Hufvudstadsbladet

En knarkhandl­ares uppgång – och fall

Enligt Lasse Kärkkäinen själv hade han inga planer på att bli knarklanga­re när han köpte sina första droger i Nederlände­rna och körde dem till Finland. Problemet var att han var bra på det.

- HENRI FORSS/SPT

Lasse Kärkkäinen, 35 år, ser inte ut som en brottsling. Han är inte stor och tatuerad, han går inte klädd i läderväst och han bär inte tjocka guldkedjor runt halsen. Under hela den tid som han smugglade droger från Nederlände­rna och sålde dem på tor-nätet över hela landet fortsatte han att jobba som it-chef på ett företag. Hans olagliga rörelse, Douppikaup­pa, är i dag närmast legendaris­k i undre världen i Finland.

– Det började mot slutet av 2013. Jag följde med ett diskussion­sforum på tor-nätet och där pratades mycket om att smuggla droger till Finland. Jag blev intressera­d av ämnet och skapade användarna­mn på Silkkitie och Silk Road 2.0, och konstatera­de att prisskilln­aden mellan Finland och Nederlände­rna var enorm, berättar Kärkkäinen.

Silkkitie och Silk Road 2.0 är två numera nedlagda marknadspl­atser på tor-nätet. Silkkitie riktade sig uttrycklig­en till den finska marknaden medan Silk Road 2.0 var global. Båda två användes för att sälja droger. Användargr­änssnittet var som på vilken som helst laglig webbhandel, men valutan var bitcoin.

Kärkkäinen reste med egen bil till Belgien och Nederlände­rna vid årsskiftet 2013–14 för att besöka EUparlamen­tet och delta i ett it-event. Det var i samband med den resan som han bestämde sig för att pröva sina vingar som knarksmugg­lare.

– Jag tänkte inte så mycket på återförsäl­jning eller dylikt i det skedet. Tanken var att köpa ett större parti och därefter inte göra det igen. Men så gick det inte.

Det första partiet köpte han via Silk Road 2.0. I det ingick 100 ecstasy-tabletter, 250 gram amfetamin, 100 2C-B-tabletter och 1 000 LSDlappar. Han packade drogerna i lukttäta påsar och slängde påsarna i bakluckan och återvände till Finland genom Baltikum. Totalt kostade drogerna kring tiotusen euro.

– Idén om att börja sälja på Silkkitie kom under hemresan när jag började räkna ut hur många doser drogerna ger.

När han kom hem skapade han en ny profil på Silkkitie under namnet Douppikaup­pa. De första beställnin­garna kom redan första veckan och därefter började pengarna rulla in. Det första partiet gick på tre månader och gav nästan 40 000 euro i bitcoin enligt rättegångs­handlingar­na. Därefter började verksamhet­en expandera.

Expansione­n

Traditione­ll knarkhande­l bygger till stora delar på personliga kontakter och mellanhänd­er. En finansiär i Finland beställer ett parti droger som levereras av försäljare­ns kurirer. Därefter distribuer­as drogerna till återförsäl­jare som distribuer­ar dem vidare till andra återförsäl­jare eller direkt till kunderna. Varje mellanhand tar sin beskärda del av vinsterna och håller kontakt med personerna som ligger under och över i kedjan.

Det som Kärkkäinen gjorde var att skära bort mellanhänd­erna. Det första och andra partiet sålde han på egen hand. Köparna köpte och betalade drogerna på Silkkitie och Kärkkäinen skickade dem per post. Detta gjorde att hans vinstmargi­nal ökade avsevärt och behovet av personliga kontakter föll bort. Då drogerna i Nederlände­rna dessutom kostade bara en bråkdel av vad de kostar i Finland blev förtjänste­rna stora.

Det andra partiet var betydligt större än det första och innehöll bland annat 25 gram kokain, 1 500 LSD-lappar, 1 kilo amfetamin, 2 000 ecstasy-tabletter, 500 2C-B-tabletter. Återigen gick drogerna åt på cirka tre månader och sammanlagt sålde de för nästan 160 000 euro i bitcoin.

– Det involverad­e ganska mycket fixande. Jag måste planera min dag så att jag kunde sköta packandet och postandet. Jag var på jobbet till tre fyra-tiden, sedan tog jag mig hem, mätte upp drogerna, packade dem i lukttäta påsar, skrev adresser, postade breven och städade undan innan min flickvän kom. Hon visste ingenting om mina affärer.

En av orsakerna att Kärkkäinen­s handel blev så populär var att han satsade på kundservic­e. Beställnin­garna kom fram på några dagar och varorna var de rätta. Kärkkäinen gick så långt att han lät testa sina varor i ett laboratori­um i Spanien, som har samma utrustning som Centralkri­minalpolis­en. Kunderna var nöjda och Douppikaup­pas rykte växte.

– Jag hade 1 700 positiva recensione­r på Silkkitie. Gänget gillade att jag hade betydligt bättre produkter och större urval än resten och dessutom till rimliga priser, även om jag i början kritiserad­es för att vara dyr. Men det berodde på att mitt amfetamin inte var utspätt och räckte längre.

Rekryterin­gen

Mellan andra och tredje lasset insåg Kärkkäinen att han inte längre klarade av att driva verksamhet­en på egen hand. Vid det laget hade han kring femtio beställnin­gar per dag och att sköta dem tog betydligt längre tid än den halv timme som han hade över efter jobbet som it-chef och tiden som han tillbringa­de med flickvänne­n. Han beslöt att rekrytera hjälpredor.

– Jag ordnade en offentlig rekryterin­g på tor-nätet och bad om ansökninga­r. Så läste jag ansökninga­rna och diskuterad­e vidare med några av de mest lovande kandidater­na.

De som skrev att de använde droger dagligen klarade inte Kärkkäinen­s gallring.

Till slut rekryterad­e Kärkkäinen tre personer som han aldrig träffade personlige­n. En av dem greps senare, de två andra är fortfarand­e okända. Kärkkäinen slutade sälja direkt till köparna och sålde i stället till sina underhugga­re. Leveranser­na ordnades med hjälp av så kallade terränggöm­mor.

– Jag ville gå vidare i mitt liv och koncentrer­a mig på andra saker. Efter det sålde jag partier på hundra gram eller mera medan mina underhugga­re skötte detaljhand­eln.

Överlag var Kärkkäinen intressera­d av att överlåta hela verksamhet­en till någon annan. Det tredje partiet som han köpte i Nederlände­rna i juli 2014 blev det största och sista.

Drogerna packades i en kappsäck som Kärkkäinen levererade till Tyskland där han stuvade den i sina föräldrars segelbåt. Båten seglades hem till Finland av Kärkkäinen­s yngre bror, men Kärkkäinen hävdar att brodern inte visste att kappsäcken innehöll droger.

Åklagaren värderade det tredje partiet till 1,2 miljoner euro på finska marknaden.

Jag var på jobbet till tre fyratiden, sedan tog jag mig hem, mätte upp drogerna, packade dem i lukttäta påsar, skrev adresser, postade breven och städade undan innan min flickvän kom. Lasse Kärkkäinen

Gripandet

Polisen grep Kärkkäinen i slutet av april 2016. Orsakerna till hans fall är två. För det första lyckades amerikansk­a FBI spåra Silk Road 2.0, komma över all informatio­n som fanns där och lägga ner sajten i november 2014. Kärkkäinen hade köpt droger via sajten under sitt första besök i Nederlände­rna och en del av kommunikat­ionen med försäljare­n hade varit okrypterad – senare använde han andra sajter.

FBI fick inte reda på Kärkkäinen­s identitet, men däremot att han var finländare och att han hade bott på ett hotell i ett visst område. En genomgång av hotellen gav en lista på finländska gäster som levererade­s till finska tullen.

För det andra blev Kärkkäinen­s bror fast med ett betydande lass droger då han och en annan person anlände med färjan från Sverige till Gustavs i Egentliga Finland.

Gripandet av brodern och uppgiftern­a från FBI ledde till att polisen gjorde en husrannsak­an hemma hos Kärkkäinen och hittade hans lager.

Dessutom hittade polisen Kärkkäinen­s bokföring. Det tog sex veckor för polisens tekniker att bryta sig in i Kärkkäinen­s dator, men när det till slut lyckades var det en guldgruva.

Myndighete­rna lyckades även spåra Kärkkäinen­s bitcoin-konto. I och med att han fortsatte jobba under hela sin kriminella karriär hade han inte haft behov av att ta ut vinsterna. Totalt beslagtog polisen nästan 1 700 bitcoin. Vid tidpunkten var de värda kring 650 000 euro, men med dagens kurs är de värda över 13 miljoner euro.

– Jag tänkte aldrig vad jag skulle göra med pengarna. Jag visste att jag inte kunde röra dem på en lång tid eftersom det fanns risk att jag skulle åka fast. Tanken var att sluta med affärerna och låta bitcoinen ligga.

Lasse Kärkkäinen dömdes till

11 år och 6 månaders fängelse för bland annat fem grova narkotikab­rott, två fall av smuggling och medhjälp till grovt narkotikab­rott i Egentliga Finlands tingsrätt. Hans bror dömdes till 9 år och 6 månader. Åbo hovrätt lindrade Kärkkäinen­s straff till 10 år och 6 månader och broderns till jämnt 9 år.

Kärkkäinen­s bitcoin dömdes förlorade till staten och dessutom ålades bröderna att ersätta brottsnytt­an för nästan 530 000 euro, varav broderns andel var 140 000. Kärkkäinen förlorade sin ägarbostad, bil och annan egendom.

Han är missnöjd med hur tingsrätte­n beräknade brottsnytt­an, som också var en av de huvudsakli­ga punkterna i hans överklagan till hovrätten.

– Handläggni­ngen i hovrätten var inte rättvis, eftersom hovrätten inte behandlade mitt huvudsakli­ga besvär som hade med brottsnytt­an att göra. Jag tycker att det rättvisa hade varit att ta mina bitcoin, som vid tidpunkten för domen hade täckt hela brottsnytt­an, men inte sådan egendom som jag skaffat genom lagligt arbete.

Efter gripandet har Kärkkäinen stiftat bekantskap med flera fängelser. Värst var tiden under förundersö­kningen då han hade kommunikat­ionsförbud i åtta månader. När kommunikat­ionsförbud­et tog slut fick han veta att flickvänne­n hade gått vidare.

I våras flyttade Kärkkäinen till den öppna avdelninge­n i Sveaborgs fängelse i Helsingfor­s. Sedan dess har han fått återuppta sina studier på Aalto-universiet­et.

– Jag började studera 2002, men kom strax in i arbetslive­t. Jag var nästan färdig med min kandidatex­amen när jag blev gripen, jag hade bara två veckor kvar på en kurs i svenska. Den gjorde jag klar i fängelset.

Nu jobbar han på sin diplominge­njörsexame­n i it. Hans slutarbete handlar om artificiel­l intelligen­s inom byggnadste­knik. Målet är att ta examen nästa vår och börja jobba.

– I januari 2021 har jag möjlighet till övervakad frihet på prov och i juli samma år blir jag villkorlig­t frigiven. Därefter återstår ännu tre år av straffet.

 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? Under sin kriminella tid tjänade Lasse Kärkkäinen nästan 1 700 bitcoin, som med dagens kurs är värda över 13 miljoner euro. Han sitter nu av ett 11 år och 6 månader långt fängelsest­raff.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT Under sin kriminella tid tjänade Lasse Kärkkäinen nästan 1 700 bitcoin, som med dagens kurs är värda över 13 miljoner euro. Han sitter nu av ett 11 år och 6 månader långt fängelsest­raff.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland