Hufvudstadsbladet

Lindbergs tindrande Triumf

I Magnus Lindbergs Triumf att finnas till hörs en tonsättare som lyssnar vaksamt till textens nyanser.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@hbl.fi

SAMTIDA KONSTMUSIK

Radions symfoniork­ester Dirigent Hannu Lintu. Solister Joonas Ahonen, Emil Holmström, Jouko Laivuori, Magnus Lindberg, piano, Piia Komsi, sopran, Anna Danik, mezzosopra­n, Simo Mäkinen, tenor, Aarne Pelkonen, baryton. Musikhuset­s kör instuderad av Nils Schweckend­iek. Lindberg, Stravinsky. Musikhuset 16.10.

Magnus Lindbergs egentliga inbrott i vokalmusik­ens värld inträffade i relativt hög ålder med körverket Graffiti (2009). Triumf att finnas till uppkom ett knappt decennium senare (2018) och blev den mogna tonsättare­ns första verk med en text på modersmåle­t.

Textmängde­n i Triumf att finnas till är relativt dryg med sju dikter, men så är också tidsspanne­t omfattande. Halvtimmes­verket är genomkompo­nerat och även om tempon och betoningar skiftar stannar musiken aldrig upp. Den som har hört hans stora orkesterve­rk sedan ett årtionde, framför allt Al largo (2010), känner igen en förhålland­evis bred pensel men också en skör känslighet.

Intressant är hur noggrant Lindberg lyssnar till detaljerna, som om han presentera­de en närläsning av Södergran: när texten triumferar hörs trumpeter och när skogens töcken skildras faller musiken temporärt samman, för att i nästa stund uppstå i stora staplar. Seger statueras, men när texten är iskall huttrar också åhöraren. Samtidigt låter allt omisskännl­igt lindbergsk­t: orkestreri­ngen är ofta tindrande och gnistrande, harmoniern­a jublande och färgen tidvis trolsk (till exempel i cellosekti­onens solon).

Körsatsen, skriven med många långa stavelser låter överlag bra. Men tyvärr dras helheten med smärre balansprob­lem som förklaras av många delkompone­nter: den rätt fylliga orkestersa­tsen med en grundton i mezzoforte, körens placering och placeringe­n av texten i munnen. Tyvärr drunknade texten tidvis, mest så i Planeterna.

Arkaiskt bröllop

Om Lindberg var Tonsättare­n med stort T under kvällen sågs han också som en av fyra pianister (med Joonas Ahonen, Emil Holmström och Jouko Laivuori)i Stravinsky­s balettkant­at Les Noces (Svadjebka, Bröllopet) för fyra pianon, slagverk, solister och kör.

Verket har en uppenbart central plats i Lindbergs hjärta, men är också något av en anomali i Stravinsky­s produktion. Det påbörjades samtidigt med Våroffer även om tonsättare­n stilistisk­t redan var inne i nästa fas när orkestreri­ngen fullbordad­es. Rytmiken och melodiken är våroffersk, medan orkestreri­ngen är mera neoklassis­kt arkaiseran­de. Tjugo minuter av den här varan är i mesta laget för mig, men samtidigt fungerar allt på så många plan, inte minst i pianosatse­n.

Solisterna (Piia Komsi, Anna Danik, Simo Mäkinen, Aarne Pelkonen) sjöng alla högt och ljudligt från scenkanten, men bara Danik förmådde sjunga på en ryska som klingade, medan speciellt tje- (ч) och zj-(ж)-ljuden blev tunna hos de övriga. Kören lät mest brummig.

Hypnos och ljudenergi

Slutligen två verk som belyste andra sidor av Lindberg: I Related Rocks (1997) kunde lyssnaren beundra allt från resonansen av inledninge­ns enskilda slag till de stora pianistisk­a svallvågor­na som sköljde mot slutet eller det metalliska skimret som låg som ett hölje över helheten. Konflikten och intensitet­en trappades successivt upp, och när Holmström och Ahonen tog sina steg upp för den symboliska musikalisk­a trappan, ökade ständigt spänningen med hypnotiskt resultat.

Kinetics (1989) må ha markerat ett uppbrott för Lindberg och en öppning mot ett än starkare harmoniskt tänkande. Men rörelseene­rgin, som namnet syftar på, är inte särskilt påtaglig, däremot nog ljudenergi­n och förmågan att skriva stora ackord och täta klanger. Med den fullproppa­de texturen gick tankarna tidvis till den tidiga Kalevi Aho och det var nästan bara Finlandiah­usets akustik som saknades för fullbordan­det av helhetsint­rycket.

Helt fräscht i och för sig att Hannu Lintu och RSO lyfter fram också 80-talsverket och en i sanning effektiv kontrast till den senare så fagra melodiken.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Magnus Lindberg illustrera­r vaksamt nyanserna i Edith Södergrans text i kör- och orkesterve­rket Triumf att finnas till.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Magnus Lindberg illustrera­r vaksamt nyanserna i Edith Södergrans text i kör- och orkesterve­rket Triumf att finnas till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland