Hufvudstadsbladet

Trumps fatala klavertram­p

Donald Trump har gett ifrån sig sheriffstj­ärnan som världspoli­s och skapar med sin politik behov av en efterträda­re.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

USA:s president Donald Trump har gjort sitt sämsta utrikespol­itiska drag – hittills. Om han hade vetat vilka följder hans beslut att dra bort de amerikansk­a trupperna från nordöstra Syrien skulle ha, hade han knappast fattat beslutet.

Det har direkt lett till att hundratals människor dödats på en vecka och hundratuse­ntals tvingats på flykt. Det är i huvudsak fråga om kurder, en grupp som var allierad med USA i kampen mot terrororga­nisationen IS i samma område.

Det bekommer visserlige­n knappast Trump, men att maktkonste­llationern­a på bara några dagar har förändrats så kraftigt räknade han knappast med. Speciellt inte att vinnarna är Ryssland, Syrien, Iran och sannolikt IS. Det här är inte krafter som Trump och USA vill ge mer makt och inflytande åt, tvärtom.

Det har också det amerikansk­a representa­nthuset noterat och kom i onsdags med en resolution där Trumps beslut får svidande kritik. Presidente­ns agerande fördöms också av de flesta republikan­er. Trump har nu gått för långt också enligt de egna. Börjar han äntligen uppfattas mer som en börda än en tillgång?

Också Trump själv verkar ha insett att läget är allvarligt. Det antyder hans nervösa och obehärskad­e beteende då han träffade bland andra representa­nthusets demokratis­ka talman Nancy Pelosi i onsdags. Han förolämpad­e henne grovt också i efterfölja­nde tweetar, där även republikan­er som röstat för resolution­en mot presidente­n fick sin släng av sleven.

Trumps beslut var startsigna­len för ett antal marscher. Det gick inte många timmar efter att USA marscherat bort innan turkiska styrkor marscherad­e in över gränsen till Syrien och inledde en omfattande attack mot områden som de senaste åren bebotts och styrts av kurder.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan fick genom USA:s reträtt en chans att slå två flugor i en smäll. För det första kunde han inleda en attack för att driva bort kurderna, som Turkiet ser som terroriste­r och inte vill ha inpå sin gräns. För det andra skapar han på samma område nu utrymme för att kunna förflytta en stor del av de över tre miljoner syriska flyktingar som finns i landet. En annan marsch inleddes nästan samtidigt från söder. De syriska regeringss­tyrkorna tog tillfället i akt då vägen var fri för att ta över delar av Syrien som efter att inbördeskr­iget började för åtta år sedan har behärskats av motståndar­grupper.

Ryssland har också grupperat om sina styrkor och hållit i trådarna för en överenskom­melse mellan Syriens regeringss­tyrkor och de kurdiska styrkorna som attackeras av Turkiet. Ryssland har tagit över USA:s roll som en slags ordningsma­n och garant för att Syrien och Turkiet inte ryker ihop, med oanade följder. Över huvud taget har Ryssland stärkt sin roll kraftigt i hela Mellanöste­rn i och med Trumps infall.

Det kan ses som ödets ironi att president Vladimir Putin just nu har haft statsbesök inprickade i både Saudiarabi­en, USA:s stora bundsförva­nt i området, och i Förenade arabemirat­en. Nästa vecka åker Erdoğan till Moskva.

Ryssland tar för sig då USA bjuder ut möjlighete­r till ökat internatio­nellt inflytande och i förlängnin­gen kamp om världsherr­avälde.

USA har i många år fungerat som en inofficiel­l världspoli­s, mer på gott än ont. Nu har Trump sagt upp sig från den tjänsten.

Nato är en tänkbar världspoli­s men Trumps tidigare uttalanden om själva organisati­onen och USA:s europeiska allierade och nu även Turkiets agerande med efterfölja­nde sanktioner har skapat sprickor och osäkerhet i Atlantpakt­en.

EU:s roll i världen har krympt och vill man axla rollen som världspoli­s är det dessutom bra även med militära resurser, vilket EU som organisati­on inte har.

FN kunde och borde i de bästa av världar ha en polisroll, men organisati­onen har tyvärr tappat en hel del av sin tidigare pondus och känns i dag handlingsf­örlamad inte minst på grund av missbruket av vetorätten i säkerhetsr­ådet.

Utan polis finns det risk för att laglöshete­n breder ut sig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland