Hufvudstadsbladet

Våld föder våld

- KARIN IHALAINEN Bloggar på livslard.blogg.hbl.fi

En alldeles vanlig kväll sjunker jag ned i tv-soffan och börjar bläddra mellan kanalerna. Klockan är mycket och jag vill bara underhålla­s en stund innan det är dags att gå till vila.

Jag hoppar från kanal till kanal. Det jagas, skjuts, sparkas och slåss. Blodet sprutar och musiken skenar i väg. Maken har somnat och jag känner hur pulsen stiger.

Jag reser mig och går upp till övervåning­en för att säga god natt till tonåringen. Det är tyst i rummet, sånär som på några kraftiga utrop som kommer från sonen. Där sitter han med hörlurarna på och spelar dataspel. Jag ser en gevärspipa i förgrunden och förstår att det är han som är på jakt efter fienderna som ska dödas.

Maken snarkar gott i tv-soffan och jag låter Tians nyheter underhålla mig. Det är terrordåd, eldiga brexitdisk­ussioner, fräcka Trump-twittrar och våldsamma sammandrab­bningar mellan polis och demonstran­ter. Och så det fruktansvä­rda våldsdådet i en av våra skolor, här i tryggaste Finland. Inte det första och inte det andra, utan ett i raden av våldsdåd som har utförts av skolans egna elever.

Jag mår dåligt. Skolan är min vardag, mitt andra hem. Det här våldsdådet hade kunnat hända här, i min trygga värld.

Jag rätar på ryggen och lyssnar uppmärksam­t på resten av sändningen. Nyhetsuppl­äsarna frågar hur detta kunde hända och expertisen funderar på hur det skulle ha kunnat förebyggas. Alla är överens om att samhället behöver fler nätpoliser och fler skolkurato­rer. Strängare regler när det gäller vapenlicen­ser, bättre psykvård och tryggare skolhus.

Men varför säger ingen det som alla vet, nämligen att våld föder våld. Att det första vi måste göra för att få bukt med det ökande våldet i samhället är att städa upp i vårt samhälle, exempelvis genom att börja med massmedier. Utrota allt underhålln­ingsvåldet på film och i spel. Ha stenkoll på internet. Nolltolera­ns när det gäller hatretorik. Och fundera noggrant på hur nyheter serveras för allmänhete­n.

Vi måste helt enkelt ta avstånd från våldet, visa att ingen behöver det. Visa i alla fall att vi inte är villiga att betala för det! Eller är det inte längre så att våld föder våld?

Har talesättet gått ur tiden?

Jag mår dåligt. Skolan är min vardag, mitt andra hem. Det här våldsdådet hade kunnat hända här, i min trygga värld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland