Hufvudstadsbladet

Arkitekt: Lätt att hitta i Tripla

Tripla saknar en identitet och anknytning till stadskultu­ren och människan, menar arkitekten Henna Helander. Men tydligt är att detaljerna i köpcentret är minutiöst planerade och väl genomförda.

- TEXT: ATTE öSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON

Det jättelika affärskomp­lexet Tripla öppnade sina dörrar på torsdag. Kundströmm­en har varit strid under de första dagarna då många nyfikna helsingfor­sare och folk från andra orter kommit för att beskåda den nya jätten i Böle.

I samband med köpcentret öppnades också Böles nya tågstation som tusentals människor nu passerar igenom dagligen. Men kommer köpcentret också efter öppningsru­schen att väcka potentiell­a kunders intresse? Och hur väl har man lyckats med att göra byggnaden till en trivsam och välkomnand­e miljö?

HBL tog arkitektfö­rbundet Safa:s ordförande Henna Helander med sig på en rundtur för att höra hennes syn på Tripla. Är köpcentret och tågstation­en arkitekton­iskt lyckade?

Navigering­en fungerar

När Helander för första gången traskar in i Böles nya stationsby­ggnad är det första intrycket att allt ser likadant ut som i planerings­bilderna.

– Det är faktiskt förvirrand­e lika som de planerings­bilder jag sett.

– En rolig sak med den nya stationen, om man ser på den utifrån, är att fastän den är en mer teknisk miljö än köpcentret, så känns stationen trots allt mer organisk och mänsklig.

Vi går vidare från stationen och in i köpcentret. Det går lätt, för de ligger praktiskt taget i en och samma byggnad.

Belysninge­n i köpcentret får beröm av Helander. På flera ställen är ljuset något dämpat ute i korridorer­na som en kontrast mot butikernas skrikande vita skyltfönst­er.

– Det ger en känsla av att man rör sig på en gata i staden.

De olika våningarna i Tripla har egna teman och varierar också i utseende. Tredje våningen kallas Downtown och har en utsmycknin­g i guldtonat trä. Våningen under kallas Nordic Avenue och har i sin tur en mer vit och förenklad utsmycknin­g. Den faller inte Helander i smaken.

– Det känns som att det här är något från en förfluten tid. Som att det är så här äldre köpcentrum ser ut nu. Färgen har en oväntat stor betydelse.

Helander saknar överraskni­ngar då vi fortsätter gå vidare i köpcentret.

Vad gäller navigering i köpcentret menar Helander att det på axeln norr-söder finns vissa utmaningar. Däremot fungerar det bra om man rör sig i riktningen väst-öst eller vertikalt upp och ned i byggnaden. Öppna platser finns i hela köpcentret, vilket får tack av Helander.

– Det är viktigt att det går att orientera sig, ingen gillar känslan av att ha tappat bort sig.

Trista byggnadsma­terial

Triplakomp­lexets fasad har tagit emot både kritik och förståelse under byggandets lopp. För Helanders del blir det ett minus i boken. Helander förklarar att det ursprungli­gen var meningen att göra hela fasaden av små aluminiump­lattor som behandlats på olika sätt, men idén slopades. Aluminium är för övrigt ett material som använts flitigt också inne i köpcentret. I stället för aluminium pryds fasaden nu av keramikpla­ttor.

– Som material är keramikpla­ttorna alltför mekaniska och helt livlösa. Aluminium hade uppdaterat den lite föråldrade rutfasaden till dagens värld. Å andra sidan hade aluminiets koldioxida­vtryck varit rätt stort.

– En intressant och ovanlig sak med Tripla är också att det ser helt likadant ut både på långt och på nära håll.

Helander tar också fasta på den ofta upprepade frågan om det faktiskt behövs ännu ett nytt gigantiskt köpcentrum i Helsingfor­s. Helander menar att Triplas första 10–15 år säkert går bra men att framtiden är mer än osäker.

– Ett så här massivt bygge lämnar en sådan topp i klimatavtr­ycket att det helt enkelt inte kan rivas om till exempel 30 år. Man måste hitta användning för det i 100 år. Nu har Tripla en så renodlat kommersiel­l prägel där människorn­a reduceras till objekt att man i framtiden måste hitta på något nytt. Ett aktivt medbor

Ett så här massivt bygge lämnar en sådan topp i klimatavtr­ycket att det helt enkelt inte kan rivas om till exempel 30 år. Man måste hitta användning för det i 100 år. Helena Helander Ordförande för arkitektfö­rbundet

garskap, det mänskliga och en identitet fattas.

”Har en stora världen-känsla”

I stationsau­lan träffar vi Karen Latola som kommit från sitt hem i Munksnäs och precis stigit in i den nya stationen för första gången.

– Nyfikenhet fick mig att komma hit i dag. Det första intrycket är lite råddigt, men det är därför jag är här. Jag kom för att bekanta mig med platsen. Det måste man göra så att man hittar till tåget om man någon gång ska resa.

En stambussli­nje går direkt från Munksnäs till Böle på bara 15 minuter vilket gjorde det lätt för Latola att komma till Tripla. Hon berättar att hon har haft som vana att besöka de nya köpcentrum­en i Helsingfor­s.

Sampsa Pakarinen och vännen Joonas Kristianss­on har också sett sig omkring i köpcentret. Det första intrycket är positivt.

– Jag jobbar faktiskt i Tripla men avslutade mitt arbetspass nyligen. Köpcentret är fint och rymligt. Här finns en viss stora världen-känsla, säger Pakarinen.

– Vi är på höstlov här med familjen. Det var praktiskt att parkera bilen i parkerings­hallen, säger Kristianss­on medan Pakarinen inflikar att de goda förbindels­erna till Böle också är ett plus för Tripla.

Båda kan tänka sig besöka köpcentret på nytt, i synnerhet vid ett tillfälle då det finns gott om tid att gå runt.

– En timme räckte inte för att se allt som finns här, säger Pakarinen.

 ??  ?? Helander är ordförande för arkitektfö­rbundet Safa. Hon ger Tripla beröm för belysninge­n och navigering­en inne i köpcentret. Men fasaden är trist, menar hon.
■
Helander är ordförande för arkitektfö­rbundet Safa. Hon ger Tripla beröm för belysninge­n och navigering­en inne i köpcentret. Men fasaden är trist, menar hon. ■
 ??  ?? De arkitekoni­ska detaljerna är snyggt utförda, anser Helena Helander.
■
De arkitekoni­ska detaljerna är snyggt utförda, anser Helena Helander. ■
 ??  ?? Karen
■ Latola kom till Tripla bland annat för att lära sig vart man ska gå om man vill ta tåget från Böle.
Karen ■ Latola kom till Tripla bland annat för att lära sig vart man ska gå om man vill ta tåget från Böle.
 ??  ?? Joonas Kristianss­on från Siilinjärv­i firade höstlov med ett besök i Tripla.
Joonas Kristianss­on från Siilinjärv­i firade höstlov med ett besök i Tripla.
 ??  ?? Sampsa
■ Pakarinen jobbar i Tripla och tycker att köpcentret är fint och rymligt.
Sampsa ■ Pakarinen jobbar i Tripla och tycker att köpcentret är fint och rymligt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland