Hufvudstadsbladet

EU-ambassadör distansera­r sig från Trump

Den amerikansk­e EU-ambassadör­en Gordon Sondland har vittnat i kongressen i utredninge­n om att inleda riksrättsp­rocess mot Trump.

-

I maj i år instruerad­e USA:s president Donald Trump amerikansk­a diplomater att hans personlige advokat Rudy Giuliani ska göras delaktig i diskussion­er om USA:s hållning gentemot president Volodymyr Zelenskyjs nya regering i Ukraina, sade Gordon Sondland inför granskning­sutskott i kongressen i går.

– Giuliani underströk att Trump ville ha ett offentligt uttalande från president Zelenskyj där Ukraina åtar sig att utreda antikorrup­tionsfrågo­r.

I ett telefonsam­tal i juli försökte sedan Trump få Zelenskyj att trycka på för att starta en korruption­sutredning med koppling till den demokratis­ke presidentk­andidaten Joe Bidens son Hunter Biden. Sonen satt i fem år, fram till i april i år, i styrelsen för energibola­get Burisma. Många bedömare anser att Trump ville svartmåla Joe Biden inför nästa års presidentv­al.

Enligt Sondland pekade Giuliani ut Burisma som en särskilt viktig fråga att titta närmare på.

– Jag förstod inte förrän mycket senare att det i Giulianis agenda också kan ha funnits ett försök att driva på ukrainarna att utreda Biden eller hans son eller att göra ukrainare delaktiga, direkt eller indirekt, i presidente­ns kampanj för att bli återvald 2020, sade Sondland.

Demokrater­na i kongressen utreder om ett riksrättsf­örfarande ska inledas mot Trump, som anklagas för att ha missbrukat presidentä­mbetets makt för personlig vinning.

Sondland försökte i vittnesmål­et tydligt distansera sig från presidente­n. Han sade sig vara besviken över att presidente­n beordrat att Giuliani ska vara delaktig.

– Vår åsikt var att personalen på utrikesmin­isteriet, inte presidente­ns personlige advokat, ska ansvara för alla aspekter av amerikansk politik gentemot Ukraina.TT-AFP

 ??  ?? ■ Gordon Sondland. FOTO: DANIEL MIHAILESCU/LEHTIKUVA- AFP
■ Gordon Sondland. FOTO: DANIEL MIHAILESCU/LEHTIKUVA- AFP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland