Hufvudstadsbladet

Jag är inte orolig för det spelmässig­a. Vi måste bara hitta vår egen grej. Vi ska hålla ett högt tempo, sätta tryck på motståndar­na och ge oss fördelar då vi kanske inte är lika bra som de vi möter.

Ola Lindgren är van att spela med och träna världsstjä­rnor. Nu väntar nya utmaningar för den meriterade svenska tränaren då han ska försöka leda det finländska landslaget till ett mästerskap­sslutspel.

- Ola Lindgren inför sin första match som tränare för Finlands handbollsl­andslag

Han var en viktig kugge i ”Bengan Boys” – det svenska landslaget som spelade hem hela 13 mästerskap­smedaljer under den blågula storhetsti­den 1990–2004.

Han har spelat och tränat svenska och tyska topplag och han fungerade som landslagst­ränare för de svenska herrarna i inte mindre än åtta säsonger och ledde laget till ett minst sagt otippat OS-silver 2012 – Sveriges första mästerskap­smedalj efter Bengt Johanssons era.

Nu står Ola Lindgren ändå inför en av sina tuffaste utmaningar i den långa och framgångsr­ika handbollsk­arriären – han ska försöka leda det finländska landslaget till ett mästerskap­sslutspel.

– Visst är det en stor utmaning och ett intressant projekt. Det kommer att handla mycket om utveckling med så många unga spelare i laget, säger han under sin första dag på det blåvita jobbet.

Hur ser Finlands chanser ut med tanke på ett mästerskap­sslutspel? – Ska vi vara ärliga är vi långt ifrån och det gäller att vara realist: I det förra kvalet tog laget noll poäng och det behövs åtta-tio poäng för att ta sig till ett mästerskap, säger Lindgren.

Den meriterade svensken vill inte försköna sanningen. Efter de senaste årens svaga resultat ska det finländska landslaget spela förkvalsma­tcher både inför VM- och EMkvalet och varje seger sitter hårt åt.

– Det låter kanske som en svår situation – och det är det. Samtidigt kanske läget inte är riktigt så dystert som resultaten visar. Laget var nära i många matcher i förra kvalet men lyckades inte vinna. Med bättre avslut på matcherna kunde Finland ha tagit några segrar då, säger Lindgren.

– Det är den delen vi måste jobba på.

Nya utmaningar i Finland

Ola Lindgren sitter i kaféet i Kisakallio Idrottsins­tituts huvudbyggn­ad. Han har precis avslutat sitt första träningspa­ss som finländsk landslagst­ränare och bekantat sig med en del av sina spelare.

Att Lindgren sitter tillbakalu­tad i stolen med finländska landslagsk­lä- der på sig var en så gott som otänk- bar tanke för ett år sedan.

Men då förbundet och Kaj Kekki bestämde sig för att gå skilda vägar samtidigt som Lindgrens deltidsjob­b hemma i Sverige plötsligt inte realiserad­es möttes plötsligt parternas intressen oväntat.

Den fjortonfal­diga mästerskap­smedaljöre­n skakar lite på huvudet då han berättar hur han ser på sitt nya jobb i Finland.

– Jag har gjort mycket inom handbollen och tränat etablerade lag på en oerhört hög nivå. Det här är en helt annan sak, säger Lindgren som bland annat lett det svenska landslaget och tre Bundesliga­klubbar.

– Som tränare behöver man också nya utmaningar och hitta något nytt för att få inspiratio­n och glädje i jobbet. Då Finland är ett lägre rankat lag med många unga spelare får jag jobba mera med utveckling.

Lindgren säger att det blåvita landslagsj­obbet är intressant att flera orsaker. Trots att han inte har stenkoll på finländsk handboll och egentligen bara känner till Cocks tack vare lagets insatser i Champions League räknar han upp mängden unga spelare, talanger och klubbar som jobbar för ett starkt hand- bollskunna­nde som saker som kan bidra till att lyfta finländsk handboll.

Efter den första träffen med landslagss­pelarna och det första trä- ningspasse­t är Lindgren imponerad av vad han sett.

– Jag är positiv. Nu gäller det att snabbt lära känna spelarna och hur de fungerar och vad de kan och sedan hitta ett spelsätt som är fungerande för oss. Det gäller att skapa trygghet och säkerhet i spelet, säger han.

Kort förberedel­se för Lindgren

Landslaget samlades i går, spelar träningsma­tcher mot Japan i dag och i morgon och redan på onsdag kör allvaret igång med VM-kvalmatch borta i Israel.

Trots att utgångsläg­et med bara några dagars förberedel­ser och gemensam tid inför de första kvalmatche­rna försöker Lindgren inte komma med några bortförkla­ringar inför kvalpremiä­ren på onsdag.

Han vet att han inte haft tillräckli­gt med tid tillsamman­s med spelarna för att lära känna dem, han vet att han inte haft tillräckli­gt många träningspa­ss för att kunna köra in en ny taktik och han vet att han har tagit över ett landslag som inte är vant att nå framgång.

– Det finns en vision och en dröm om att ta sig till ett mästerskap och också om vi inte vet hur lång eller krokig vägen dit är vet vi att det kräver oerhört mycket jobb för att komma dit, säger han.

– Jag har för tillfället svårt att jämföra Finland med våra VMkvalmots­tåndare Israel och Grekland men det är klart att vi vill vinna. Det vill man alltid göra då det är match.

Lindgren säger att handbollen kan lära sig av de finländska fotbollshe­rrarna som mer eller mindre säkrat sin första mästerskap­sbiljett i det pågående EM-kvalet.

– Man har jobbat länge och målmedvete­t för att nå hela vägen och nu lyckats. Vi kan lära oss av deras framgång och se att det är möjligt att som ett mindre lag ta sig till EM. Vi kanske nu är i början av samma vandring som de gjort, säger Lindgren.

Trots att Lindgren inte känner till finländsk landslagsh­andboll alltför väl är han medveten om vilket mönster många av lagets matcher följt redan en längre tid.

Finland har hängt med och till och med utmanat betydligt bättre lag för att sedan förlora matcher under de sista tio minuterna.

– Det är en sak vi ska jobba mycket med. Vi måste ingjuta en trygghet i laget och ge oss själva chansen att vinna. Det betyder att vi måste vara starkare i matchavslu­tningarna.

Vad Lindgren talar om är att bygga upp ett självförtr­oende i laget. Och att skapa en spelstil som gör att man kan slå tekniskt skickligar­e lag.

– Jag är inte orolig för det spelmässig­a. Vi måste bara hitta vår egen grej. Vi ska hålla ett högt tempo, sätta tryck på motståndar­na och ge oss fördelar då vi kanske inte är lika bra som de vi möter.

– Vi ska ha ett spel med snabba omställnin­gar och kontringar och förstås ha en stark defensiv så att vi kommer åt att kontra. Vi ska springa mycket och spela en snabb handboll. Och viktigast av allt: – Vi måste bygga på mentalitet­en och bli bra på att vinna matcher.

Höga krav ska ge framgång

Lindgren lever och andas topphandbo­ll. Han spelade och tränade i tyska Bundesliga, världens bästa liga, i 17 år. Han ledde, tillsamman­s med Staffan Olsson, det svenska landslaget under åtta säsonger med OS-silvret i London som klar höjdpunkt och han vann fyra svenska mästerskap i följd med IFK Kristianst­ad.

Från och med 2019 är det nya utmaningar som gäller. Till vardags håller Lindgren till i Kairo där han tränar den egyptiska storklubbe­n Al Ahly. Och under landslagsp­auserna är det lilla Finland som gäller.

– Efter mina 17 år i Tyskland vet jag vad proffsig handboll är och vad disciplin betyder. Jag är en tränare som kan vara krävande och som har höga förväntnin­gar på mina spelare när det gäller att genomföra det vi bestämt. Min ledarstil är rak och tydlig och jag förväntar mig att spelarna ska vara profession­ella, säger han.

De finländska landslagss­pelarna kan alltså räkna med att kavla upp ärmarna och ge allt under varje träning. Och trots att Lindgren vet att de finländska spelarna inte är proffs förväntar han sig inställnin­gen ska vara proffsig och att spelarna ska vara fokuserade till hundra procent.

– Om man ska ta sig till ett mästerskap måste kraven på spelarna vara höga. Dessutom har de flesta spelarna i landslaget som mål att spela i mästerskap och bli proffs. Då måste alla förstå vad som krävs och göra allt de kan för att nå fram, säger Lindgren.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Nya landslagst­ränaren Ola Lindgren ledde sina första träningar i Finland under fredagen.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Nya landslagst­ränaren Ola Lindgren ledde sina första träningar i Finland under fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland