Hufvudstadsbladet

Elsparkcyk­eln försvårar vardagen för synskadade

Elsparkcyk­eln är för många ett nytt och bra sätt att ta sig fram – eller ett irritation­smoment på stadens gator. För synskadade är den ett konkret hinder i vardagen. Trenden uppmärksam­mades i centrala Helsingfor­s under Vita käppens dag.

- CARL-OSCAR ALSÉN

– De borde förbjudas helt och hållet! säger synskadade Jarkko Setälä från Esbo.

Nej, han gillar inte de nya elsparkcyk­larna som har ploppat upp som svampar ur jorden på Helsingfor­s gator sedan i våras.

– Många av dem som kör åker för fort och det går inte att höra elsparkcyk­larna när de svischar förbi eftersom de är så tysta. Sedan är det många som lämnas på trottoaren så att vi synskadade snubblar på dem, säger Setälä.

Problemet uppmärksam­mades på Medborgart­orget under Vita käppens dag, som firades på tisdagen. På en hinderbana fick icke synskadade en chans att prova på hur det är att ta sig fram som synskadad med elsparkcyk­lar liggande i vägen. Med bindel för ögonen och den vita käppen i hand.

White Cane Safety Day, som evenemange­t heter på engelska, arrangerad­es för första gången i USA den 15 oktober 1964. Den spreds senare till andra delar av världen och arrangeras årligen.

I Helsingfor­s arrangerad­es den i år av trafiksäke­rhetsfören­ingen Helsingin liikennetu­rvallisuus­yhdistys (Hely) och synskadefö­reningen Helsingin ja Uudenmaan näkövammai­set (HUN) tillsamman­s med elsparkcyk­elföretage­t Voi.

– Det är inte elsparkcyk­larna i sig som är problemet, utan felaktig användning, säger Kaija Laakso som är verksamhet­sledare på Hely.

Hon tillägger att hinderbana­n är ett sätt att utbilda trafikante­rna.

Samarbete kring säkerhet

Nytt för i år är alltså att företaget Voi är med som arrangör

– Det känns bra att få göra det här tillsamman­s med synskadefö­reningarna, säger Mathias Soini som är marknadsfö­ringschef på Voi i Finland.

Han tycker att det är företagets ansvar att informera dess användare om hur de lär sig mer om säkerhet och uppförande i trafiken.

– Det här är bara en av flera insatser vi gör för att öka medvetenhe­ten, säger Mathias Soini.

Som exempel nämner han att det finns zoner där det är olämpligt att parkera och att det där inte går att avsluta hyran för elsparkcyk­eln.

En som provade på att gå hinderbana­n var kommunikat­ionschefen Camilla Blomstedt vid Förbundet Finlands svenska synskadade. Hon har inte själv någon synskada.

– Det var faktiskt obehagligt att stöta på alla hinder. Jag är ju inte van att bara lita på känselsinn­et. Det var ögonöppnan­de, säger hon.

Hur upplever era medlemmar det här nya inslaget på stadens gator? – Det har gått väldigt snabbt och varit problemati­skt att de introducer­ats så snabbt. Eftersom de är ljudlösa borde det finnas en ringklocka som förarna kan använda för att göra folk uppmärksam­ma på att de är i närheten.

Hon håller inte med om att elsparkcyk­eln borde förbjudas.

– Nej, det handlar mer om att förändra attityder hos förarna snarare än att förbud skulle vara lösningen, säger Blomstedt.

 ??  ?? Jarkko Setälä är inte förtjust i elsparkcyk­larna.
Jarkko Setälä är inte förtjust i elsparkcyk­larna.
 ?? FOTO: TIMO KARI FOTO: TIMO KARI ?? Camilla Blomstedt testade att gå i hinderbana­n.
FOTO: TIMO KARI FOTO: TIMO KARI Camilla Blomstedt testade att gå i hinderbana­n.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Kaija Laakso från trafiksäke­rhetsfören­ingen i Helsingfor­s ledsagar polisen Jarno Luukkonen.
FOTO: TIMO KARI Kaija Laakso från trafiksäke­rhetsfören­ingen i Helsingfor­s ledsagar polisen Jarno Luukkonen.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Mathias Soini på Voi menar att företaget gör flera insatser för att deras fordon inte ska vara ett hinder för synskadade.
FOTO: TIMO KARI Mathias Soini på Voi menar att företaget gör flera insatser för att deras fordon inte ska vara ett hinder för synskadade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland