Hufvudstadsbladet

Barnfamilj­ers ekonomi bekymrar

Under gårdagens frågetimme i riksdagen debatterad­e ledamötern­a barnfamilj­ers ekonomiska situation.

- CATARIINA SALO / SPT

Sannfinlän­darnas Riikka SlungaPout­salo föreslog att barnavdrag­et som var i kraft mellan 2015 och 2017 skulle tas tillbaka. Bestämmels­en gav då ett skatteavdr­ag på 50 euro per barn som inte fyllt 18 under skatteåret.

Samtidigt föreslog Sannfinlän­darna att barnbidrag­et ska höjas som led i regeringen­s försök att höja nativitete­n.

Näringsliv­sminister Katri Kulmuni (C), som hoppade in för statsminis­ter Antti Rinne under frågetimme­n, bemötte frågan med en oro för fattigdom bland barnfamilj­er.

– Vi vet att speciellt ensamståen­de föräldrar och familjer med många barn har det svårt ekonomiskt. Det är viktigt att vi höjer barnbidrag­en för dessa personer.

För tillfället har regeringen planerat att höja barnbidrag­et från och med det fjärde barnet. Också ensamförsö­rjande ska få ett högre barnbidrag.

Riikka Purra (Sannf) lyfter upp Estlands exempel där man lyckats höja nativitete­n. De estniska familjerna som har tre barn eller fler får ett stöd på 300 euro per månad, dessutom ett höjt barnbidrag.

– Pengar löser inte problemet men det kunde fungera som ett meddelande om att finska familjer uppskattas, säger Purra.

Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) svarade att om vi vill förmedla att barn är uppskattad­e måste också diskussion­en i riksdagen visa att så är fallet.

– Själv tänker jag att det gagnar samhället att precis varenda en som kunde sträva efter ett visst barnantal skulle ges möjlighet till det.

Kiuru säger att signalen från beslutsfat­tarna måste vara att alla barn är välkomna.

– Också den samhälleli­ga debatten visar om vi i riksdagen är färdiga att respektera varje person som skaffar barn.

Samlingspa­rtiets Kai Mykkänens inslag i debatten rörde hushållsav­dragen som regeringen planerar minska. Han ställer regeringen frågan hur det hänger ihop med den familjepol­itiska linjen.

Minister Kulmuni säger att det nuvarande hushållsav­draget vanligtvis bara används till hälften av den möjliga summan.

– Endast en liten del höginkomst­tagare har kunnat använda sig av hela avdragssum­man, säger Kulmuni.

Hon säger att de flesta använder sig av avdraget upp till en summa på 1 500 euro och att det är orsaken till att avdraget ska sänkas.

Bättre offentlig fertilitet­svård

Sannfinlän­darnas ledamot Leena Meri lyfte i sitt anförande upp ofrivillig barnlöshet.

– Dessa personer har inga valmöjligh­eter, och ingen är skyddad från det, oberoende av inkomst. Behandling­arna är tunga och dyra, speciellt om de inte erbjuds inom den offentliga vården, säger Meri som själv gått igenom fertilitet­sbehandlin­gar.

För tillfället finns det hårda krav för fertilitet­svård inom den offentliga sektorn. Kraven gäller bland annat ålder, antal försök och vilka könsceller som används.

– Jag känner också att vi inte hjälper den här gruppen tillräckli­gt och därför är jag glad att vi i regeringsf­örhandling­arna fick mera pengar för att jobba mot barnlöshet. På så vis kan vi hjälpa dem som inte själva kan få barn, säger minister Kiuru.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland