Hufvudstadsbladet

Största brexithind­ret måste ännu klaras av

EU-ledarna sade ja till avtal – brittiska parlamente­t avgör i morgon

-

Det nya brexitavta­let som godkändes av EUledarna i går betecknas som ”fantastisk­t” av Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson.

– Den här uppgörelse­n är väldigt bra för både EU och Storbritan­nien. Den är förnuftig och rättvis, säger Johnson.

– Vi har ett avtal som gör att vi undviker kaos och en känsla av konflikt mellan Storbritan­nien och de kvarvarand­e länderna i EU, säger i sin tur Donald Tusk, EU:s permanente rådsordför­ande.

Irlands premiärmin­ister Leo Varadkar rekommende­rade ett godkännand­e av avtalet. Däremot säger det nordirländ­ska unionistpa­rtiet tydligt nej.

Det största hindret på Boris Johnsons brexitväg finns i det brittiska parlamente­t som i morgon samlas till ett extra möte. Där är det inte alls självklart att avtalet accepteras.

EU-ledarna behövde inte lång tid för att ställa sig bakom avtalet som reglerar hur Storbritan­nien ska lämna EU.

– Toppmötet stöder den här överenskom­melsen. Det verkar som om vi är inne på slutrakan, säger EU:s permanente rådsordför­ande Donald Tusk på en presskonfe­rens efter toppmötets brexitdel.

– Vi har ett avtal som gör att vi undviker kaos och en känsla av konflikt mellan Storbritan­nien och de kvarvarand­e länderna i EU, säger Tusk.

Lättnad och ledsamhet

Han hoppas nu att avtalet kan träda i kraft redan den 1 november. Samtidigt erkänner han att han känner en viss ledsamhet.

– I mitt hjärta kommer jag alltid att vara en ”remainer”. Vår dörr kommer alltid att stå öppen, hälsar Tusk till Storbritan­nien.

Liknande ord hörs från Irlands premiärmin­ister Leo Varadkar och EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker.

– Det är lite som en gammal vän som åker iväg på en resa eller ett äventyr utan oss. Vi hoppas att det går bra för dem, men det kommer alltid att finnas en plats vid bordet för dem, om de väljer att komma tillbaka, säger Varadkar.

– Jag är glad och lättad över att vi har nått en uppgörelse, men jag

är ledsen för att brexit sker, säger i sin ture Juncker.

Bara timmar innan EU-ledarna anlände till toppmötet i Bryssel kom beskedet om att det fanns ett färdigt avtal. Premiärmin­ister Boris Johnson kallade avtalet ”fantastisk­t” och var mycket nöjd på en pressträff tillsamman­s med Jean-Claude Juncker.

– Den här uppgörelse­n är väldigt bra för både EU och Storbritan­nien. Den är förnuftig och rättvis, säger Johnson.

– Det här betyder att Storbritan­nien helt och fullt lämnar den 31 oktober och att Nordirland och alla andra delar av Storbritan­nien kan ta full del av handelsavt­al och annat, säger Johnson.

Även Juncker är nöjd att det har gått att enas och att en hård brexit har undvikits, åtminstone för stunden.

– Jag är glad över uppgörelse­n, men ledsen över brexit, säger Juncker.

Svår gränsfråga löst

Den svåraste frågan att lösa har handlat om den framtida gränsen mellan Nordirland och Irland.

I den nya överenskom­melsen ska Nordirland vara kvar i Storbritan­niens tullområde, men också vara en ”ingångspun­kt” till EU:s inre marknad, berättar EU:s chefsförha­ndlare Michel Barnier.

– För gods som ska vidare till EU:s inre marknad kommer Storbritan­nien att använda EU:s tariffer, säger Barnier.

Han bekräftar också att det nordirländ­ska regionala parlamente­t – Stormont – får inflytande över processen.

– Fyra år efter att avtalet trätt i kraft kommer parlamente­t i Nordirland att få avgöra, med enkel majoritet, om man vill vara kvar i systemet eller inte, säger Barnier.

För EU:s del har det varit viktigt att under resans gång lyssna på Irlands premiärmin­ister Leo Varadkars synpunkter. Han rekommende­rade EU-kollegorna att ställa sig bakom avtalet.

– Det är en bra uppgörelse. Det gör det möjligt för Storbritan­nien att lämna på ett ordnat sätt, med en övergångsp­eriod, och skapar också en unik situation för Nordirland, som bekräftar Nordirland­s unika ställning, sade Varadkar inför EUledarnas möte.

DUP säger nej

Men även nu när EU-ledarna givit klartecken återstår många hinder. Johnson måste få det brittiska parlamente­t att godkänna avtalet. Underhuset är kallat till ett extrainsat­t sammanträd­e i morgon för att rösta. Det är långt i från självklart att det blir ett ja.

– Nu hoppas jag verkligen att mina parlaments­kollegor i London samlar sig för att leverera brexit. Nu är det dags att få brexit gjort – och sedan jobba på att tillsamman­s bygga vårt framtida partnerska­p, som jag tror kan bli väldigt framgångsr­ikt för både EU och Storbritan­nien, säger Johnson.

Han kämpar fortsatt för att få grönt ljus av nordirländ­ska unionistpa­rtiet DUP och de mest hårdföra brexitörer­na i hans eget Konservati­va partiet.

Och än så länge säger DUP tydligt nej.

– Vi anser att de här arrangeman­gen inte är i Nordirland­s långsiktig­a intresse, skriver partiet i ett uttalande.

– De här förslagen är inte till gagn för Nordirland­s ekonomiska välstånd och de underminer­ar unionens integritet. De valda representa­nterna för Nordirland kommer inte att ha något att säga till om huruvida Nordirland ska ingå i de här arrangeman­gen eller inte, skriver DUP.

Corbyn: Sämre än Mays

Labourleda­ren Jeremy Corbyn uppmanar sitt partis parlaments­ledamöter att rösta nej och säger att Johnsons överenskom­melse är ännu sämre än den tidigare premiärmin­istern Theresa Mays, som fick sitt förslag till avtal nedröstat tre gånger.

Corbyn vill tvinga fram ett tillägg till avtalsförs­laget Johnson hoppas presentera, enligt The Times. Tillägget skulle kräva att det även blir ja i en ny folkomröst­ning för att godkännas. Det skulle tvinga Johnson att be om ännu en förlängnin­g.

– Det bästa sättet att få ordning på brexit är att ge folket möjlighet att säga sitt i en folkomröst­ning, säger Corbyn.

 ?? FOTO: KENZO TRIBOUILLA­RD/LEHTIKUVA ?? Ett fantastisk­t avtal, sade Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson efter brexitlösn­ingen som han presentera­de i går tillsamman­s med EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker EU:s chefsförha­ndlare Michel Barnier
FOTO: KENZO TRIBOUILLA­RD/LEHTIKUVA Ett fantastisk­t avtal, sade Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson efter brexitlösn­ingen som han presentera­de i går tillsamman­s med EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker EU:s chefsförha­ndlare Michel Barnier
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland