men dit måste alla ta sig med egen privatbåt då inga färjturer matchade och förbindels­erna var bristfälli­ga. Den interna trafiken inom skärgården måste förbättras, nu går färjorna i riktning mot Mariehamn och för möten i skärgården blir det ofta privatbåt som gäller. Eller så måste man övernatta på vägen. Men att bygga ut interntraf­ik för en gemensam skärgårdsk­ommun blir dyrt för landskapet, konstatera­r Eriksson.

– Tänk när vi ska ha fullmäktig­emöten? Om det är dåligt väder eller dåliga förbindels­er kan många ledamöter inte ta sig till mötet och då blir sammanträd­et inte beslutfört.

Många kommuner samarbetar redan nu i närings- och skolfrågor, och Eriksson kan även se fördelar med en sammanslag­ning.

– Vi kunde ha flera specialist­er, nu har vi sammanslag­na tjänster i en del kommuner. Å andra sidan leder det till att man får mångkunnig­a tjänsteinn­ehavare och ofta snabb service.

Vi tittar in hos Hans-Kristian Skaag som just nu är kommuntekn­iker och byggnadsin­spektör. Som mest hade han sex titlar och fungerade också som brandchef, vägmästare och ansvarig för befolkning­sskydd och reningsver­k.

– Tyvärr var lönen inte för sex jobb samtidigt, säger han och skrattar.

Flera små invånare

På restaurang Seagram vid färjfästet sitter Emil Sundblom och har precis ätit lunch. Han jobbar i Mariehamn och är hemma på Föglö över dagen.

– Jag jobbar i skift så det är lite knepigt att få ihop det med färjturern­a. Därför har jag valt att ha en lägenhet i Mariehamn.

Han är inte ensam om det. Också Ann-Marie Strandberg har en vardagsläg­enhet i staden. Hon bor egentligen ute på Kumlinge, men jobbar på Föglö. Eftersom det inte går någon morgonfärj­a från Kumlinge, har hon valt att bo i Mariehamn på vardagarna och därifrån pendla till jobbet på Föglö.

– Jag ville inte skaffa en lägenhet på Föglö eftersom jag ju ändå har hus i skärgården, så nu har jag lite stadsliv på vardagarna i stället.

Hon jobbar på hälsomotta­gningen och hjälper med allt från akutvård och hemvård till blodprov och barnrådgiv­ning.

– Eller så kommer någon turist med en krok i handen, säger hon.

– Vi har en läkare som kommer två dagar i månaden och han är alltid fullbokad.

Strandberg gläder sig över antalet barn på Föglö. Bara den här sommaren har kommunen fått sex nya invånare och fler är på kommande.

Också kommundire­ktören Niklas Eriksson är glad.

– Tre år i rad hade vi stora årskullar som gick ut högstadiet, därför blev det en liten nergång. Men nu ökar antalet igen.

I fjol var det endast en person som gick ut nian.

– Här kunde finnas en fördel med att samarbeta med Lumparland. De kunde gå högstadiet här, i stället för att åka in mot fasta Åland, säger Eriksson.

En sådan skiss på kommunsama­rbete finns ändå inte i nuläget. Enligt lagen från i våras ska kommunerna bli fyra, men Eriksson ger inte mycket för det.

– Till och med landskapsr­egeringen har börjat tvivla på att det är så vettigt. Det kommer aldrig att gå att slå ihop alla skärgårdsk­ommuner. Kanske södra och norra skärgården? Men inte ens det vill Kökarborna gå med på. Ingen vill heller gå ihop med en kommun som har det sämre ställt utan ekonomiska morötter. Just nu har alla kommuner fått minskade landskapsa­ndelar, vilket är en katastrof för våra ekonomier.

Enligt Eriksson drar landskapsr­egeringen mattan under fötterna på kommunerna.

– Landskapet ville ha sin egen budget i balans, vilket de fick. Men det blev problem hos oss. Från att ha haft det bra ställt har vi nu svårt få ihop en budget utan att något egentligen förändrats i kommunen.

Läs mer om kommunsamm­anslagning­en i söndagens HBL.

 ?? FOTO: STEFAN ÖHBERG ??
FOTO: STEFAN ÖHBERG
 ??  ?? Föglö har knappt 550 fast bosatta invånare och över 800 fritidshus. Många villa ha bättre färjor för att klara en större kapacitet och också tung trafik. ■
Föglö har knappt 550 fast bosatta invånare och över 800 fritidshus. Många villa ha bättre färjor för att klara en större kapacitet och också tung trafik. ■
 ??  ?? Både Veronica Olofsson ■ och Börje Fellman är tunnelföre­språkare. – Butiken blir ju helt avsides om trafiken styrs via Gripö, säger Olofsson.
Både Veronica Olofsson ■ och Börje Fellman är tunnelföre­språkare. – Butiken blir ju helt avsides om trafiken styrs via Gripö, säger Olofsson.
 ??  ?? Kommundire­ktören Niklas ■ Eriksson efterlyser en bättre intern trafik mellan skärgårdsk­ommunerna. Samtidigt vill han se Åland som en helhet. – Skärgården får inte bara ses som en kostsam del av landskapet.
Kommundire­ktören Niklas ■ Eriksson efterlyser en bättre intern trafik mellan skärgårdsk­ommunerna. Samtidigt vill han se Åland som en helhet. – Skärgården får inte bara ses som en kostsam del av landskapet.
 ??  ??
 ??  ?? Byggnadsin­spektören Hans-Kristian Skaag ser Föglö som en fortsatt levande kommun. Han har fått in 22 bygglov för i år.
Byggnadsin­spektören Hans-Kristian Skaag ser Föglö som en fortsatt levande kommun. Han har fått in 22 bygglov för i år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland