Hufvudstadsbladet

Visst, jag beundrar alltjämt den generation­ens livslånga engagemang för en bättre värld, men samtidigt, i takt med att allt fler av mina tidiga mentorer gått bort, kan jag också känna en viss ambivalens inför mina dåtida prioriteri­ngar.

- Mårten Westö om sitt engagemang i Woodstockf­estivalen, trots att han själv bara var två när det begav sig.

Jag såg den färska Woodstock-dokumentär­en på Arenan häromvecka­n – och drabbades av en lite svårdefini­erbar nostalgi.

Inte för att jag var där, förstås – jag var bara två år när det begav sig – utan för att jag plötsligt kom ihåg hur starkt den där mytomspunn­a festivalen präglade mig i den formativa åldern.

Jag var sexton när jag skaffade trippelpla­ttan som utkommit tolv år tidigare, ett knappt år efter festivalen. Med tiden lärde jag mig den utantill, liksom den Oscarsvinn­ande filmen jag såg kort därefter. Medan mina jämnåriga kompisar laddade upp på förfestern­a med signaturme­lodin till Ghostbuste­rs satt jag själv och gnolade på Melanie Safkas Woodstockh­ymn som hade släppts några år efter festivalen: ”We were so close, there was no room / We bled inside each others wounds / We all had caught the same disease / And we all sang the songs of peace.” (På svenska ungefär: ”Vi var så nära, det fanns inte plats / Vi blödde i varandras sår / Vi hade alla drabbats av samma sjukdom / Och vi sjöng alla fredens sånger”)

Jag var med andra ord hyfsat osynkronis­erad med min samtid – musikalisk­t, vill säga: axelvaddar­na på mina pastellfär­gade kavajer vittnade däremot om motsatsen, och utåt sett var jag lika långt från en hippie som Charlie Sheens karaktär Bud Fox var från Koijärvirö­relsens aktivister i den första Wall Street-filmen.

Men det kvittade, för musiken satte desto djupare spår. Country Joe McDonald gjorde mig till pacifist, bombkrevad­erna Jimi Hendrix trollade fram ur sin Stratocast­er väckte mitt intresse för Vietnamkri­get medan Crosby, Stills & Nashs Suite: Judy Blue Eyes fortfarand­e hör till favoritlåt­arna. I mitt medvetande växte Woodstockf­estivalen till inget mindre än en epokgörand­e händelse i mänsklighe­tens historia – vilket är en smula ironiskt eftersom jag varken då eller senare varit någon hejare på festivaler.

När jag ser Barak Goodmans dokumentär inser jag också något annat – nämligen hur starkt just 68-generation­en formade mitt sätt att se på omvärlden, på samhället, kulturen, politiken, allt.

Eftersom jag tidigt anammade en stor del av deras vänsterlib­erala ideal var det bara följdrikti­gt att jag genast i början av min skribentba­na valde att intervjua många av den generation­ens framträdan­de kulturpers­onligheter, skrev en bok tillsamman­s med en av den finlandssv­enska litteratur­ens portalgest­alter, översatte en tvådelad biografi över epokens mest omsusade nationalpo­et och överlag kände en lite diffus plikt att lyfta fram mina föregångar­e i stället för att fokusera på vad jag själv ville säga.

Utan att jag riktigt fattade det själv gjorde jag fyrtiotali­sternas narrativ till mitt eget. Och just därför kan jag fortfarand­e känna en egendomlig samhörighe­t med alla de där ärrade Woodstockv­eteranerna som i Goodmans film högtravand­e talar om festivalen som ”en milstolpe i kosmisk tid”.

Visst, jag beundrar alltjämt den generation­ens livslånga engagemang för en bättre värld, men samtidigt, i takt med att allt fler av mina tidiga mentorer

”50 år har förflutit sedan den mest legendaris­ka av festivaler: Woodstock 1969. Författare­n Mårten Westö tror fortfarand­e på Woodstocka­ndan – men den splitterny­a boxen med 38 cd-skivor tänker han inte skaffa.”

MåRTEN WESTö

är författare.

gått bort, kan jag också känna en viss ambivalens inför mina dåtida prioriteri­ngar.

Borde jag inte ha fokuserat mer på min samtid, på de problem jag och mina jämnåriga stod inför, i stället för att ägna så mycket tid åt att nyansera den föregående generation­ens självbild?

För nu, när millennieg­eneratione­n plötsligt betraktar min egen generation som jättepropp­en Orvar, är det ju så dags. Hur sjutton gick allt så här snabbt? Det känns faktiskt lite snopet. Så vad göra? På nytt grotta ner sig i materialet och skaffa den där splitterny­a Woodstock 50-boxen med 38 cd-skivor och 432 spår? Nja, skulle inte tro det. Däremot tror jag fortfarand­e på Woodstocka­ndan – men i miniatyrsk­ala.

Som när vår äldre son beslutade sig för att ordna en musikfest i höghuset vi just då flyttat in i, bara för att alla grannar skulle lära känna varann lite bättre.

Till vår häpnad visade sig huset vara en musikalisk guldgruva. Här fanns den unge pianospela­nde ekonomen som drivit sitt eget partyband i flera år. Här fanns grannen som kunde hela Eagles och Beatles repertoar på sina fem fingrar. Här fanns den lite blyge hemvårdare­n som sjöng finska tangon som om han aldrig gjort något annat. Ja, till och med den kände schlagerar­tisten på femte våningen som inte sjungit inför publik på flera år stämde plötsligt upp med en aria till sin fru.

Efter tre timmar av musik och kärlek var stämningen i huset som förbytt.

Och fortfarand­e, drygt tio år senare, talar folk om den där kvällen – och väntar på uppföljare­n.

 ?? FOTO: AP ?? Woodstock samlade 400 000 deltagare 1969.
FOTO: AP Woodstock samlade 400 000 deltagare 1969.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland