Hufvudstadsbladet

”Världen svek oss”

Tusentals syrier har flytt till grannlande­t Irak. 20-årige Joumana Akram berättar att hon betalade en människosm­ugglare för att ta henne och hennes barn till Irak. – Allt för att Trump lämnade ut oss. Och världen tittade på.

- TROY ENEKVIST/TT

Några tiotals kilometer från den syriska gränsen, i irakiska Kurdistan som har långtgåend­e självstyre, ligger flyktinglä­gret Bardarash. Lägret var fram till 2017 tillägnat irakiska internflyk­tingar som hade flytt IS framfart i Irak. Nu fylls lägret i stället med människor som flyr Turkiets offensiv.

I går korsade fler än 600 personer gränsen och skulle transporte­ras till lägret, sade Firas alKhateeb, talesperso­n för UNHCR i Irak och på plats i Bardarash. Majoritete­n som anlänt är kvinnor och barn.

Joumana Akram är en av de som lyckats ta sig till Bardarash. Hon flydde tillsamman­s med sina tre barn från sin hemstad Qamishli i norra Syrien. Qamishli står under den kurdiska YPGmilisen­s kontroll och är en av de städer som Turkiet riktat sina attacker mot. Den turkiska regeringen vill sammankopp­la YPGmilisen med den terrorstäm­plade kurdiska gerillan PKK.

Gränsen stängd?

Akram säger till Reuters att hon betalade en människosm­ugglare 500 dollar för att ta sig till Irak. De kom till Irak genom en inofficiel­l gränsöverg­ång då hon säger att syrisk-kurdiska styrkor inte skulle låta dem använda den officiella övergången.

UNHCR har även fått uppgifter om att personer hindrats från att korsa gränsen mellan Syrien och Irak, men enligt Firas al-Khateeb ska gränsen mellan Syrien och Irakiska Kurdistan vara öppen för flyktingar.

– YPG-milisen hotade oss, de sade att de skulle skjuta oss, trots att de är vårt folk. De är rädda att om vi alla lämnar så kommer det inte finnas några kurder kvar, säger Joumana Akram, till Reuters.

Akram berättar att hennes man valde att stanna i Qamishli, då han ansåg att det var för farligt för honom att fly med familjen. Anledninge­n var att han kunde ses som en desertör för att han tidigare stridit för YPG-milisen.

– Jag är rädd att han inte kommer att kunna ta sig därifrån, säger Joumana Akram.

Bara början

UNHCR i Irak har uppskattat att omkring 50000 personer kan komma att fly dit.

– Det här är bara början, säger Firas al-Khateeb och berättar att de som kommit har varit utmattade efter flykten – som för många skett till fots.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland