Hufvudstadsbladet

Förstår vi protestern­a?

SOCIALA MEDIER Teknosocio­logen Zeynep Tüfekçi undersöker hur vi genom vårt beteende på nätet bygger en perfekt infrastruk­tur för auktoritär­a regimer. Vi borde vara mycket mer vaksamma, menar hon. I framtiden kommer man att fråga sig hur vi kunde låta det

- MATTIAS LUNDBLAD nyheter@hbl.fi

Protester dyker upp som svampar ur jorden, i Barcelona (bilden), i Hongkong. Många proteströr­elser saknar ett planerat mål och rinner därför ut i sanden. Zeynep Tüfekcis som forskar i protestern­a anser att vi alltför lätt bygger en perfekt grund för auktoritär­a regimer.

Zeynep Tüfekçis bok Twitter and Teargas undersöker proteströr­elser som med sociala mediers hjälp har uppstått plötsligt och utvecklats snabbt. Med hastighet kommer ömtålighet, enligt henne.

Många proteströr­elser, som Occupy Wall Street, har runnit ut i sanden. När Zucottipar­ken i New York tömdes på ockupanter fanns ingen konkret plan framåt.

– De hade den väldigt viktiga grundidén att ojämlikhet innebär en stor kris. De hade däremot inte den organisato­riska uthållighe­ten att påverka politiken. Ett decennium senare är ojämlikhet­en värre än någonsin, säger Tüfekçi.

Hon jämför med den amerikansk­a medborgarr­ättsrörels­en. Många år av möten och strategiby­ten ledde fram till den stora marschen i Washington. Tiden det tog bidrog till att skapa en robust rörelse och konkreta politiska beslut. Det betyder inte att den ena metoden i sig är bättre än den andra.

Tüfekçi menar att rörelser med internet som verktyg ofta missförstå­s och avfärdas som “slacktivis­m”.

– Det är som att säga att ”den här bilen är inte bra, för den har dåliga hovar”. Då har man fel ramverk. Den har inte dåliga hovar, den har bra däck, säger hon.

Hon tar de globala skolstrejk­erna för klimatet som exempel på hur gamla och nya strategier kan mötas i en långsiktig kamp med tydligt fokus på politiska beslut, och flitigt använda digitala verktyg.

– Det har blivit mera synligt i år med Greta Thunberg som en högprofile­rad individ. Men går man närmare ser man aktivister som har arbetat med klimatkris­en under ett decennium. Det ser ut att ha utvecklats snabbt, men är egentligen en djup våg som nu har nått ytan.

Försöker förstå Hongkong

Zeynep Tüfekçi har nyligen kommit hem från sin femte resa till protestern­a i Hongkong, där hon bland annat undersöker om vi är på väg att se en ny protestvåg. Hon vill inte ge något säkert svar. Trots att hon ofta skriver för en bred publik i bland annat New York Times och Wired har hon akademiker­ns långsiktig­a arbetsmeto­der och försiktiga uttalanden.

– Jag försöker fortfarand­e förstå vad som händer. Efter protestern­a jag beskriver i boken stannade det av lite. Sedan såg vi en

våg av auktoritär­a rörelser i världen. Nu verkar vi uppleva en andra våg av protester.

– Hongkong är intressant för att det är inne på sin femte månad. Jag åkte dit delvis för att just Kinas typ av auktoritär­t styre är väl integrerat med digital teknik, artificiel­l intelligen­s och övervaknin­g.

Centralt i Zeynep Tüfekçis arbete är hur vi genom vårt beteende på internet bygger en perfekt infrastruk­tur för auktoritär­a regimer. Vi borde vara mycket mera vaksamma, menar hon. Vi går inte säkra bara för att vi inte har regeringar av kinesisk typ. Hon tror att man i framtiden kommer ställa sig samma fråga om vår datahanter­ing som om blyfärg och DDT: hur kunde vi låta det ske?

– Vår regering är ännu inte i samma liga, men vi har en digital verklighet med övervaknin­g och möjlighet att styra beteenden. När man väl byggt ett sådant verktyg kommer vilken regering som helst att bli intressera­d av det förr eller senare. Vi ser företag använda verktygen. I politiska kampanjer som brexit ser vi en mycket medveten desinforma­tion som får folk att rösta på ett visst sätt. De utnyttjar sociala mediers svagheter.

Kritiserar Facebook

Tüfekçi har ofta kritiserat företag som Google och Facebook för deras brist på ansvar. Facebook, som gång på gång bett om ursäkt för sin hantering av användarda­ta, har egentligen inte åtgärdat problemet, menar hon.

Skandalen då Cambridge Analytica olovligen kom över och sålde användarda­ta för att skräddarsy politiska budskap ser hon inte som något extraordin­ärt. Eftersom det är gratis att använda tjänsterna är användaren inte kund. Användaren­s uppmärksam­het är produkten som säljs. Hon efterlyser reglering och anser att Europas dataskydds­förordning GDPR inte räcker, utan bara leder till att man klickar “ok” oftare.

– Ramverket fungerar inte, för GDPR utgår från att problemet är samtycke. Det är ett individcen­trerat synsätt. Problemet är mera av samma typ som luftförore­ningar. Vi frågar inte individer om de samtycker till att deras bil förorenar. Om det är Google Maps mot mig, så skadar det inte mig så mycket att låta Google ha min informatio­n. Det är helt naturligt att klicka “OK”. Faran är att Google vet var 100 miljoner människor befinner sig. Ett kollektivt problem löser man inte med individuel­lt samtycke.

Hon hoppas att frågan blir central på politiska plattforma­r som kan tvinga fram bättre verktyg och affärsmode­ller i användarna­s intresse.

– Om det fanns företag vars affärsmode­ll inte var att fungera som en övervaknin­gsmaskin för att sälja riktade annonser, om det fanns ett sätt att ha mer lokal datahanter­ing så informatio­nen inte går in i molnet, och om mera data är krypterat. Om det fanns ett sätt som låter oss ha bekvämligh­et utan att göra de här valen varje gång. Det kunde vara vägen framåt.

 ?? FOTO: PAU BARRENA/LEHTIKUVA-AFP ??
FOTO: PAU BARRENA/LEHTIKUVA-AFP
 ?? FOTO: MATTIAS LUNDBLAD ?? Zeynep Tüfekçi studerar de långvariga protestern­a i Hong Kong extra noga, delvis för att Kinas typ avauktorit­ärt styre är väl integrerat med digital teknik, artificiel­l intelligen­s och övervaknin­g.
FOTO: MATTIAS LUNDBLAD Zeynep Tüfekçi studerar de långvariga protestern­a i Hong Kong extra noga, delvis för att Kinas typ avauktorit­ärt styre är väl integrerat med digital teknik, artificiel­l intelligen­s och övervaknin­g.
 ??  ??
 ?? FOTO: VINCENT YU/AP PHOTO ??
FOTO: VINCENT YU/AP PHOTO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland