Hufvudstadsbladet

”Vi kämpar redan för morgondage­n …”

”Balansgång­en mellan de moderata och extrema krafterna är nödvändig för att partiet inte ska splittras. Det är främst metoderna det gäller, ideellt står man inte långt från varandra.”

- IRMA SWAHN är en fri journalist som pendlar mellan Berlin, Helsingfor­s och Ingå.

”Heute schon im Kampf für die Ideen von Morgen” stod det på banderolle­n när Andreas Kalbitz marscherad­e tillsamman­s med det grekiska fascistpar­tiet Gyllene Gryning i Aten 2007.

I september 2019 var Kalbitz de tyska högerpopul­isterna AfD:s (Alternativ för Tyskland) toppkandid­at i delstatsva­let i Brandenbur­g där partiet blev andra största parti. Kalbitz tog säte i parlamente­t.

Även i Sachsen fördubblad­e AfD sina mandat och också där var toppkandid­aten en känd högerextre­m sympatisör.

I Tyskland håller man nu andan inför det tredje och sista delstatsva­let i år i öst, i Thüringen i det forna DDR.

Spänningen ökas av att Thüringen är högsätet för der Flügel, den hårda gruppering­en inom AfD. Här håller ”flygeln” sina egna partimöten, här används öppet den i tysk lag förbjudna hitlerhäls­ningen och retoriken är renodlat fascistisk och rasistisk. Förintelse­n förnekas. Undervisni­ngen i historia bör ”revideras”. Monumentet över koncentrat­ionslägren­s offer i Berlin är en ”nationell skam”. Invandrarn­a skall drivas ut, ”som kriminella och våldsbenäg­na”.

Den 47-årige Björn Höcke är flygelns grundare och AfD:s toppkandid­at i valet om en dryg vecka. Höcke är i dag en av de mest omskrivna (och omstridda politikern­a) i Tyskland – också inom sitt eget parti.

De äldre AfD-ledarna försöker hålla de yngre radikala stången samtidigt som man är medveten om att de står bakom partiets framgångar i öst. Ordförande­n Alexander Gauland framställe­r ihärdigt sitt parti som ett ”konservati­vt parti med borgerliga värderinga­r” och vill hellre satsa på missnöjet i väst med arbetslösh­et, stigande boendekost­nader och avfolkning­en till exempel i Ruhrområde­t.

AfD har genomlevt många förändring­ar efter sin tillblivel­se 2013 som ett ”eurokritis­kt” parti grundat av en ekonomipro­fessor. Flyktingst­römmarna 2015 gav näring åt en gryende främlingsf­ientlighet och var en ”gåva” enligt Gauland. Partiet radikalise­rades snabbt. Balansgång­en mellan de moderata och extrema krafterna är nödvändig för att partiet inte ska splittras. Det är närmast metoderna det gäller, ideellt står man inte långt från varandra. Också Gauland ser Nazityskla­nd som ”fågelskit” i germanerna­s stolta 1 000-åriga historia. Men sammanhåll­ningen är nödvändig för att hålla positioner­na i förbundsda­gen.

Någon ”valskräll” åstadkom AfD inte vare sig i Brandenbur­g eller i Sachsen. Opinionsmä­tningarna inför Thüringen tyder heller inte på ett genombrott. Delstaten styrs sedan 2014 av vänsterpar­tiet Die Linke, i en röd-rödgrön koalition med SPD och De gröna. Den första vänsterled­da koalitione­n i förbundsre­publiken någonsin. Man har lyckats minska arbetslösh­eten, förbättrat socialserv­icen och gett undervisni­ngen och dagvården större resurser.

Men på andra håll går det inte bra. Vänstern slits av inre split och har gjort flera dåliga val på sistone.

Regeringsc­hefen Bodo Ramelow, tidigare reformkomm­unist, fackföreni­ngsman och troende kristen är populär över partigräns­erna och ses som Die Linkes hopp. Kanske det sista? Inte bara i Thüringen utan i hela förbundsre­publiken.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland