Hufvudstadsbladet

Öringen leker vid riven damm

I över hundra år försvårade en damm öringens och laxens lek ovanför Dickursbyf­orsen i Vanda. Nu är leken i gång igen på allvar. Att störa leken med fiske kan bli mycket dyrt.

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@ksfmedia.fi

I somras revs den gamla dammen vid Dickursbyf­orsen i Vanda. Och redan nu tar öringen tillfället i akt och leker i större skala strax uppströms.

Dammen vid Dickursbyf­orsen i Kervo å revs till stora delar i somras. Sedan drygt en vecka har laxar och havsöringa­r tagit tillfällig­t i akt. Lektiden är i gång, i betydligt större skala än tidigare då de vandrande fiskarna var tvungna att ta en jobbig omväg via fisktrappo­rna som byggts runt dammen.

– Glädjande många öringar har vandrat upp till ett grusbotten­område som iståndsatt­s ovanför den tidigare dammen, skriver fisketekni­ker Markku Tiusanen vid Vanda stad i ett pressmedde­lande som framför allt uppmanar till att låta fiskarna leka i fred.

De lekande öringarna kan ibland ses från stranden vilket kan locka till fiske. Under lektiden och fram till slutet av november är fiske ändå strängt förbjudet i forsarna i Kervo å.

Den som fångar en öring eller lax där fiske är förbjudet kan räkna med böter och dessutom måste man betala ersättning till staten per infångad fisk. Ersättning­en för en öring som är av naturstam är 3 260 euro och för en lax 3 470 euro.

Tjuvfiske noterades senast i somras när medier rapportera­de om skumma fiskare som hade lagt nät över hela bredden i Kervo å där nätfiske inte är tillåtet. Liknande fiske under lektiden kunde ha katastrofa­la följder för den sårbara fiskstamme­n.

Vandrar långt

Arbetet med att underlätta för vandringsf­iskarna pågår på bred front i Helsingfor­sregionen. Förutom i Vanda har frivilliga iståndsatt vattendrag för fiskarna i flera av bäckarna i Esbo och Helsingfor­s.

Arbetet har burit frukt. Föreningen Virho (Virtavesie­n hoitoyhdis­tys, förening för vård av strömmande vattendrag) rapportera­de i fjol att observatio­ner av havsöring gjordes så långt upp i Vanda å som vid Riihimäki, 84 kilometer från havet. Man observerad­e också fler stora öringar än tidigare.

– Vanda åt är nu Finska vikens bästa vattendrag för öringarna. När vi och andra började med arbetet för drygt 20 år sedan var läget uselt, säger Kari Stenholm vid föreningen Virho.

Stenholm påpekar ändå att många problem återstår, med förorening­ar och erosion på grund av trafik, skogsbruk, industri, flygfält och smältvatte­n.

Virho har länge arbetat för att dammen vid Gammelstad­sforsen vid mynningen av Vanda å ska rivas, likaså dammen vid Vandaforse­n. Fiskarna har svårt att vandra uppåt i Vanda å mot lekplatser­na i exempelvis bifloden Kervo å och tillrinnan­de bäckar.

I Kervo å återstår en damm vid Haarajoki i Träskända. Förbi den kommer inte de vandrande fiskarna. Också dammen vid Mariefors är ett besvärligt hinder.

När HBL ringer upp Stenholm befinner han sig någonstans vid Vanda ås övre delar för att observera öringens lek. Det kommer att han att göra i cirka tre veckor ännu. Var exakt han är säger han inte för att skydda öringen.

– Här i övre delarna finns det flest öringar som tillhör den naturliga öringstamm­en, och därför sker en stor del av vårt arbete här. Längre nedåt är det mer inplantera­d fisk. Gränsen går ungefär vid 50 kilometer från havet.

Hela Vanda å med bäckar och bifloder består av cirka ”300 kilometer öringsdugl­iga vattendrag”, som Stenman uttrycker det.

Han uppmanar huvudstads­regionens invånare att bekanta sig med sitt lokala vattendrag.

– Folk tror att Vanda å är skitflod i dåligt skick, men det stämmer inte längre. Problem finns fortfarand­e, men inte som tidigare.

 ?? FOTO: KATARINA KOIVISTO ?? Den över hundra år gamla dammen revs till stora delar vid Dickursbyf­orsen under sommaren. Lekande laxar och havsöringa­r är inte längre tvungna att ta omvägen via fisktrappo­rna som byggts runt dammen.
FOTO: KATARINA KOIVISTO Den över hundra år gamla dammen revs till stora delar vid Dickursbyf­orsen under sommaren. Lekande laxar och havsöringa­r är inte längre tvungna att ta omvägen via fisktrappo­rna som byggts runt dammen.
 ?? FOTO: REIMA FLYKTMAN/ LEHTIKUVA ?? Öringen återvänder för att leka allt längre i Vanda ås förgrening­ar. Öringen på bilden fotografer­ades i oktober i fjol i Stickelbac­kabäcken (Longinoja) som rinner in i Vanda å rätt nära havet.
FOTO: REIMA FLYKTMAN/ LEHTIKUVA Öringen återvänder för att leka allt längre i Vanda ås förgrening­ar. Öringen på bilden fotografer­ades i oktober i fjol i Stickelbac­kabäcken (Longinoja) som rinner in i Vanda å rätt nära havet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland