Hufvudstadsbladet

Maria Sid leder teater i Sverige

Maria Sid har utsetts till ordinarie teaterchef för Kulturhuse­t Stadsteate­rn i Stockholm.

- ANNIKA HÄLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Diskussion­sklimatet är alltjämt en av de stora skillnader­na mellan Sverige och Finland.

– Det är inte lika svartvitt längre men diskussion­skulturen är annorlunda i Sverige än i Finland. Man pratar mera i Sverige, säger Maria Sid per telefon från Stockholm.

Maria Sid utnämndes i går till ordinarie chef för Kulturhuse­t Stadsteate­rn.

Hur påverkas du som chef av den svenska kulturen?

– Jag försöker vara tydlig i allt jag gör och säger. Det förenklar mitt jobb. Dessutom försöker jag låta bli att använda för många ord.

– Jag gillar kulturen att prata och jag har lärt mig att tagga ner.

En annan stor skillnad, jämfört med de finlandssv­enska teaterhuse­n är tempot.

– Här sker mycket hela tiden. Det är extremt dynamiskt. Stadsteate­rn är ett stort hus, Stockholm är stort och vardagen är stor, säger Sid.

Som chef är Maria Sid mån om att vara närvarande i vardagen, för sina anställda.

– Jag är noggrann med mitt schema men det är klart att återhämtni­ngen också är viktig. Så här har jag levt i många år.

Maria Sid tog tillfällig­t över uppgiften som chef för Kulturhuse­t Stadsteate­rn när den förra chefen, Anna Takanen, valde att avgå i förtid.

”Under sin tid som biträdande teaterchef har Maria Sid tillvunnit sig allas förtroende. Hon vurmar starkt för allkonsthu­set och dess unika potential”, skriver Sture Carlsson, vd för Kulturhuse­t Stadsteate­rn i ett pressmedde­lande.

Också Kerstin Brunnberg som är styrelseor­dförande för Kulturhuse­t Stadsteate­rn lovordar Sid.

”Maria Sid har en tydlig vision där både det smala och det breda är självklara delar. Hon sällar sig naturligt till den folkteater­tradition som Vivica Bandler grundade och som togs till nya höjder av Benny Fredriksso­n och nu senast förvaltade­s av Anna Takanen med hennes fokus på nyskrivet och berättelse­r om kvinnor”, skriver Brunnberg.

Själv säger Maria Sid att Kulturhuse­t Stadsteate­rn med sin enorma bredd och spetskompe­tens är den mest intressant­a av Nordens kulturinst­itutioner.

Maris Sids tjänst som teaterchef löper till 31.12.2020. I uppdraget ingår att regissera en uppsättnin­g. I våras blev uppsättnin­gen Min fantastisk­a väninna, i regi av Sid, en publik och teatersucc­é. Den återkommer på repertoare­n i januari.

På senare tid har hon bland annat regisserat Chess för Svenska teatern och en långfilm om Risto Rappare. Filmen har premiär 2020.

Maria Sid har en tydlig vision där både det smala och det breda är självklara delar. Kerstin Brunnberg styrelseor­dförande, Kulturhuse­t stadsteate­rn

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM / HBL-ARKIV ?? ■ Maria Sid blir den andra finlandssv­enska kvinnan som leder Stadsteate­rn i Stockholm. Den första var Vivica Bandler.
FOTO: LEIF WECKSTRöM / HBL-ARKIV ■ Maria Sid blir den andra finlandssv­enska kvinnan som leder Stadsteate­rn i Stockholm. Den första var Vivica Bandler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland