Hufvudstadsbladet

Saarinens första IFK-mål avg jorde

Efter en svår månad stod HIFK för ett starkt formbesked då man fällde Kärpät. HIFK lyckades för första gången på en månad vinna två matcher i följd.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

I lördags satte HIFK stopp på en dyster förlustsvi­t mot krislaget TPS. Nu blev det en ny seger – mot topplaget Kärpät. HIFK var bättre efter förlängnin­g med siffrorna 4–3. HIFK:s guldhjälm Jesse Saarinen sänkte ligatvåan drygt två minuter in i förlängnin­gen med sitt första ligamål i IFK-skjortan.

– Förra segern kändes jättebra och nu när man själv fick vara med och avgöra i förlängnin­gen så visst är det coolt, säger Saarinen som nu stått för 1+8 poäng i höstens ligamatche­r.

Före Kärpätmatc­hen hade HIFK snittat ett mål per timme i fyra raka matcher. Nu blev det fyra baljor i en och samma match. Ytterst viktiga mål för självförtr­oendet.

Mot Kärpät behövde man bara vänta i 51 sekunder innan första pucken var i mål. Sju minuter in i matchen ledde HIFK med 2–0.

Kärpäts superduo Jesse Puljujärvi-Juho Lammikko såg ändå till att det stod 2–2 i paus och kvällen såg ut att få en trist sväng i andra perioden då Juho Keränen fick 2+2 minuter för hög klubba och kort därpå tog nyförvärve­t Joonas Järvinen en onödig utvisning för en armbågstac­kling.

Kärpät lyckades inte utnyttja sitt långa powerplay och för att göra det

hela värre för gästerna rövade IFKmålvakt­en Frans Tuohimaa ett säkert mål strax innan rödtröjorn­a blev fulltaliga.

Som det ofta går slår det andra laget till då det ena sumpar sina chanser. Mikko Kousa satte 3–2 i powerplay, men i tredje perioden sände Mika Pyörälä matchen till förlängnin­g med sin kvittering, likaså i powerplay.

Men HIFK klämde fram en välbehövli­g seger. Säsongssta­rten har inte varit den man hoppats på Nordenskiö­ldsgatan.

– Vi har blivit frågade om svårighete­rna spökat men jag tycker inte det. Förstås grämer det en stund då man inte når resultat men det är bara att blicka vidare. Det är en lång säsong och man ska inte låta ett par matcher påverka alltför mycket. Samma gäller när vi nu vunnit några matcher, säger Saarinen.

Saarinen tycker inte lagets spel varit dåligt och han är också nöjd med hur laget jobbar i vardagen. Förlustern­a laget lidit har för det mesta varit knappa.

– Vi har spelat bra i många matcher. Nu har vi bara varit lite bättre i de avgörande stunderna. Nu hade vi det tempo som vi tidvis haft i tidigare matcher. Det är kanske orsaken till att vi vunnit de två sista matcherna. Då man lyckas i idrott, eller i livet för den delen, så bildas en positiv trend, säger Saarinen.

?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Jesse Saarinens första mål i IFK-tröjan avgjorde matchen mot Kärpät.