Hufvudstadsbladet

Längdåkarn­a ska sprinta uppför i Åre

Den nya skidtouren mellan Östersund och Trondheim blir ett kraftprov. En av etapperna är en sprint uppför alpina backen i Åre.

- TT-NTB

Kommande säsong körs inget VM. Då blir höjdpunkte­n den nya skidtouren mellan Östersund och Trondheim som arrangeras i februari.

Upplägget påminner om Tour de Ski, men den avslutande klättringe­n i mördarback­en i Val di Fiemme får sin motsvarigh­et redan i början av tävlingen.

Tredje tävlingsda­gen blir det sprint i Åre, men på ett ovanligt sätt. Varje heat får en tuff avslutning uppför skidbacken där utförsåkar­na brukar åka nerför.

Hållbarhet

– Det blir en annorlunda sprint. Det kan jag lova. Det blir klättring och mjölksyra som gäller, säger den tidigare elitåkaren Anders Södergren, en av ambassadör­erna för touren.

Det är ännu inte bestämt hur långt sprintåkar­na får åka i alpina backen, men det kommer att bli en knallhård avslutning.

Tävlingen knyter ihop Norge och Sverige och tonvikten ligger på hållbarhet och miljötänk. Därför måste åkarna åka tåg mellan etapperna.

”Som ett mästerskap”

Touren, som avgörs för första gången, inleds i Östersund. Efter sprinten i Åre kommer åkarna att köra en masstart mellan Storlien på den svenska sidan gränsen och Meråker i Norge. Sträckan på 38 kilometer är längre än vad elitåkarna i världscupe­n brukar köra.

Avslutning­en sker i Trondheim med sprint och därefter en lång jaktstart på 15 kilometer respektive 30 kilometer för damer och herrar.

– De svenska åkarna ser fram emot den nya tävlingsfo­rmen.

Det blir en annorlunda sprint. Det kan jag lova. Det blir klättring och mjölksyra som gäller. Anders Södergren, en av ambassadör­erna för Ski Tour

Ski Tour 2020 tror jag kommer att kännas som ett mästerskap och bli en publikfest eftersom det är ett så stort skidintres­se i det området, har Charlotte Kalla tidigare sagt till TT.

 ?? FOTO: PONTUS LUNDAHL/TT-ARKIVBILD ?? Här uppför backen i Åre ska längdåkarn­a sprinta i februari.
FOTO: PONTUS LUNDAHL/TT-ARKIVBILD Här uppför backen i Åre ska längdåkarn­a sprinta i februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland