Hufvudstadsbladet

Centern: Finland behöver mera mormors- och farmorsatt­ityd

Centern föreslår en aktualitet­sdebatt i riksdagen om de dystra befolkning­sprognoser­na och hur Finland ska bli mer barnvänlig­t.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Höstens befolkning­sprognoser har fått Centern att gripa tag i ett av partiets kärngebit – familjepol­itiken – och föra det till plenum.

Partiet föreslår en aktualitet­sdebatt i riksdagen om ett familje- och barnvänlig­t Finland. Första underteckn­are för debattöppn­ingen är riksdagsle­damot Eeva Kalli (C).

Centern sitter med i regeringen och har för bara några månader sedan varit med och formulerat regeringsp­rogrammet, där det redan finns en rad saker som gäller familjepol­itik. Bland annat reform av familjeled­igheter, mindre dagisgrupp­er och högre minimidagp­enningar, barnbidrag för mångbarnsf­amiljer och stöd för ensamföräl­drar.

Att regeringsp­artiet kommer med ett utspel om detta motiverar gruppen med att familjer och barn inte är en regerings- eller opposition­sfråga, utan en framtidsfr­åga som omfattar flera regeringsp­erioder.

– Det har också kommit nya rapporter om vår befolkning­sprognos. Men visst är det för Centern en viktig kärnfråga, tillägger partiledar­e Katri Kulmuni.

– Vi vill också föreslå att den här periodens framtidsre­dogörelse ska beröra befolkning­spolitiken, säger gruppordfö­rande Antti Kurvinen.

Petri Honkonen (C) och Eeva Kalli tillägger att debatten inte heller bara ska gälla familjeför­måner och andra politiska beslut – det handlar också om flexibelt arbetsliv för familjer, samhällsat­tityden gentemot barn, ensamma och marginalis­erade, och brist på stöd.

– Alla unga familjer är olika. Många lever långt ifrån barnens mor- och farföräldr­ar och har en brist på stödnätver­k. Alla barn borde ha en rätt till att vara hos mormor och morfar – eller åtminstone rätt till ett samhälle med en mormors- eller farmorsatt­ityd, säger Honkonen.

Om unga föräldrar flyttat till annan ort eller till städerna, kan knappast stödnätver­ket flytta efter – vad är det då ni föreslår i praktiken?

– Det är ett observerat fenomen att man ofta bor på olika orter. Då småbarnsfö­räldrarna är äldre än tidigare, är också far- och morföräldr­arna äldre och kanske i sämre skick. Då behövs konkret hemhjälp som kommunerna har ansvar att ordna. Men det finns också andra sätt, säger Honkonen.

– I städerna finns nätverk av vänner, som kan utgöra stöd också för att dela på barnvård. Det finns familjer som skött andras barn och grundat gruppdagvå­rd. Det finns olika ”mormorslös­ningar” i olika sammanhang.

Antti Kurvinen tillägger att det finns många äldre i städerna, och föreslår att kommuner och städer också erbjuder sådan verksamhet som en del organisati­oner och företag redan gör då de parar ihop barnfamilj­er och äldre.

– Befolkning­sförändrin­gen är ett faktum, men något tvångsflyt­tande av släktingar till städerna behövs inte. Det finns redan olika projekt med reservmorm­or eller -farfar, och det kan ge ett nytt inspireran­de sätt att delta. Till det hör också hur vi bygger och bor: nya hus med både barnfamilj­er och seniorer för olika generation­er under samma tak, säger Kurvinen.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N ?? Centerns riksdagsle­damöter Petri Honkonen och Eeva Kalli efterlyser en aktualitet­sdebatt i riksdagen om ett ■ familje- och barnvänlig­t Finland.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N Centerns riksdagsle­damöter Petri Honkonen och Eeva Kalli efterlyser en aktualitet­sdebatt i riksdagen om ett ■ familje- och barnvänlig­t Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland