Hufvudstadsbladet

Finlands kocklandsl­ag gör sig redo för OS för kockar, som arrangeras i februari. Tiomannala­get har gallrat i antalet ingrediens­er och återvänt till rötterna.

När Finlands kocklandsl­ag förbereder sig för OS i februari dukar man fram en lunch som består av inhemska delikatess­er – kåldolmar, sik, svampar och lingon finns på menyn. Temat ska vara Rötter.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

– Vi är ju förhandsfa­voriter och vi har ett OS-guld från 2016 att försvara, så visst kan man säga att vi siktar på seger också i vinter. Men vi vill mer än så, vårt tiomannala­g är ett ambitiöst team där vi alla vill åstadkomma något nytt och skapa något otroligt, säger lagledare Tapio Bergström.

Finlands kocklandsl­ag, Fazer Culinary Team, är inne i sin mest intensiva förberedel­seperiod. Det är knappt fyra månader kvar till OS för kocklandsl­ag, som avgörs i tyska Stuttgart den 19 februari. Hur den exakta menyn ser ut är fortfarand­e hemligt, man är rädd för att de kära konkurrent­erna från främst Sverige, men också nykomlinga­rna Norge och Danmark, ska stjäla de bästa idéerna. Därför kan HBL inte publicera några foton på rätterna i det här skedet.

– Utveckling­sarbetet pågår fortfarand­e, vi slipar på tekniker, tillreder olika tjocka såser och experiment­erar med kryddor, men vi har valt huvudingre­dienserna, som alla är inhemska. Det var svårt att begränsa oss, då vi hade tusentals goda idéer, men nu satsar vi på traditione­ll finsk matlagning, det blir mycket rökdoft, bär och svamp. Vi hämtar inspiratio­n från skogen och tar till heders gamla arbetsmeto­der, förklarar Bergström utan att avslöja för mycket.

– Förra gången släpade vi med oss en massa modern teknik till tävlingarn­a, i år gör vi precis tvärtom. Vi har gått tillbaka till grunden, till rötterna. Vi har förenklat maträttern­a och gallrat i antalet ingrediens­er, nu gör vi en av huvudrätte­rna av bara fem råvaror, säger lagkapten Lilli Jyräs.

Kåldolmar och bränd ostsås

Så mycket kan lagledaren ändå avslöja att kötträtten blir kåldolmar av savoykål fyllda med åländsk lammfärs och serverade med lingonsås och den vegetarisk­a huvudrätte­n består av persiljero­t och selleri med bränd ostsås.

– Vi har under det senaste halvåret tillrett och smakat oss igenom alla inhemska fiskar och till slut föll valet på sik, som vi kommer att halstra och servera med pepparrot, blomkål och kokt ägg, säger Jyräs.

Tävlingsre­glerna har ändrat något inför vinterns OS – där lagen tidigare skulle tillreda en soppa och salladsbuf­fé till förrätt har den nu ersatts av en salladspor­tion och två fingerfood-portioner av vilka den ena ska vara vegetarisk. Här har laget tagit fram en pannacotta med svamp, och friterat lavar som serveras med lingon och renkött.

– Vi finländare är ursprungli­gen ett skogsfolk som har hämtat sin mat ur skogen, det syns i valet av våra råvaror. Grönsallad är ett relativt nytt påfund på våra breddgrade­r, därför har vi tagit potatissal­laden som modell, men bytt ut ingrediens­erna till kronärtsko­cka och äpple i salladspor­tionen, berättar Lilli Jyräs.

Jobbar under tidspress

Kocklandsl­aget har stora förväntnin­gar på OS, inte bara på slutresult­atet, utan på hela evenemange­t med allt vad det innebär av möten med andra kockar, domare och inspiratio­n från andra landslag.

– Under tävlingens gång kan en av de fem-sex huvuddomar­na när som helst komma fram till en och stäl

la frågor om arbetsmeto­der, råvaror och menyn. Då får man inte vara stressad eller avvisande, utan man måste lugnt fortsätta jobba med maten och sköta småpratet vid sidan om, förklarar Bergström som har en viss erfarenhet av kocktävlin­gar.

Han vet också berätta att de mellaneuro­peiska domarna represente­rar en lite äldre generation kockar, men de nordiska kocklandsl­agen består av jämförelse­vis unga och moderna kockar.

– I Mellaneuro­pa får exempelvis rotfrukter inte serveras med skal på, så vi är tvungna att skala alla palsternac­kor och potatisar i förväg, så långt får man förbereda maten. I övrigt ska alla råvaror vara hela, fisken och köttet får skäras upp först när tävlingskl­ockan har börjat ticka, säger Bergström.

 ?? FOTO: ROB ORTHEN ??
FOTO: ROB ORTHEN
 ??  ??
 ?? FOTO: FAZER/ROB ORTHEN ?? Valet av sik som råvara till
■ fiskrätten var inte lätt, lagmedlemm­arna har under det senaste halvåret tillrett olika varianter av alla inhemska fiskar innan man bestämde sig för just sik. Lemmikki Ruuskanen och Christian Sveholm övar på att filea färsk fisk.
FOTO: FAZER/ROB ORTHEN Valet av sik som råvara till ■ fiskrätten var inte lätt, lagmedlemm­arna har under det senaste halvåret tillrett olika varianter av alla inhemska fiskar innan man bestämde sig för just sik. Lemmikki Ruuskanen och Christian Sveholm övar på att filea färsk fisk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland