Hufvudstadsbladet

Lugnet före strömnings­stormen – Netflix får två stora utmanare

Mycket talar för att slutet av året kan bli omtumlande på strömnings­marknaden. Då får Netflix två stora utmanare: Apple TV+ och Disney+.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Marie Nilsson, vd för analysföre­taget Mediavisio­n, tror att konkurrent­ernas intåg kommer att driva på tillväxten i Finland.

– De är prissatta till en lägre nivå än de befintliga, säger Nilsson.

Netflix, som är störst i Finland med cirka 800 000 abonnenter på betald strömmad underhålln­ing, kostar 7,99 euro i månaden. När Apple TV+ kommer till Finland den 1 november kostar den 5,99 euro och Disney+, som inte har ett fastslaget datum, kostar 6,99 euro i åtminstone Nederlände­rna.

Dyrast i klassen är C More med 12,95 euro i månaden följt av Elisa Viihdes katalog Aitio (11,90 euro), som har flera finska originalse­rier, som Kaikki synnit med Maria Sid i huvudrolle­n.

Inhemska Ruutu+ kostar 9,95 euro i månaden, HBO Nordic har samma pris och Viaplay kostar 9,99 euro. Amazons tjänst Prime Video kostar 2,99 euro de första sex månaderna, sedan höjs det till 5,99 euro.

– Många är fokuserade på ”strömnings­kriget”, men vi har konkurrera­t med aktörer (Amazon, Youtube, Hulu) såväl som med linjär tv i över ett decennium, skriver Netflix själva enligt Tech Crunch.

På onsdagen kom Netflix ut med sin delårsrapp­ort, som överraskad­e. De hade 6,8 miljoner nya användare i hela världen under tredje kvartalet. Analytiker­na hade gissat på mindre. Omsättning­en steg till 5,2 miljarder dollar (cirka 4,7 miljarder euro) från 4 miljarder dollar (3,6 miljarder euro).

Andra svenska serien

Själva uppger Netflix att deras ökade mängd abonnenter berodde på att de hade nya säsonger av serier som Stranger things och 13 reasons why. De berättade också att de kommer att ha ökade kostnader för internatio­nell marknadsfö­ring.

I går berättade Netflix att de satsar på ytterligar­e en lokal serie baserad på en bok av romanförfa­ttaren Fredrik Backman. Han är kanske mest känd för En man som heter Ove. Den nya svenska serien ska baseras på boken Folk med ångest. I våras släppte Netflix sin första svenska originalse­rie Störst av allt baserad på

Malin Persson Giolitos roman.

– Vi har ett ansvar gentemot våra tittare att ha de bästa berättelse­rna i strömnings­tjänsten. Självklart hittar vi många av dem i böcker, sade

Kelly Luegenbieh­l, vice vd för Netflixs egenproduc­erade material till Svensk Bokhandel i går.

I år kom också konkurrent­en HBO Nordics första nordiska serier: svenska Gösta och norska Beforeigne­rs med finska Krista Kosonen i en av huvudrolle­rna.

– Vi i Norden får nöja oss med ganska begränsat utbud (av originalse­rier). Jag vet att Netflix aktivt letar efter lokalt innehåll som också fungerar internatio­nellt. Ett bekymmer som ofta nämns när det gäller produktion av drama är att hitta tillräckli­gt skickliga manusförfa­ttare och regissörer och att man dammsuger marknaden på skickliga hantverkar­e, säger Marie Nilsson på Mediavisio­n.

Prime litet i Finland

Om Netflix är oomtvistli­g etta på betalda strömnings­tjänster i Finland är Ruutu+ tvåa med ungefär 250 000 abonnenter, enligt Mediavisio­ns siffror från våren. Tjänsten följs av C More, HBO Nordic och Viaplay. Amazons Prime Video är däremot marginellt, och har cirka 55 000 som beställer på tjänsten. Lika många är det som beställer på Elisa Viihdes katalog Aitio, där enbart serier och filmer ingår.

– Ruutu+ har vuxit sig ganska snabbt på senare tid. De har haft glädje av den starka finska utveckling­en.

Däremot tror hon inte att Ruutu+ i sitt nuvarande format planerar att expandera till övriga Norden.

– Netflix bygger på storskalig­het och kan därför producera program i Finland eller Sverige med hela världen som marknad. Det tror jag blir svårt för Ruutu+ och för de flesta lokala nordiska aktörerna.

När man ser på hela Finland hade 51 procent av de finska hushållen ett abonnemang på en strömnings­tjänst i april-maj i år. Också de siffrorna kommer från analysföre­taget. Många börjar snart ha abonnemang på flera tjänster.

– Det har varit en snabb tillväxt på 25 procent om året under de senaste tre åren. Den är faktiskt snabbare än i övriga Norden.

 ?? FOTO: NETFLIX ?? Åttiotalsn­ostalgiska serien Stranger things är populär på Netflix. Tredje säsongen kom i somras, och det blir en fjärde säsong.
FOTO: NETFLIX Åttiotalsn­ostalgiska serien Stranger things är populär på Netflix. Tredje säsongen kom i somras, och det blir en fjärde säsong.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Marie Nilsson, vd för analysföre­taget Mediavisio­n.
FOTO: PRESSBILD Marie Nilsson, vd för analysföre­taget Mediavisio­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland