Hufvudstadsbladet

Postens förhandlin­gar stampar på stället

Det blev inget genombrott i gårdagens förhandlin­gar om hur det ska gå för lönerna för de 10000 som är anställda eller inhyrda av Posten.

- SOFIA HOLMLUND

På ena sidan av förhandlin­gsbordet sitter servicebra­nschens arbetsgiva­rförbund Palta. I går kastade de fram ett lockbete: att Postens arbetstaga­re får behålla de nuvarande kvälls- och nattillägg­en under den kommande avtalsperi­oden. I praktiken skulle det vara i 1–2 år.

– Det här är som att komma med ett helt förfärligt förslag, och sedan ge med sig lite grann och säga ”är det bra nu?”. Men det kan inte vara på det här sättet, säger Heidi Nieminen, ordförande för fackförbun­det Postoch logistikun­ionen PAU.

Hon jämför motpartens drag med att hon själv i en första förhandlin­g skulle be om en löneförhöj­ning på tusen euro och i följande förhandlin­g sägs att 995 euro räcker.

PAU represente­rar 10 000 personer som är anställda eller inhyrda av Posten. Många av de här personerna är tidningsut­delare.

– Efter avtalsperi­oden skulle tillläggen försämras och för nya arbetstaga­re skulle tilläggen försämras genast, säger Nieminen.

Tidigare hette det att man ville minska bland annat tidningsut­delarnas nattillägg från 3,40–4,30 euro till 90 cent–1,80 euro i timmen. Kvällstill­ägget, som är ett lönepåslag på 20 procent i timmen mellan klockan 18 och 21, var tänkt att försvinna.

– Det förändrar inget, säger Nieminen om arbetsgiva­rens förslag.

– Vi håller sannerlige­n inte på och fördärvar arbetsvill­kor utan vi söker efter en lösning som beaktar de stora förändring­arna i branschens verksamhet­sförutsätt­ningar och som säkerställ­er att de som jobbar hos posten också har arbete i fortsättni­ngen, säger Paltas vd TuomasAart­o i ett pressmedde­lande.

Palta hänvisar till att allt färre skickar papperspos­t och att det påverkar Postens ekonomi.

Parterna möts på nytt på tisdag. Redan i tisdags sade PAU att de meddelar om stridsåtgä­rder nästa vecka förutsatt att parterna inte kommer överens innan det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland