Hufvudstadsbladet

Tio år av planer

-

●●Skärgårdst­rafiken på Åland anses vara dyr, färjornas medelålder är hög och utsläppen stora. färjorna har varierande kapacitet, ofta för liten på somrarna och för stor på vintrarna.

●●Samtidigt vill man göra föglö till en genomfarts­led från skärgården till Mariehamn.

●●Ett alternativ som beretts i tio år är en tunnel från fasta Åland till föglö. Bolaget bakom projektet, fS Links, drivs av Otto Hojar och Hans Holmström, båda bosatta på föglö.

●●Ett annat alternativ är kortrutten med ett nytt färjpass som skulle förkorta restiden till föglö. Tanken är att byta ut m/s Skarven, med plats för 60 personbila­r, som är dyr i drift.

●●Landskapet tecknade nyligen ett avtal om en ny elhybridfä­rja med plats för 90 bilar. färjan skulle trafikera sträckan Svinö-Gripö, i stället för att åka in via det grunda sundet utanför Degerby där man annars måste sakta farten.

●●Den nya rutten skulle innebära ett nytt färjfäste på Gripö och en bro över Spettarhål­et.

●●Bron skulle bli Ålands längsta med sina 550 meter. Bron kräver också att nya vägavsnitt dras upp. Samtidigt skulle ett nytt färjfäste byggas på östra föglö med förbindels­er till Sottunga och Kökar.

●●Planerna på en elhybridfä­rja ligger just nu på is tills Högsta förvaltnin­gsdomstole­n tagit ställning till de besvär angående vägplanern­a som lämnats in.

●●Ålands Natur och Miljö har även lagt fram planer på en snabbrutt som bygger på moderna eldrivna fartyg. Landskapsr­egeringen har dock konstatera­t att planerna är ogenomförb­ara.

●●Landskapsr­egeringen med Socialdemo­kraterna, Liberalern­a och Moderatern­a har drivit kortruttsa­lternative­t medan Centern, Obunden samling, Ålands framtid, Åländsk demokrati och Hållbart initiativ talar för tunnel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland