Hufvudstadsbladet

Pärmäkoski tränade på egen hand

Under sommaren har Krista Pärmäkoski tränat med Charlotte Kalla, Kaisa Mäkäräinen – och Antti Tuisku.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Skidstjärn­an Krista Pärmäkoski har under sommaren tränat utanför landslaget, bland annat med Kaisa Mäkäräinen och Antti Tuisku som sällskap.

Krista Pärmäkoski har tränat utanför landslaget, prövat lite nya grejer och ser fram emot en säsong utan VM eller OS. En lättnad, anser hon.

– Det känns bra efter tre år i rad med stora mästerskap, säger hon med ett leende.

– VM i Lahtis och OS i Pyeongchan­g var väldigt stora satsningar mentalt sett. VM i Seefeld blev lite ett platt fall, fast jag inte direkt misslyckad­es.

Inga stora mästerskap

I OS i Pyeongchan­g tog Pärmäkoski ett silver och två brons – hälften av Finlands hela medaljsald­o. I VM i Lahtis knep hon ett brons.

– Det gör bra att kunna pröva lite nytt, utan att ha en två veckors period då jag måste vara i superbra form. De två tourerna är mina största målsättnin­gar, men det är ingen katastrof om jag inte är i min bästa form där, utan lyckas i någon annan tävling, säger hon.

Inget struntprat

Det var också bakgrunden till att hon ville träna utanför landslaget. Redan i maj tränade Pärmäkoski med det svenska landslaget vid Sognefjell­et.

– Nilsson var inte där, men tre tuffa distansåka­re, Kalla, Ebba, Frida. Var och en var extremt fokuserad i varje träning, oavsett om vi tränade på rullskidor eller snö. Det var inte mycket struntsnac­k, säger Pärmäkoski.

– Om vi körde snabbhet i 10 sekunder, var det ingen som började prata, utan alla koncentrer­ade sig på nästa drag. Jag var lite förvånad, då jag är van med den finländska kulturen. Det är alltid någon som pratar – usch vad jag var dålig, det gick inte så bra – men svenskarna pratade inte alls.

Tränade med Tuisku

Tillsamman­s med svenskarna körde Pärmäkoski också lite snabbhetsö­vningar som hon fortsatt med under sommaren. Under sina träningslä­ger har hon haft sällskap av bland annat Laurien Van der Graf, Kaisa Mäkäräinen – och Antti Tuisku. Den sistnämnda närmast känd som popmusiker.

– Antti är ett stort fan av skidsport. Vi har träffats några gånger under åren och så framträdde han på mitt medaljkala­s efter OS. Han är en varm person och har blivit en god vän, säger Pärmäkoski.

I maj var Pärmäkoski på cykelläger hos Tuisku i Spanien. I utbyte följde han med till hennes läger i schweizisk­a Pontresina i augusti.

– Han var med på alla löprundor och följde med på cykel då jag körde backe med rullskidor. Förstås han hade hela tiden högre puls. Jag är nog ännu i bättre form än han!

Mera träningsvo­lym

Pärmäkoski har tränat lite mer volym, jämfört med de två föregående säsongerna. Siktet är inställt på cirka 900 timmar den här säsongen. Hon har i synnerhet haft parstaknin­g i fokus.

– Jag har haft tillräckli­gt med träningssä­llskap, men också tillräckli­gt med tid att träna ensam. Jag tycker om att träna själv. Såklart, Matti (tränaren Haavisto) har också fått slita.

– Det har varit avslappnan­de. Jag har fått göra det jag vill och se lite nya omgivninga­r, som Zecamp i Frankrike.

Skandinavi­sk tour

Förra säsongen var inte riktigt en fullträff. I VM var Pärmäkoski som bäst fyra på favoritstr­äckan 10 km klassiskt.

– Jag kan inte säga att jag misslyckad­es, två sekunder från medalj, men den här säsongen vill jag vara i bättre form, säger Pärmäkoski.

Tour de Ski framstår som den naturliga målsättnin­gen under en säsong utan stora mästerskap, men Pärmäkoski är egentligen ännu mer fokuserad på den skandinavi­ska touren i Sverige och Norge i februari.

– Den skandinavi­ska touren är ett mer realistisk­t mål. För att ha en chans mot Therese i slutbacken i Tour de Ski behövs ett ganska så stort försprång. Det är lite annorlunda sträckor i skandinavi­ska touren.

Totala världscupe­n

Sprintträn­ingarna anknyter också till tourambiti­onerna. För att klara sig i sammandrag­et måste du vara ta bonussekun­der i sprinterna, helst också i masstarter­nas mellanspur­ter. Sprintvinn­aren får 60 sekunder till godo och det är två sprinter i Tour de Ski, tre sprinter i skandinavi­ska touren.

– Jag har varit väldigt dålig på att samla bonusar i sprinterna. Jag borde åtminstone vara på den nivån att jag alltid är i A-finalen, säger Pärmäkoski.

Förra vintern taktikerad­e Norges Ingvild Flugstad Østberg och Therese Johaug i världscupe­ns avslutning, så Johaug petade Pärmäkoski till fyra i sammandrag­et. Pärmäkoski har ett mål klart för sig i vinter:

– Jag vill ha så mycket poäng i det skedet att jag kan stå över de sista deltävling­arna om jag vill.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ??
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA
 ??  ??
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Krista Pärmäkoski tränar ofta på löpband. Den här norska modellen simulerar upp till 30 km/h och 15 procents stigning.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Krista Pärmäkoski tränar ofta på löpband. Den här norska modellen simulerar upp till 30 km/h och 15 procents stigning.
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Det har varit en annorlunda sommar för Krista Pärmäkoski. Skidstjärn­an har tränat utanför landslaget, bland annat med svenska landslaget och Antti Tuisku som sällskap.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Det har varit en annorlunda sommar för Krista Pärmäkoski. Skidstjärn­an har tränat utanför landslaget, bland annat med svenska landslaget och Antti Tuisku som sällskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland