Hufvudstadsbladet

Löfte om vapenvila – om kurder retirerar

Turkiet har gått med på en form av vapenvila i norra Syrien, enligt USA. Villkoret är att den turkiska militären pausar invasionen – medan kurderna får en tidsfrist för att dra sig tillbaka. Det kurdiska självstyre­t anklagar Turkiet för att använda förbju

- TT-AFP-REUTERS

Om de kurdiska styrkorna drar sig tillbaka från de områden i Syrien där Turkiet vill upprätta en ”säker zon” avbryter den turkiska militären sin offensiv helt och hållet, sade USA:s vicepresid­ent Mike Pence vid en presskonfe­rens i Ankara i går, enligt Reuters.

Uttalandet kom efter att han och utrikesmin­ister Mike Pompeo hade träffat Turkiets president Erdogan. Pence säger sig också ha fått besked från den kurdiska YPG-milisen att den kommer att dra tillbaka soldater enligt villkoren. Det har ännu inte kommit någon kommentar från kurdiskt håll.

Turkiet går med på att ge sina motståndar­e en tidsfrist på fem dygn att lämna de berörda områdena. Turkiet klargjorde dock en sak: – Det som står klart är att Turkiet inte vill ha en terrororga­nisation vid sin gräns, sade en högt uppsatt turkisk källa till Reuters.

Flyr till Irak

Närmare 500 människor har dödats och 300 000 flytt sedan Turkiet inledde sin offensiv i förra veckan, enligt opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR).

De flesta dödsoffren har krävts på den kurdiska sidan – över 220 kurdiska soldater och över 180 turkstödda syriska rebeller. 72 civila uppges ha dödats i striderna, varav merparten på den kurdiska sidan.

Turkiets regering säger till den statliga nyhetstjän­sten Anatolia att över 700 motståndar­e ”oskadliggj­orts” i offensiven.

Den nya flyktingvå­gen kommer från områden runt städerna Tal Abyad och Kobane, uppger Rami Abdel Rahman, chef vid SOHR. De flesta försöker flytta in hos släktingar i säkrare områden. Några sover utomhus och andra i de fyrtio skolor som ger tillfällig­t tak över huvudet.

”Vapen som är förbjudna”

Kurdiska myndighete­r i självstyre­t i nordöstra Syrien skrev i ett uttalande i går att det behövs en humanitär korridor för att evakuera civila från gränsstade­n Ras al-Ayn. Uppmaninge­n kommer sedan syriska rebellgrup­per som slåss på den turkiska sidan enligt SOHR attackerat en sjukvårdsi­nrättning i staden, vilket gjort att patienter och personal inte kan lämna byggnaden.

Enligt självstyre­t använder Turkiet napalm och ammunition med vit fosfor för att knäcka oväntat hårt motstånd i området kring Ras al-Ayn.

”Ställd inför det uppenbara misslyckan­det med sin plan tar president Recep Tayyip Erdogan till vapen som är förbjudna globalt, som fosfor och napalm”, står det i ett uttalande från de kurdiska myndighete­rna.

Detta förnekas av den turkiske försvarsmi­nistern Hulusi Akar. Han anklagar i stället den kurdiska sidan för att själva använda sådana vapen ”för att lägga skulden på oss”.

I sitt första uttalande sedan offensiven inleddes sade Syriens president Bashar al-Assad i går att hans styrkor kommer att slå tillbaka mot det turkiska intrånget med ”alla lagliga medel som står till buds för oss”.

Trumps brev till Erdogan chockar

På onsdagen offentligg­jorde Vita Huset ett brev som president Trump hade skickat till Erdogan, daterat den 9 oktober då den turkiska militäroff­ensiven i Syrien inleddes.

Offentligg­örandet uppges vara ett försök att kontroller­a den politiska skada som följt på hans beslut att dra tillbaka de amerikansk­a trupperna från Syrien. Formulerin­garna i brevet har snarare haft motsatt effekt.

Brevet innehåller bland annat direkta hot om att USA kan förstöra Turkiets ekonomi om länderna inte kan nå en ”bra överenskom­melse” (good deal) tillsamman­s. Trump uppmanar Erdogan att inte vara ”en tuffing” eller ”en dåre”.

”Historien kommer att behandla dig väl om du får detta gjort på det rätta och humana sättet. Får du inte bra saker att ske kommer historien för alltid att se på dig som djävulen”, skriver bland annat Trump i brevet till den turkiske presidente­n.

Christer Jönsson, professor emeritus i statsveten­skap vid Lunds universite­t, som forskar om diplomatis­kt språkbruk konstatera­r att Trump inte har ett språk som lämpar sig för kommunikat­ion mellan statsmän.

– Det är faktiskt det mest bisarra jag någonsin har sett. Sådana här rättframma hot, på nästan sandlådeni­vå, det förekommer ju inte i diplomatis­k korrespond­ens. Jag är inget fan av Erdogan, men jag kan förstå om han blir fly förbannad om han får ett sånt här brev, säger Jönsson. Donald Trump fortsätter att testa gränserna för på vilket sätt en statsman kan bete sig, anser Jönsson.

– Detta skulle ha stoppats i varje regeringsk­ansli och utrikesdep­artement runtom i världen, det skulle aldrig ha kommit ut. Att det gör det tycker jag är illavarsla­nde.

 ?? FOTO: SAFIN HAMED/ LEHTIKUVA-AFP ?? Hundratals personer har anlänt till flyktinglä­gret Bardarash i irakiska Kurdistan. Det är bara början säger FN:s flyktingor­gan UNHCR som uppskattar att ■ offensiven i nordöstra Syrien leder till att omkring 50000 människor kommer att fly till Irak.
FOTO: SAFIN HAMED/ LEHTIKUVA-AFP Hundratals personer har anlänt till flyktinglä­gret Bardarash i irakiska Kurdistan. Det är bara början säger FN:s flyktingor­gan UNHCR som uppskattar att ■ offensiven i nordöstra Syrien leder till att omkring 50000 människor kommer att fly till Irak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland