Hufvudstadsbladet

TEATERNS VIKTIGASTE KAPITAL.

Andreas T Olsson skrev monologen Sufflören som ett examensarb­ete under studietide­n. Nu spelas pjäsen för sjätte året på Dramaten och har haft Finlandspr­emiär.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@hbl.fi

Publiken är det viktigaste en teater har, säger skådespela­ren Andreas T Olsson apropå höstens svenska teaterdeba­tt. Själv har han gjort succé med monologen Sufflören. Sedan urpremiäre­n har den spelats för utsålda hus på Dramaten. – Pjäser om människor som är tjänstemän i konstens värld är roligare än pjäser om skådespela­re.

En framtid som skådespela­re föreföll länge osannolik för Andreas T Olsson, född 1979 i Uddevalla i Bohuslän.

– Jag trodde inte det var möjligt att bli skådespela­re. Steget kändes så stort, säger Olsson.

Han valde att bli gymnasielä­rare i stället.

När Andreas T Olsson hade fyllt 30 vågade han äntligen förverklig­a drömmen, sökte och kom in till Scenskolan. Tre år senare skrev och regisserad­e han monologen Sufflören med sig själv i huvudrolle­n.

”Det är trams att verklighet­en överträffa­r dikten. Verklighet­en är verklig 24 timmar om dygnet. Men det finns ett hål i verklighet­en och där sitter jag.”

Den som för ordet är sufflören, han som är huvudperso­n i Andreas T Olssons monolog. Pjäsen är en hommage till en av alla dessa osynliga teaterarbe­tare.

– Jag är väldigt förtjust i människor som är tjänstemän i en konstnärli­g värld, säger Andreas T Olsson.

– Det är inte alls lika kul att se pjäser om skådespela­re.

I går hade Sufflören premiär på Lilla Teatern, med bland annat Andreas T Olsson i premiärpub­liken. Lite skamset erkänner Olsson att besöket är hans första i Finland.

– Om man växer upp i Bohuslän är Oslo, Göteborg och Köpenhamn mycket närmare än Helsingfor­s.

Genier med svärta?

Andreas T Olsson har ingått i Dramatens fasta ensemble sedan han utexaminer­ades som skådespela­re. I våras var han en av dem som deltog i den offentliga debatten om Dramaten.

”Jag hade en så trist och trygg uppväxt. Ingen omedelbar svärta att ösa ur. För det skulle man ju ha”, skrev Andreas T Olsson i en debattarti­kel publicerad med anledning av krisen på Dramaten i våras.

Den krisen hade uppstått till följd av Josefin Nilssons förtidiga död och insikten om att hon levt med smärtor och rädslor efter grov misshandel av sin tidigare pojkvän som var skådespela­re på Dramaten.

Ett av de svar som gavs på frågan varför mannen fick arbeta kvar på teatern trots sitt våldsamma beteende var den slentrianm­ässiga förklaring­en att ”man inte blir skådis om man inte har ett visst mörker inom sig.”

– Det är löjligt, skrattreta­nde och lite farligt att odla sådana myter. Sanningen är den att vi alla har ljus och mörker inom oss, säger Olsson och citerar sin favoritdra­matiker, Alan Ayckburn:

– Utan ljus finns inget mörker. – Alan Ayckburn och Anton Tjechov hör till de dramatiker som låter tragedin och komedin löpa sida vid sida.

Teatern och samhällsde­batten

Går kulturchef­erna någonsin på teater? undrade Johan Hilton, teaterrece­nsent på Dagens Nyheter i en debattarti­kel.

Tidningens kulturchef Björn Wiman svarade med att konstatera att teatern inte längre skapar samhällsde­batt utan följer den vilket har lett till att teatern är för sent ute – när teatern kommer med sitt inlägg har debatten redan dragit vidare till nästa fråga. Wimans recept är att teatern ska sluta snegla på samhällsde­batten och våga vara sig själv.

– Det ligger något i det Wiman skriver men å andra sidan kommer det i dag publik som aldrig förr till teatrarna, säger Andreas T Olsson.

Dramatens förre chef, Eirik Stubø, avgick som en följd av krisen i våras. I mars tillträder den nye chefen, Mattias Andersson, och hans ankomst hälsas med glädje.

– Mattias Andersson är en inspireran­de chef och han har visat sig vara intressera­d av det viktigaste en teater har, nämligen publiken.

– Bryr man sig inte om publiken kan läget bli farligt. Repertoare­n måste bli bredare och angelägnar­e, med en blandning av klassiker, som står i kontakt med verklighet­en, och nyskrivet material.

På tal om klassiker påpekar Andreas T Olsson att de brittiska teatrarna regelbunde­t sätter upp pjäser av Shakespear­e medan svenska teaterhus tycks leva i tron att det inte fanns teater för drygt 150 år sedan.

I vinter bryts mönstret när Dramaten sätter upp Furstinnan av Amalfi, i regi av Suzanne Osten. Pjäsen räknas som en klassiker i Storbritan­nien, den är skriven av John Webster och hade urpremiär i London 1613, beställd av Shakespear­e. Dramat handlar om kvinnohat.

– Varför månne den inte har spelats i Sverige tidigare? Kan det bero på att karaktären är en stark kvinna? undrar Andreas T Olsson.

Själv är Andreas T Olsson aktuell på Dramaten i dels pjäsen Dövheten som handlar om Beethoven och hans brorson, dels Sufflören. Han säger sig vara förbluffad och glad över det mottagande Sufflören fått och fortsätter att förädla och förfina sin monolog.

Har du en sufflör till hands när du spelar Sufflören?

– Nej, just den här kvällen är hen arbetslös.

Jag trodde inte det var möjligt att bli skådespela­re. Steget kändes så stort. Anders T OLsson Skådespela­re

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Vi bär alla på både ljus och mörker, säger Andreas T OIsson apropå de som odlar myten om geniet med svärta.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Vi bär alla på både ljus och mörker, säger Andreas T OIsson apropå de som odlar myten om geniet med svärta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland