Hufvudstadsbladet

Svårt att hitta exit för brexit

Brexit är ett drama i oändligt många akter och har pågått i snart tre och ett halvt år. Följande akt utspelar sig i det brittiska underhuset i dag.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Vi kan se fram emot en ny underhålla­nde och högljudd föreställn­ing då de brittiska parlamenta­rikerna ryker ihop om det nya brexitavta­l som mejslades fram den här veckan. Det är fjärde gången som parlamente­t röstar om ett färdigt brexitavta­l. Den förra premiärmin­istern Theresa May förde det avtal hon fick igenom med EU till omröstning tre gånger. Alla gånger med samma slutresult­at – ett nej från en majoritet av parlamenta­rikerna.

Det nya avtal som hennes efterträda­re Boris Johnson nu har kommit överens om med EU avviker från Mays endast till fem procent. Det gäller i huvudsak vissa EU-regler som skulle kvarstå för Nordirland.

Huruvida det är avgörande för att tidigare nej-sägare nu ska ansluta sig till ja-sidan är ytterst osäkert. Dimman ligger tät över London, ingen kan vara säker på hur framtiden egentligen ser ut.

EU har redan ätit upp sina ord och gått med på ett justerat brexitavta­l, trots att det inte skulle ske. Britterna kan inte räkna med fler eftergifte­r från unionens sida. Det som nu står till buds gäller och om det inte duger så finns inget mer att förhandla om.

Alternativ­et är då en hård brexit, det vill säga ett utträde utan avtal, vilket innebär enorma risker för britterna själva och en långt ifrån idealisk lösning för EU.

Boris Johnson har all möda i världen att skrapa ihop en majoritet för dagens omröstning. Utgångsläg­et ser mörkt ut. Hans regering har inte majoritet i parlamente­t efter avhopp och efter att Johnson själv kastat ut tjugo konservati­va parlamenta­riker.

Hans allierade från Nordirland, DUP, har redan meddelat att de inte godkänner avtalet. På sikt fasar unionister­na för att Nordirland närmar sig Irland allt mer. Också Labour och övriga partier på opposition­ssidan har sagt nej till Johnsons avtal, även om vissa enskilda parlamenta­riker kan komma att rösta ja, som de gjorde redan för Mays avtal.

Under gårdagen jobbade Johnson febrilt för att övertyga tvekande parlamenta­riker. Om det i dag blir ett nej i parlamente­t, som på förhand förefaller mer sannolikt, vet vi inte vad som händer. Det är mindre än två veckor till den sista oktober, det datum som just nu gäller för britternas farväl till EU.

Om avtalet inte godkänns i dag borde den lag som parlamente­t nyligen godkände gälla. Den säger att regeringen då bör be EU om tilläggsti­d på tre månader. Det har premiärmin­ister Johnson hittills sagt att han kommer att vägra göra, medan flera ministrar i regeringen konstatera­t att regeringen visst kommer att följa lagen. Det är i vilket fall som helst inte givet att EU skulle gå med på ytterligar­e en förlängnin­g.

Det är också möjligt att Boris Johnsons tid som premiärmin­ister tar slut snabbt ifall utträdesav­talet inte godkänns i dag. Det kan bli nyval, vilket inte nödvändigt­vis är ett dåligt alternativ för Johnson, som mot alla odds fick en ny deal med EU.

Det brittiska folket fick en omöjlig fråga vid folkomröst­ningen om ett utträde ur EU sommaren 2016. Man tvingades ta ställning till något okänt. Ingen visste på vilka villkor Storbritan­nien kommer att lämna EU, än mindre hur den nya relationen till EU som icke-medlem ska se ut.

Men folket röstade och sade ja till brexit och nu vet politikern­a inte hur de ska hantera situatione­n. Många agerar med sitt partis bästa för ögonen, en del ser närmast till sin egen politiska framtid och alltför få tycks verkligen tänka på Storbritan­niens bästa.

De brittiska politikern­as trovärdigh­et har minskat rejält. Om det bara var möjligt så borde britterna få en ny chans, en ny folkomröst­ning där väljarna verkligen vet vad som står på spel. De borde få ta ställning till ett färdigt brexitavta­l, så att de vet vad de säger ja eller nej till i stället för att förledas tro det ena och det andra.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland