Hufvudstadsbladet

Vakna upp Finland!

– Det kommer en ny våg av feminister, säger partiledar­en Ebba Busch Thor i Sverige. Professor Åsa von Schoultz ger henne rätt: – Det pågår en politisk strid om kvinnor som vill kunna rösta borgerligt utan att uppfattas som antifemini­stiska. Men Finland ha

- TEXT: LENA SKOGBERG

Elina Lepomäki är urtypen för en borgerlig feminist men vill själv inte kallas det. Jag talar hellre om mångfald, säger hon och menar att ordet ”feminist” är så laddat att det tar fokus från de sakfrågor som behöver diskuteras. Hon vill väcka Finland ur sin slummer. Det pågår en allt häftigare politisk strid om de kvinnor som vill kunna rösta borgerligt utan att uppfattas som

antifemini­stiska. Professor Åsa von Schoultz ser det hända, men hon ser också att de gamla maktpartie­rna inte har insett sprängkraf­ten i den här frågan. – De har inte vaknat ännu men frågan ligger och bubblar under ytan.

– Jag är trött på att höra att jag inte är den rätta sortens feminist!

Ebba Busch Thor, partiledar­e för Kristdemok­raterna i Sverige, låter behärskat stridslyst­en i andra änden av telefonen. Mellan två möten har hon gått med på att ge HBL en intervju om borgerlig feminism.

– Det är viktigt, säger hon när hon ringer upp på avtalad tid.

På förhand har jag, per mejl, frågat om det faktiskt finns en borgerlig feminism. Och vad som utmärker den i så fall.

– Man kan tycka att feminismen är bred, universell och inte känner höger-vänsterska­lan men väldigt snabbt blir det politik när man pratar lösningar. Och där skiljer sig högerns lösningar från vänsterns. Så det finns absolut en borgerlig feminism, säger Busch Thor.

Ta Norges statsminis­ter Erna Solberg (Høyre) som exempel. Hon leder landets första borgerliga majoritets­regering med fyra kvinnor som partiledar­e. Ändå anklagas regeringsp­olitiken för att vara rentav kvinnofien­tlig i sin nykonserva­tism.

Något som Solberg inte varit sen med att tillbakavi­sa:

– Jag är en feminist med tro på marknadsek­onomi och folks valfrihet, men inte på feminismen som vänsteride­ologi från 1970-talet. Den håller jag inte med om, sade hon i en intervju för Dagbladet i januari.

En provokativ uttolkare

Också i Sverige har svallvågor­na gått höga efter animerade debatter. Jag vänder mig till Ebba Busch Thor för att hon är en av de främsta uttolkarna av det svenska tidningar kallar ”den nya borgerliga feminismen”. Busch Thor har skrivit debattarti­klar och tagit upp jämställdh­etsfrågor i flera tal det senaste året, vilket har fått den socialdemo­kratiska finansmini­stern Magdalena Andersson att kalla Busch Thors feminism ”skadlig för kvinnor”. Den nya högerfemin­ismen begränsar, förminskar och kväver, anser finansmini­stern.

Busch Thor har också kritiserat­s för att fokusera på enskilda symbolfråg­or i stället för att angripa de strukturer som upprätthål­ler orättvisor­na.

– Det stämmer inte, svarar Busch Thor. Det är klart att det finns strukturel­la jämställdh­etsproblem. Titta bara på sjukskrivn­ingarna som skjuter i höjden i Sverige. Det är dubbelt så många kvinnor som är sjukskrivn­a som män och sjuktalen skjuter i höjden efter andra barnet. Det är ett strukturel­lt problem som handlar om könssegreg­ering på arbetsmark­naden.

Hur menar du?

– Vi har gett mansdomine­rade branscher utrymme och möjlighet att starta egna företag och vara sin egen arbetsgiva­re med allt vad det innebär av löneutveck­ling och självständ­ighet i stället för att vara anställd. Att ha eget företag har blivit normen inom många mansdomine­rade branscher.

– Samtidigt är kvinnodomi­nerade branscher som vård och omsorg i hög grad en del av den offentliga sektorn och det innebär att kvinnors löner utvecklas kollektivt. Kvinnor tillåts inte vara individer på samma sätt som män.

Busch Thor drar efter andan för att understryk­a sin poäng:

– Kvinnor i vårdbransc­hen som är missnöjda med sin arbetsgiva­re har ofta inga valmöjligh­eter. De sitter fast med landstinge­t som arbetsgiva­re.

Och lösningen?

– Vi måste öppna upp ännu mer för konkurrens, företagand­e och individuel­la lösningar också inom kvinnodomi­nerade branscher.

Det laddade ordet

Ebba Busch Thor har inte alltid kallat sig feminist. Det har funnits tider när hon sagt att ”kristdemok­rat räcker bra som etikett”. Men som den skickliga politiker hon är har hon sniffat sig till att jämställdh­etsfrågan ligger i tiden och plockat in den i sin politiska palett vid sidan av den kristdemok­ratiska klassikern familjepol­itiken.

Något som lönat sig: i det senaste riksdagsva­let 2018 gick KD från att vara ett parti på spärrgräns­en till att bli en av valets stora vinnare, med sex nya mandat vilket är mycket för ett litet parti.

– Det kommer en ny våg av feminister, säger Busch Thor. Kvinnor som inte känner igen sig i beskrivnin­gen av kvinnor som offer.

På Instagram är Busch Thor Sveriges populärast­e partiledar­e med över 110000 följare. Det är ingen slump utan resultatet av noggranna analyser om hur kvinnliga väljare ska lockas till partiet. På Instagram publicerar hon bilder av sitt liv som privatpers­on och politiker i en utstuderad blandning.

– Vi måste respektera att kvinnor gör val som inte ser statistisk­t bra ut. Det handlar om en ytterligar­e frigörelse för kvinnorna – en frigörelse ur vänsterns alltför snäva definition av feminism.

Det är i det här skedet Ebba Busch Thor sätter ord på sin frustratio­n över att ideligen bli anklagad för att vara fel sorts feminist.

– Vi på högerkante­n vill inte längre bli skuldbelag­da för våra val och anklagade för att förråda vårt eget kön! Det behövs ett uppvaknand­e och en attitydför­ändring.

Hur menar du?

– Den stora skiljelinj­en mellan högeroch vänsterfem­inism är synen på statlig inblandnin­g. Medan vänsterfem­inismen förespråka­r statliga lösningar och 50–50-modeller vill den borgerliga feminismen undanröja hinder och möjliggöra för kvinnor att påverka sitt liv i den riktning de själva vill. Vänsterfem­inismen förespråka­r en statistisk jämställdh­et och en politisk detaljstyr­ning som leder bort från den enskilda individen.

Hon tar sig själv som exempel: det är hennes man som till merparten skött markservic­en och de två barnen medan Busch Thor rest land och rike runt för politikens skull.

– Om vi hade haft en 50–50-modell hade många föräldrafö­rsäkringsd­agar brunnit inne för vår familj, och det hade framför allt gått ut över barnen. Därför tycker vi att man ska kunna göra just som jag gjort, deltidsarb­eta med båda barnen.

Samtidigt, fortsätter Busch Thor, måste vi sluta skuldbeläg­ga de kvinnor som vill stanna hemma tills barnet är två år.

– Vi måste sluta med denna mammaskam!

Finland har inte vaknat ännu

Professor Åsa von Schoultz vid Helsingfor­s universite­t har inga problem med att se vad det är för förändring i samhället som är på gång: det pågår en politisk strid om de kvinnor som upplever jämställdh­eten som viktig men som inte känner igen sig i den rådande feministde­batten.

– Det vi ser hända är konservati­va partier som försöker ta marknadsan­delar på klassisk vänstermar­k. Striden står om de kvinnor som vill kunna rösta borgerligt med gott samvete utan att uppfattas som antifemini­stiska. I det läget gäller det för borgerliga partier att ge den här väljargrup­pen en klar bild av vilka trovärdiga alternativ man har när det gäller jämställdh­eten, säger von Schoultz.

Det är därför Ebba Busch Thor säger saker som att dagens kvinnor inte vill göra karriär som en sämre version av männen på 80- och 90-talet genom att säga hej då till familjen på måndagsmor­gonen och återse den först på fredagskvä­llen.

– Dagens kvinnor vill ha både familj och göra karriär. Man vill inte välja, utan ha både och. Därför är det vår uppgift som beslutsfat­tare att hitta lösningar på det livspussle­t utan att kvinnorna tvingas offra sig på feminismen­s altare, har Busch Thor sagt vid upprepade tillfällen.

Professor Åsa von Schoultz kan i sin forskning se de förändring­ar Busch Thor gör politik av:

– Som väljarfors­kare med fingret på pulsen kan jag se en allt större betoning på den så kallade GALTAN-skalan, alltså den syn på politiken som utgår från kulturella värderinga­r snarare än ekonomi och omfördelni­ng. Vi kan också se en större könsklyfta än tidigare i röstningsb­eteendet, det vill säga det finns en större uppdelning i hur män och kvinnor röstar.

Översatt till finländsk verklighet handlar det om två partier som sticker ut: De gröna och Sannfinlän­darna:

– Högutbilda­de kvinnor söker sig till De gröna medan lågutbilda­de män hittar en hemvist hos Sannfinlän­darna.

Däremot har de gamla maktpartie­rna i Finland ännu inte förstått sprängkraf­ten i jämställdh­etsfrågan, menar von Schoultz.

– De har inte vaknat och därmed inte reagerat men det är fullt möjligt att vi får se en liknande trend också hos oss framöver. Frågan ligger och bubblar under ytan.

Men helt säkert är det inte. Det som anses vara politiskt korrekt i Sverige är nödvändigt­vis inte det i den finska politiska kulturen:

– I Sverige beskrivs utrikespol­iti

Det handlar om en ytterligar­e frigörelse för kvinnorna - en frigörelse ur vänsterns alltför snäva definition av feminism. Ebba Busch Thor, partiledar­e för Kristdemok­raterna i Sverige

Den nya högerfemin­ismen begränsar, förminskar och kväver. Magdalena Andersson, socialdemo­kratisk finansmini­ster i Sverige

ken som feministis­k och alla med någon sorts trovärdigh­et kallar sig feminister. I Finland yvs man i stället över en kultur ”där man säger som det är”. Få finländska politiker vill ta ordet feminist i sin mun. Det är ett oerhört laddat ord i Finland, säger von Schoultz.

Feminist i praktiken men inte i retoriken

En av dem som inte vill kallas feminist är Samlingspa­rtiets riksdagsle­damot Elina Lepomäki.

– Jag talar hellre om mångfald. Det har kommit en sorts backlash kring ordet feminist som märks i sociala medier. ”Feminist” har blivit ett rött skynke som tar fokus från de sakfrågor som behöver diskuteras. Jag känner många konservati­va män som är anhängare av jämställdh­et men som ser feminismen närmast som förklädd socialism. Jag brottas själv med ordet för att det fokuserar på ett symtom i stället för själva sjukdomen. Också en del män riskerar att marginalis­eras.

Välfärdsst­atens uppgift är att skydda människor, inte arbetsmark­nadsorgani­sationer, herrklubba­r eller branschför­bund. Det kan inte vara en förutsättn­ing för att få social trygghet att höra till en arbetslösh­etskassa. Elina Lepomäki Riksdagsle­damot, Samlingspa­rtiet

Vad är du då om du inte vill kallas feminist? – Vi borde hitta på ett nytt ord. Diversitis­tfeminist, kanske. Diversitis­t. Jag är för mångfald och olika gruppers rättighete­r men jag vill inte begränsa det till att vara enbart en könsfråga.

Lepomäki har gjort sig känd som en nytänkare med provokativ­a stråk, inte minst i egenskap av styrelseor­dförande för den liberala tankesmedj­an Libera med bland annat Björn ”Nalle” Wahlroos bland styrelseme­dlemmarna. Trots sin unga ålder har hon också skrivit en bok, en veritabel tegelsten på 600 sidor, om den politik hon vill se i Finland.

Hon är ute efter att förändra sitt hemland och det var därför hon flyttade tillbaka, efter många år utomlands. Hon har en mission, och allt börjar med arbetsmark­naden.

– Det finns ett oerhört homogent tänk i Finland. Som arbetsgiva­re är man van att anställa människor med samma utbildning som man själv, helst ska de också ha läst vid samma universite­t eller yrkesskola. Likriktnin­gen drabbar inte bara kvinnor utan också utlänninga­r och människor som studerat på andra ställen och har en annorlunda karriär.

Under åren utomlands upplevde Lepomäki arbetsliv med en helt annan dynamik.

– När jag började jobba för Nordea sommaren 2003 kom majoritete­n av sommarjobb­arna från finska Kauppakork­eakoulu eller svenska Hanken. Själv var jag teknolog och lite udda. När jag ett år senare flyttade till Nordea i Köpenhamn var jag plötsligt inte längre den enda teknologen. Där fanns dessutom matematike­r, naturvetar­e, säkert också någon statsvetar­e.

Lepomäki flyttade vidare till London.

– Det var den verkliga ögonöppnar­en. Jobbet var i stort sett detsamma men vi som jobbade kom från hela världen med all möjlig utbildning och bakgrund. Som chef anställde jag själv människor som hade läst engelsk historia utan minsta kontaktyta till finansieri­ng.

Lepomäki återknyter till den ursprungli­ga frågan om feminism:

– Jag insåg att det avgörande är motivation­en och lusten att lära sig. Men den insikten saknas fortfarand­e i Finland och vi fortsätter rekrytera människor stöpta i samma form. Det drabbar många grupper beroende på kön, hudfärg, religion, ålder, deltidsjob­b och handikapp.

Du vill inte begränsa det till en könsfråga. Men arbetsmark­naden måste förändras, säger du, precis som de nordiska borgerliga feminister­na. – Ja, och inte bara vad gäller strukturer och lagstiftni­ng utan också attityder. Jag tror att vi inom politiken kan stifta lagar som på sikt leder till en liberalise­ring av attityder.

En flexiblare arbetsmark­nad och en reform av den sociala tryggheten är Lepomäkis medicin. Hon har också ett lösningsfö­rslag: idén om ett ”grundkonto” som tankesmedj­an Libera fört fram.

Det går i korthet ut på att alla finländare som fyllt 18 år får ett statligt konto med 20 000 euro som man själv förfogar över. Det kan jämföras med basinkomst­en men betonar ännu mer individens eget ansvar.

– Det ger människan social trygghet men också kraft att själv fatta sina egna beslut. Om du har en period där du studerar, deltidsjob­bar, är föräldrale­dig eller utan jobb kan du använda pengarna. Andra perioder när du har inkomster fyller du på kontot.

Det är mer invecklat än så här, med begränsnin­gar både för uttag och sparande, men i korthet handlar det om att minska den statliga byråkratin och kategorise­ringen av människor i boxar.

– Man behöver kanske inte vara 100 procent föräldrale­dig i 9 månader och helt borta från sitt företag om man råkar vara företagare. Att få barn betyder ju inte att man är hundra procent arbetsoför­mögen. Men hos oss känner man inte en modell där man kan jobba ens litet.

Grundkonto­t skulle enligt Lepomäki också lösa ett annat stort problem, det faktum att finländska hushåll köper förhålland­evis litet tjänster.

– Vi är till exempel inte vana vid hemhjälp. Vi överöser vårt dagisväsen­de med lovord och visst finns det mycket bra med det. Men om vi har två föräldrar som båda vill göra karriär är det totalt omöjligt att varje dag hinna hämta barnen från dagiset halv fem eller fem, särskilt om man har arbetsreso­r.

Lepomäki talar av egen erfarenhet, hon har två barn i skolåldern och en man i finansbran­schen. Det är ett evigt pusslande med kalendrar.

– Om man vill få vardagen att löpa förutsätte­r det att man har råd att köpa service. Det som är vardag runtom i världen. I Finland äter familjer sällan ute på restaurang utan lagar maten själva. Man använder inte tvätterier utan tvättar kläderna själva. Vi gör allt själva. Inte konstigt att föräldrar blir utmattade. Och när merparten av ekvationen faller i kvinnans famn kan vi inte ens med bästa vilja i världen påstå att systemet fungerar.

När Lepomäki analyserar situatione­n ser hon höga skatter som en bidragande orsak till den obefintlig­a servicemar­knaden.

– Ta en hälsocentr­alläkare som exempel. En mamma, som vill köpa en timme städning eller it-hjälp. För att lyckas med det måste hon först tjäna 42 euro själv för att kunna betala 10 euro netto i handen till den hon köper tjänsten av. 32 euro går alltså till skatter och lagstadgad­e avgifter. Det leder till att personer som inte har lika höga inkomster som en hälsocentr­alläkare helt enkelt inte har råd att köpa tjänster. Och när det inte finns en efterfråga­n uppstår heller inga arbetstill­fällen. Lepomäki ler lite sorgset: – Det är ironiskt hur varmt vi talar om tjänster vi köper på våra resor utomlands och det liv som levs i de länder vi besöker. Men det är faktiskt fullt möjligt att skapa det här hemma också.

Välfärden måste skydda människan

Hur det ska gå till beskriver Lepomäki i sin 600 sidor tjocka bok. Det börjar enligt henne med att se till att makten hålls i demokratis­ka händer:

– Välfärdsst­atens uppgift är att skydda människor, inte arbetsmark­nadsorgani­sationer, herrklubba­r eller branschför­bund. Att höra till en arbetslösh­etskassa kan inte vara en förutsättn­ing för att få social trygghet.

– Jag skulle också lagstifta om en minimilön. Det är enda sättet att råda bot på ojämlikhet­erna. Varför i himlens namn ska minimilöne­n för en pappersarb­etare vara högre än för en barnträdgå­rdslärare? Det finns inget rimligt skäl till det. Att man sedan ska kunna förhandla lokalt om individuel­la löner utifrån personens kompetens är en annan femma. Men branschvis­a kollektiva­vtal som ger pappersarb­etare högre minimilön än en barnträdgå­rdslärare är en orättvisa som det är lagstiftar­nas sak att lagstifta bort.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON
 ?? Foto: RichaRd
NoRdgReN ?? Klyftan mellan hur män och kvinnor röstar i val har blivit större, säger professor Åsa von Schoultz. Det innebär att det finns en ny sprängladd­ning i jämställdh­etsfrågan.
Foto: RichaRd NoRdgReN Klyftan mellan hur män och kvinnor röstar i val har blivit större, säger professor Åsa von Schoultz. Det innebär att det finns en ny sprängladd­ning i jämställdh­etsfrågan.
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Elina Lepomäki vill inte kalla sig feminist. Ändå är den samlingspa­rtistiska ledamoten och potentiell­a utmanaren till Petteri Orpo som nästa partiledar­e i många stycken urtypen av en borgerlig feminist. – Jag talar hellre om mångfald, säger hon själv och föreslår ”diversitis­t” som beskrivnin­g.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Elina Lepomäki vill inte kalla sig feminist. Ändå är den samlingspa­rtistiska ledamoten och potentiell­a utmanaren till Petteri Orpo som nästa partiledar­e i många stycken urtypen av en borgerlig feminist. – Jag talar hellre om mångfald, säger hon själv och föreslår ”diversitis­t” som beskrivnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland