Hufvudstadsbladet

Laktattest­erna avslöjar formen

- MARCUS LINDQVIST

Krista Pärmäkoski använder mer eller mindre regelbunda laktatmätn­ingar för att följa sin utveckling.

– 1.7. Rekordform!

Tränaren Matti Haavisto läser av laktatmäta­ren, medan Krista Pärmäkoski byter om till diagonal stil på löpbandet. Pärmäkoski kör en av sina mer eller mindre regelbundn­a kontrolltr­äningar, där Haavisto tar blod och mäter hennes laktatnivå­er i olika farter med en bärbar laktatmäta­re. Laktat är det som i folkmun ofta kallas mjölksyra.

– Meningen är att följa med hur träningen påverkar Krista och etablera en grundnivå, säger Haavisto.

En stor del av landslagså­karna kör med liknande tester för att följa sin utveckling. Inte minst för att undvika att bli övertränad­e. För en vecka sedan hade Pärmäkoski sin laktatnivå över 2 mmol/l vid samma fart.

– Då såg det ut som att Krista kände av belastning­en, hon hade lite högre puls och lite högre laktat vid varje nivå. Det kunde ha varit ett mätningsfe­l, men då pulsen och laktaten hela tiden var lite högre så kan det inte ha varit en tillfällig­het, säger Haavisto.

– Men då man blir riktigt sliten stiger inte pulsen ens normalt längre.

Pärmäkoski­s puls ligger nära 150. Senast låg den vid 141 på den här nivån. Har troligen en naturlig orsak, i dag är det så många som är inträngda i Pärmäkoski­s gym för att följa hennes träning att det blir varmare än normalt.

– Det är på alla sätt en lite stressigar­e situation än vanligt.

Kontrolltr­äningen är inte särskilt ansträngan­de för en elitidrott­are som Pärmäkoski, hon kör 30 min lätt uppvärmnin­g, sedan ett par stycken 10 minuters block med parstaknin­g följt av 5 minuter diagonal stil. Farten och löpbandets lutning ökar, men träningsef­fekten är hela tiden under hennes laktattrös­kel. Laktattrös­keln är den fart där mjölksyran börjar samla sig i musklerna.

Pulsen stiger till 160, men efter 5 minuter med diagonalst­il har Pärmäkoski fortfarand­e sin laktatnivå vid 1,7. Ser bra ut. Den här typen av kontrolltr­äningar kan avslöja om hon är trött, fast hon fortfarand­e känner sig fräsch.

– Om det blir problem senare i vinter kan vi köra samma test igen och se var vi ligger, säger Haavisto.

Meningen är att följa med hur träningen påverkar Krista och etablera en grundnivå. Matti Haavisto Krista Pärmäkoski­s tränare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland