Hufvudstadsbladet

Ishockeysp­elare förbjöds att prata svenska under en match

- HBL-SPT

Ishockeysp­elare från Närpes förbjöds att tala svenska under en match. Domaren hotade med tio minuters utvisning, skriver Vasabladet.

Det var på lördagen när Närpeslage­t Krafts B-juniorer mötte LeKi i Lempäälä, söder om Tammerfors, som incidenten ägde rum.

Vasabladet skriver att domarna förbjöd spelare att tala svenska under matchen och hotade med utvisning.

Domaren ska enligt Vasabladet ha motiverat sitt beslut med att han inte förstår vad spelarna säger på svenska.

Enligt Pirkka Antila, ishockeyfö­rbundets tävlingsch­ef, ska det helt enkelt ha handlat om en språkmur.

– Domaren hade sagt åt spelarna att han inte förstår svenska och att det är engelska eller finska som gäller, säger Antila.

– Jag har bett den ansvarige domarutbil­daren utreda ärendet och efter att ha tagit del av domarnas av varandra oberoende matchrappo­rter har han kommit fram till att det inte förekommit något hot, säger han till Yle Sporten.

Enligt Antila kunde den andra domaren som dömde matchen svenska.

– Han som kan svenska har tidigare dömt ligahockey så det är erfarna domare. Jag litar fullt ut på deras rapport, säger Antila.

Spelarna i Kraft berättar att man denna höst endast spelat en match där man inte hört ordet ”hurri” ropas.

– Vi kan inte längre tiga utan måste ta tag i det, säger lagledaren Natascha Petterson-Fernholm till Yle.

Jag skrev ett mejl till deras lagledning men fick aldrig något svar. Ett lag vi mötte i höst ropade inte hurri en enda gång och då skrev jag och tackade. De blev väldigt glada. Natascha Petterson-Fernholm

– Jag har alltid förundrats över hur mycket ”hurrittelu­a” det är på de här matcherna. De som har varit med länge tycker att man inte ska bry sig – att det hör till. Men det har ökat, speciellt i höst. Det känns inte bra säger hon.

Enligt Pettersson-Fernholm använde ett motståndar­lag i höst både orden ”hurri” och ”neekeri”.

– Jag skrev ett mejl till deras lagledning men fick aldrig något svar. Ett lag vi mötte i höst ropade inte hurri en enda gång och då skrev jag och tackade. De blev väldigt glada.

 ?? FOTO: SEBASTIAN BACKMAN/SPT ?? Vasabladet skriver att domarna förbjöd ishockeyju­niorerna i Kraft att tala svenska under en match mot LeKi i Lempäälä.
FOTO: SEBASTIAN BACKMAN/SPT Vasabladet skriver att domarna förbjöd ishockeyju­niorerna i Kraft att tala svenska under en match mot LeKi i Lempäälä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland