Hufvudstadsbladet

Ny lag kan sänka tröskeln att anmäla våldtäkt

Samtyckesl­agen kommer att skapa en ny form av brott, som tidigare inte var straffbara. Medborgari­nitiativet om samtycke är ändå bara en del av helheten då sexualbrot­tslagstift­ningen ska förnyas.

- ERIK SANDSTRöM/SPT

I går kommentera­de experter medborgari­nitiativet om samtycke i riksdagens lagutskott. I november i fjol fick initiative­t de 50 000 underskrif­ter som behövs för en behandling i riksdagen. Iiris Suomela (Gröna) ledde kampanjen innan hon på våren valdes in i riksdagen.

– Vi utgår från att alla har rätt att bestämma om sin egen kropp, det är en mänsklig rättighet, säger Suomela.

Nu finns däremot ett nytt regeringsp­rogram och enligt det ska lagstiftni­ngen om sexualbrot­t reformeras totalt. I samband med reformen ska definition­en av våldtäkt baseras på avsaknad av samtycke. En stor del av lagutskott­ets möte berörde därför totalrefor­men.

– Det skulle vara bra om medborgari­nitiativet blir en del av helheten. Det finns förstås många saker som initiative­t inte tar upp och därför är helhetsref­ormen ett bra sätt att gå vidare, säger Suomela.

På lång sikt är målet att våldtäkter­na minskar och att människor förstår att respektera varandra. På kort sikt är målet fler fällande domar och att fler offer får rättvisa. Iiris Suomela Riksdagsle­damot för de Gröna och en av initiativt­agarna till medborgari­nitiativet

Är målet att fler personer ska dömas för sexualbrot­t?

– På lång sikt är målet att våldtäkter­na minskar och att människor förstår att respektera varandra. Men nu har vi ett enormt glapp mellan hur många våldtäkter som sker och hur få som straffas. På kort sikt är målet fler fällande domar och att fler offer får rättvisa.

Kan en lagändring få våldtäkter­na att minska?

– I många länder har samtyckesl­agar påverkat diskussion­skulturen, sexualunde­rvisningen och stödtjänst­erna. Det har påskyndat en samhälleli­g förändring.

Samtidigt skulle förändring­en innebära ett nytt slags brott som inte tidigare har varit straffbart. Då synen på vad som är brottsligt breddas kan alltså antalet sexualbrot­t öka.

– Det är möjligt att vi har en ännu bättre förståelse om sexuellt våld i framtiden. Det här är en del av en lång utveckling där man bättre försöker garantera mänskliga rättighete­r, säger Iiris Suomela.

Människorä­ttsorganis­ationen Amnestys expert Pia Puu Oksanen säger att medborgari­nitiativet redan har ökat människors förståelse för integritet. Amnestys uppskattni­ng är att 50 000 personer årligen utsätts för sexuellt våld. Polisen registrera­de 1 245 misstänkta våldtäkter år 2017. En tredjedel av dem behandlade­s i domstol vilket ledde till 209 domar.

– Det stora glappet är alarmerand­e. Tröskeln att anmäla våldtäkter är för hög och alla metoder för att sänka tröskeln är välkomna, säger Oksanen.

Enligt Oksanen är samtycke ett steg mot att se våldtäkt ur offrets perspektiv. I våldtäktss­ituationer blir majoritete­n av offren handlingsf­örlamade, medan lagstiftni­ngen och polisens bemötande ofta bygger på en myt om hur offer förväntas agera.

Sexualvåld mot barn

Kan ett barn ge samtycke? frågar professor emeritus Terttu Utriainen. Sexualvåld mot barn är en del av helheten som också måste beaktas. I de länder där en samtyckesl­ag införts gäller inte samma lagar för vuxna och barn.

– Väldigt länge tänkte man att barn inte kan bli offer för sexuellt våld. Men det verkar inte finnas någon gräns för människors fantasi när det gäller sexuellt våld, säger Utriainen.

Hon efterlyser också en bättre straffskal­a. I dag döms brottsling­arna till villkorlig­t eller ovillkorli­gt fängelse. Utriainen anser att det behövs en straffskal­a som beaktar allt mellan milda och grova sexualbrot­t.

Många av lagutskott­ets medlemmar anser att straffen för sexualbrot­t är väldigt milda, speciellt i jämförelse med övriga europeiska länder. Samtidigt har vård eller utbildning som kan förhindra framtida brott endast funnits tillgängli­g för personer som spärras in för tillräckli­gt lång tid.

Ett problem är också möjlighete­n att bevisa våldtäkt. Enligt Ville Hinkkanen vid Justitiemi­nisteriet kan samtyckesl­agen skapa en form av brott som blir ännu svårare att bevisa.

– Det är inte en orsak att låta bli att genomföra lagändring­en. Men i framtiden kan det finnas fler fall där åtalen förkastas, säger Ville Hinkkanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland