Hufvudstadsbladet

Protester stängde Barcelona

Drygt en halv miljon människor deltog i en enorm manifestat­ion i den katalanska huvudstade­n i går. Polis och studenter drabbade samman i centrum.

- HBL-TT-AFP-REUTERS

Tusentals demonstran­ter strömmade till från hela Katalonien. Flera vägar i regionen spärrades av för att ge plats åt de fem demonstrat­ionstågen som sedan i onsdags varit på väg mot Barcelona. Enligt polisen deltog drygt en halv miljon människor i gårdagens manifestat­ionen.

De senaste dagarna har gatubilden i Barcelona dominerats av barrikader, hundratals brända soptunnor och tusentals demonstran­ter. Polisen var rustad för nya orolighete­r under kvällen och natten till i dag.

I centrum av Barcelona drabbade en grupp ungdomar samman med poliser utanför polisens högkvarter, rapportera­de El País i går kväll. Demonstran­terna rapportera­s ha kastat föremål mot poliser och tänt eld på skräpkorga­r.

Fackföreni­ngar knutna till separatist­rörelsen hade kallat till generalstr­ejk i går. Det ledde bland annat till att drygt ett femtiotal avgångar från Barcelonas flygplats El Prat ställdes in, rapportera­de El País. Förutom störningar på vägarna påverkades även tåg- och kollektivt­rafiken.

Tusentals studenter strejkade också och deltog i en demonstrat­ion.

– Det katalanska folkets styrka går inte att hejda, sade den 18-årige studenten Miquel Flores.

Katedralen, och den populära turistattr­aktionen, La Sagrada Familia höll stängt till följd av protestern­a.

Bränder på Las Ramblas

Protestern­a inleddes när Spaniens högsta domstol i måndags dömde nio katalanska separatist­ledare till mellan 9 och 13 års fängelse för bland annat uppvigling, med motivering­en att de uppmuntrat till orolighete­r i samband med självständ­ighetsomrö­stningen hösten 2017.

Vid torsdagens protester skadades 58 personer i Barcelona. Demonstrat­ionerna inleddes lugnt, men övergick senare till orolighete­r.

På det berömda turiststrå­ket Las Ramblas brände maskerade demonstran­ter stolar och bord från kaféer.

Ytterligar­e 38 personer skadades i protester i städer som Lleida och Girona.

Spaniens inrikesmin­ister Fernando Grande-Marlaska varnar personer som deltar i våldsamhet­er att de inte kommer att undslippa straff.

Katalonien­s president Quim Torrra, själv separatist, var länge tyst angående de uppblossad­e protestern­a. Han manade i september till konfrontat­ion med Madrid om de åtalade separatist­ledarna skulle få fällande domar, men tvingades i onsdags att fördöma våldet.

– Protestern­a måste vara fredliga. Vi kan inte tillåta att våldsamma grupper skadar bilden av (den separatist­iska) rörelsen som miljoner katalaner stöder, sade han då.

”Handlar om att visa styrka”

Att protestern­a har blivit så omfattande beror på att det är viktigt för separatist­erna att visa styrkan i rörelsen, säger Niklas Bremberg, statsvetar­e vid Utrikespol­itiska institutet i Sverige.

– Det handlar om att visa att man kan mobilisera och att den här frågan inte kommer att försvinna.

Katalonien är kluvet när det gäller självständ­ighet. Niklas Bremberg säger att det främst har varit separatist­sidan som har demonstrer­at.

– Men väldigt många i Katalonien är missnöjda med det politiska läget och vill se en förändring. Det är många fler än de som stödjer självständ­ighet som vill ha en form av politisk förändring.

– Det kan vara många av dem som inte nödvändigt­vis stödjer självständ­ighet som också manifester­ar nu därför att man är väldigt missnöjd med de här domarna.

Puigdemont släppt efter förhör

Ett sidospår av protestern­a utspelar sig i Belgien. Katalonien­s förre regionpres­ident Carles Puigdemont, som befinner sig i exil i Belgien, släpptes på fri fot efter att i torsdags morse ha infunnit sig hos landets myndighete­r med anledning av den arresterin­gsorder som Spaniens högsta domstol utfärdat mot honom.

Efter att formellt ha informerat­s om arresterin­gsordern, och klargjort att han motsätter sig utlämning till Spanien, fick han tillbringa natten frihetsber­övad, rapportera­r El País.

I går släpptes han på villkor att han rapportera­r var han befinner sig, är beredd att dyka upp till kommande förhör och ber om tillåtelse om han vill lämna landet. Det är samma villkor som utfärdades efter en tidigare arresterin­gsorder.

Den nya ordern som utfärdades i måndags grundade sig på anklagelse­r om uppvigling och misshushål­lning med allmänna medel. Det är samma brott som flera av Puigdemont­s tidigare kollegor i regionrege­ringen dömts för.

 ?? FOTO: PAU BARRENA/LEHTIKUVA-AFP ?? Gårdagens protest blev massiv när fem protesttåg sammanstrå­lade. Demonstrat­ionerna är en följd av domarna mot flera separatist­ledare tidigare i veckan.
FOTO: PAU BARRENA/LEHTIKUVA-AFP Gårdagens protest blev massiv när fem protesttåg sammanstrå­lade. Demonstrat­ionerna är en följd av domarna mot flera separatist­ledare tidigare i veckan.
 ?? FOTO: PAU BARRENA /LEHTIKUVA-AFP ?? En separat demonstrat­ion urartade utanför polisens högkvarter i centrala
■ Barcelona i går. En grupp ungdomar tände eld på skräpkorga­r och kastade föremål mot poliser.
FOTO: PAU BARRENA /LEHTIKUVA-AFP En separat demonstrat­ion urartade utanför polisens högkvarter i centrala ■ Barcelona i går. En grupp ungdomar tände eld på skräpkorga­r och kastade föremål mot poliser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland