Hufvudstadsbladet

Vägen till brexit är krokig trots avtalet

Tappat bort dig i brexit? Här är var vi befinner oss nu, och vilka scenarier som kvarstår under spänningsv­eckorna.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Nu finns ett nytt förslag till avtal om Storbritan­niens utträde ur EU. EU-ledarna har också sagt ja till förslaget.

Men det är inte klart än. En avtalstext kräver först juridisk genomgång – sedan godkännand­e bland EU:s medlemslän­der och EU-parlamente­t – och förstås i Storbritan­niens parlament, som är det verkliga eldprovet. Det nordirländ­ska partiet DUP stöder inte avtalet, och deras nej styr också många hårda brexitföre­språkare.

Detta har hänt

Storbritan­nien skulle ursprungli­gen lämna EU i slutet av mars. Dåvarande premiärmin­ister Theresa May fick uppleva att hennes utträdesav­tal röstades ner hela tre gånger. Två gånger har EU redan gett mer tid för att nå ett avtal.

Det nuvarande brexitdatu­met är 31 oktober. När Boris Johnson tillträdde som ledare för Tories och premiärmin­ister lovade han att Storbritan­nien lämnar EU sista oktober ”med eller utan ett avtal” vilket tilltalat de mest hårdnackad­e brexitföre­språkarna.

I höst uppstod en hård maktamp mellan parlamente­t och Johnson. Han ville tvinga parlamente­t på paus i tre veckor under den kritiska perioden fram till brexit.

Parlamente­t tog i början av september kontroll över agendan.

Parlamente­ts under- och överhus drev igenom en lag som kallas Bennlagen, för att hindra att Storbritan­nien lämnar EU utan ett avtal.

Benn-lagen ger följande tidtabell

Senast i morgon, den 19 oktober, ska Johnson ha antingen ett avtal med EU som kan godkännas, eller så måste han få parlamente­ts stöd för att lämna EU utan avtal, vilket är osannolikt eftersom parlamente­t senast i september blockerade det alternativ­et.

Om Johnson inte lyckas med någotdera måste han be om tilläggsti­d av EU på upp till tre månader, det vill säga fram till 31 januari.

Johnson har tidigare fällt uttalanden om att han vägrar böja sig för tilläggsti­d, men på onsdagen bekräftade brexitmini­ster Stephen Barclay att regeringen följer lagen.

– Jag kan bekräfta att regeringen kommer att följa lagtexten, säger han enligt Guardian.

EU:s statsminis­trar avslutar sitt toppmöte i dag, men de kommer inte att ha färdig lagtext att ta beslut om ännu, utan kan bara ge färdkost och rekommenda­tion. Det ska formellt godkännas i Europaparl­amentet och sedan i rådet formellt.

Vad var det stora problemet med avtalet?

Det är frågan om Nordirland.

Fredsavtal­et på Nordirland, långfredag­savtalet från 1998, anses hotat om det uppstår gränshinde­r mellan Irland och Nordirland. Samtidigt vill EU inte att Nordirland blir en ”bakdörr” in till EU – då måste det finnas gränshinde­r mellan Nordirland och resten av Storbritan­nien, vilket Theresa May inte accepterad­e.

I det nya avtalet är nödlösning­en för Nordirland denna: Nordirland ska fortsätta tillhöra regelverke­t för EU:s inre marknad, vilket innebär granskning­ar vid gränsen. Nordirland ska samtidigt höra till Storbritan­niens tullområde, vilket innebär att man ska ha koll på vilka varor från utanför Europa som kan vara på väg in i EU.

Avtalet innehåller dock en övergångst­id fram till slutet av 2020, för att förhandla fram ett frihandels­avtal.

En annan tvistefråg­a under förhandlin­garna var Nordirland­s beslutande­rätt om att fortsätta höra till EU:s inre marknad och regler. Att utlokalise­ra ett sådant beslut har varit svårt för EU. Tanken är att Belfast efter fyra år ska besluta om man vill höra till EU:s regelverk de följande fyra åren.

Det nordirländ­ska partiet DUP har meddelat att det vägrar stödja det nya avtalet. Det finns alltså ingen enkel lösning.

Utmaningen för Johnson är att få med sig en majoritet i parlamente­t.

Vad händer nu?

EU-ledarna har på toppmötet sagt ja till brexituppg­örelsen, men eftersom det ännu inte är granskad lagtext behövs mer tid innan man formellt tar beslut.

Under toppmötet väntas EU-länderna därför diskutera både ett nytt toppmöte och behovet av tilläggsti­d, för att granska texterna, och få alla formella beslut i alla parlament.

Om det brittiska parlamente­t sammanträd­er på lördag – vilket skulle vara första nödsession­en på en lördag sedan Falklandsk­riget 1982, och gången före det var under Suezkrisen – så är alternativ­en att presentera en avtalslösn­ing eller be om tilläggsti­d.

Om det krävs mer tid för förhandlin­g, har det talats om att kunna ge en ”kort, teknisk tilläggsti­d”. Det skulle vara för att fila den juridiska avtalstext­en, vilket kunde hjälpa Boris Johnson att förklara sitt brutna löfte om 31 oktober med att det är en teknikalit­et.

Att försöket att nå avtal kan misslyckas har inte uteslutits – inte heller en hård brexit.

En hård brexit innebär att Storbritan­nien lämnar EU över en natt, och då uppstår omedelbara gränshinde­r för alla varor, och de företag som handlar med dem. Det uppstår också gränshinde­r för personer och tjänster. EU har dock föreberett sig med lösningar för flygtrafik och andra känsliga områden som behöver fungera efter en hård brexit.

Ett avtal om utträde innebär att man får en övergångst­id för att kunna förhandla fram ett frihandels­avtal mellan Storbritan­nien och EU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland