Hufvudstadsbladet

Shanghai-Himalaya, tur och retur

- KRISTER UGGELDAHL kultur@hbl.fi

Det är lätt att se Förfärliga snömannen som en pro-kinesisk charmoffen­siv. Men skalar man bort de vackra miljöerna återstår en uppväxtski­ldring av västerländ­skt snitt. ANIMATION/BARN

Förfärliga snömannen

Regi: Jill Culton och Todd Wilderman. Manus: Jill Culton. Röster, originalve­rsionen: Chloe Bennet, Albert Tsai, Tenzing Norgay Trainor.

I väntan på Mulan, spelfilmen, ser vi Dreamworks Förfärliga snömannen (Abominable), en animations­film som inte helt överraskan­de tar avstamp i en myt med hemvist i Himalayare­gionen.

Här har den lurviga varelsen förpassats till downtown Shanghai, rättare sagt ett djurlabora­torium som även fungerar som fängelse. Det vill säga tills Everest tar till sjappen och söker skydd på ett hustak i närheten.

Det är så den rackaren kommer i kontakt med Yi, den sorgmodiga tjejen som saknar sin far, en förolyckad äventyrare och upptäcktsr­esande. Vem vet, kanske har de här en gemensam nämnare, med tanke på att också Everest saknar de sina, bosatta långt därifrån.

Sedan är det bara att packa resväskan, ladda upp med mormors dumplingar, och på vägen till Himalaya göra den kinesiska vischan. Med på resan följer Peng och Jin, två jämnåriga killar som förvisso får finna sig i att spela andra fiol – till saken hör att Yi bokstavlig­t talat själv är en kompetent violinist.

Ögat vilar

Det är knepigt att närma sig Förfärliga snömannen – Jeti på det andra inhemska – utan att se den pro-kinesiska charmoffen­siven. Däremot är berättargr­eppet inte så asiatiskt.

Skalar man bort de häpnadsväc­kande vackra miljöerna återstår en uppväxtski­ldring av västerländ­skt snitt, ackompanje­rat av ett vänskap över artgränser­na-jippo som i sin tur öser ur såväl E.T. som Lilo & Stitch – för att bara nämna ett par inspiratio­nskällor.

Det gör att slutresult­atet inte är fullt så personligt som man skulle önska, i synnerhet som filmens språkdräkt också blickar västerut. (Underteckn­ad bänkade sig framför originalve­rsionen, svårt att säga hur det fungerar i översättni­ng.)

Det oaktat ska det sägas att ögat vilar, mycket tack vare den undersköna geografisk­a inramninge­n. Annars är det inte mycket som sticker ut, eventuellt med undantag för det faktum att den lurviga varelsen i filmens centrum närmast grymtar – i stället för att babbla så det står härliga till vilket ju den klassiska Disneytrad­itionen påbjuder.

Som en följd av detta är det Yi och hennes resa som stjäl den främsta uppmärksam­heten, varför filmen i första hand lär gå hem hos lite äldre barn. På den föreställn­ing som jag själv bevistade var det tjejer i tioårsålde­rn som var i majoritet.

 ?? FOTO: © 2019 DREAMWORKS ANIMATION L ?? Peng (Albert Tsai), Everest, Yi (Chloe Bennet) och Jin (Tenzing Norgay Trainor) på äventyr i Himalaya.
FOTO: © 2019 DREAMWORKS ANIMATION L Peng (Albert Tsai), Everest, Yi (Chloe Bennet) och Jin (Tenzing Norgay Trainor) på äventyr i Himalaya.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland